Οι τριμερείς στη Νέα Υόρκη με Κύπρο, Γαλλία, Αίγυπτο, Ιορδανία και το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν
Πυρετός διπλωματικών επαφών με άξονα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη
- Σοκ στο Χόλιγουντ: Πέθανε ο σκηνοθέτης και σύζυγος της Όμπρεϊ Πλάζα, Τζεφ Μπαένα
- Άφαντοι οι δύο δραπέτες - Με τέσσερις ώρες καθυστέρηση ενημερώθηκε η αστυνομία από τις φυλακές Κασσαβέτειας
- Σκάνδαλα, αντιδράσεις και cancel: Οι διάσημοι που έχασαν τους περισσότερους followers στα social media το 2024
- Βαρκελώνη: Στο κρύο οι τουρίστες λόγω απαγόρευσης εξωτερικών σομπών
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η διάχυση του πολέμου που ήδη καταγράφεται στο Λίβανο είναι στην κορυφή των διπλωματικών επαφών που λαμβάνουν χώρα στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη έμφαση, όπως είναι αναμενόμενο στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία πέραν της ανασκόπησης των ελληνοτουρκικών αναμένεται να συζητηθούν και οι εξελίξεις στο πεδίο του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα σειρά επαφών προσανατολισμένες στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχει και θα συνεχίσει και τις επόμενες μέρες ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Οι τριμερείς
Ενώ για την Αθήνα τη δική τους σημασία έχουν οι τριμερείς που θα λάβουν χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ξεκινώντας από την τριμερή συνάντηση σε επίπεδο ηγετών Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί απόγευμα Τρίτης – στη 1πμ της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας – Μητσοτάκης – Χριστοδουλίδης και θα έχει αντικείμενο τη συμμετοχή του Παρισιού στο πρότζεκτ του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.
Η τριμερής θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν όπου ενδεχομένως θα μπορούσαν να αξιολογηθούν και πτυχές που τυχόν θα θιγούν στο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο.
«Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου- Ελλάδας. Το έργο είναι τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας για την Κύπρο. Πραγματικό γεωπολιτικό ρίσκο στην υλοποίηση του έργου δεν θα υπάρξει. Έχουμε καταλήξει στον οικονομικό επιμερισμό», ανέφερε κυβερνητική πηγή για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου. Ενώ την ίδια στιγμή στην Κύπρο το ενδιαφέρον της Γαλλίας αξιολογείται ιδιαίτερα υψηλά.
Κυπριακές πηγές σημείωναν ότι κατά την τριμερή θα συζητηθεί και η πολιτική πτυχή του καλωδίου και της συμμετοχής της Γαλλίας, η οποία έχει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και αποδεικνύει ότι θέλει να την ενισχύσει.
Η Αίγυπτος
Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζεται και η τριμερής σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου που θα λάβει χώρα την Τρίτη στις 14:00 τοπική ώρα. Γεραπετρίτης, Κόμπος και Μπαντρ Αμπντελατί αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τους ισχυρούς δεσμούς των τριών χωρών αλλά και να ρίξουν το βάρος των συνομιλιών τους στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Με φόντο την επαναπροσέγγιση που επιχειρούν Αίγυπτος και Τουρκία η συνάντηση λαμβάνει και πρόσθετο συμβολισμό. Αναδεικνύει την αξία των τριμερών και επαναβεβαιώνει την στρατηγικού χαρακτήρα σχέση των τριών χωρών.
Ψηλά στην ατζέντα και η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, επίσης σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών με ατζέντα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την Πέμπτη.
Μπαράζ επαφών με Άραβες
Τη διάθεση της Ελλάδας για ενεργητική πολιτική στο θέμα της Μέσης Ανατολής εξέφρασε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε δείπνο εργασίας υπουργικού επιπέδου για τη Μέση Ανατολή, το οποίο οργανώθηκε την Κυριακή από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Josep Borrell, τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, καθώς και τον Πρόεδρο της Δεξαμενής Σκέψης International Peace Institute Zei Ra’ad Al Hussein.
Ένα δείπνο στο οποίο συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην κρίση στη Μέση Ανατολή και διερευνήθηκαν τρόποι αποκλιμάκωσης της έντασης. Ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει σε όλες τις αναγκαίες ειρηνευτικές προσπάθειες, ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης όλων των εμπλεκόμενων μερών. Επανέλαβε την επείγουσα ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης των ομήρων, αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και της αποτροπής περαιτέρω επέκτασης των εχθροπραξιών, ενώ επανέλαβε την ελληνική θέση υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967.
Από πλευράς Αράβων συνομιλητών εκφράστηκε η εκτίμηση στη συνεπή στάση αρχών που ακολουθεί η Ελλάδα στην κρίση της Μέσης Ανατολής.
Υπέρ στο ψήφισμα για τη Μέση Ανατολή
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα σε πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή ψήφισε υπέρ και στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι η ανάδειξη του ρόλου γέφυρα που μπορεί να διαδραματίσει. Σε αυτό το πλαίσιο στο πρόγραμμα των επαφών του Γεραπετρίτη είναι στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ συνάντηση με τους ομολόγους του της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν (τη Δευτέρα), διμερής συνάντηση πριν την τριμερή με τον αιγύπτιο ΥΠΕΞ, αλλά και με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου, την Τρίτη. Επίσης την Τετάρτη ο Γεραπετρίτης θα έχει συνάντηση με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου και μεταξύ άλλων με τον ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Να σημειωθεί ότι ο Γεραπετρίτης θα έχει συνάντηση την Τετάρτη το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) και με τον ΥΠΕΞ της Κίνας, που έχει τη δική της σημασία για τις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις