Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), σε συνεργασία με την ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τον Δήμο Ξάνθης, προχωρά σε μια πρωτοβουλία ιδιαίτερης σημασίας με τη διοργάνωση Ημερίδας στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2024 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.

Θέμα της Ημερίδας είναι το «Δημογραφικό και Τοπική Αυτοδιοίκηση: Προκλήσεις και Προοπτικές», όπου και θα παρουσιαστεί η μελέτη του Ι.Τ.Α. για το δημογραφικό ζήτημα στους Δήμους της χώρας.

Αυτή η πρωτοβουλία, που απευθύνεται σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ & Β’ Βαθμού, στους δημάρχους όλης της χώρας, καθώς και σε αυτοδιοικητικά στελέχη, αποτελεί κρίσιμη συμβολή στην κατανόηση και αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης Ελλάδας. Η γήρανση του πληθυσμού, η μείωση των γεννήσεων και οι κοινωνικοοικονομικές μεταβολές ασκούν έντονες πιέσεις στις τοπικές κοινότητες, καθιστώντας την αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος ζήτημα επιβίωσης για τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.

Με υψηλές παρουσίες

Ο πρόεδρος του ΙΤΑ και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Η. Αποστολόπουλος

Η συμμετοχή προσώπων από τον πολιτικό και επιστημονικό κόσμο, όπως η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, οι επικεφαλής του Ι.Τ.Α. προεξέχοντος του προέδρου και Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλου, και της Κ.Ε.Δ.Ε., αναδεικνύει τη βαρύτητα της συζήτησης και της αναζήτησης βιώσιμων λύσεων για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών.

Η παρουσίαση της μελέτης του Ι.Τ.Α. από κορυφαίους επιστήμονες και ειδικούς, όπως ο κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος και ο κ. Γιάννης Ψυχάρης, αποτελεί έναν ουσιαστικό πυλώνα πληροφόρησης και κατευθυντήριων γραμμών για τις στρατηγικές που θα ακολουθήσουν οι Δήμοι για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων.

Αυτή η Ημερίδα δεν είναι απλώς μια ακόμη συνάντηση, αλλά ένα καθοριστικό βήμα για τη διαμόρφωση μιας συνεκτικής πολιτικής στο ζήτημα της δημογραφικής αλλαγής, προωθώντας την ανάγκη για καινοτόμες λύσεις και ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.