Κυπριακό- Νέα Υόρκη: Τι θα πουν Χριστοδουλίδης και Τατάρ στον Γκουτέρες
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, και θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα τους Αντόνιο Γκουτέρες.
Την ετοιμότητα για στήριξη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας κινείται προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό, μέσα από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, θα επαναλάβει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης (αριστερά, στη φωτογραφία επάνω), στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα Δευτέρα, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου.
Διαπραγματεύσεις με «αφετηρία το σημείο διακοπής τους στο Κραν Μοντάνα το 2017»
Στο πλαίσιο ομιλίας του σε εθνικό μνημόσυνο των ηρώων του Νέου Χωριού Κυθρέας, ο κ. Αντωνίου επισήμανε ότι «επιδίωξή μας είναι η αναζήτηση μόνιμης λύσης στο Κυπριακό, που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σ’ ένα κανονικό κράτος χωρίς στρατό κατοχής, χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα. Ενα κράτος που θα προσφέρει στους νόμιμους κατοίκους του συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας».
Προς αυτήν την κατεύθυνση, συνέχισε, «επικεντρώνονται οι προσπάθειές μας και παρά την αρνητική στάση της άλλης πλευράς θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για απευθείας διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με αφετηρία το σημείο διακοπής τους στο Κραν Μοντάνα το 2017, που θα λαμβάνει υπόψη το διαπραγματευτικό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».
Τα 3Α του Τατάρ
Ο Ερσίν Τατάρ (δεξιά, στη φωτογραφία επάνω) δήλωσε ότι θα εξηγήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ γιατί δεν μπορεί ν’ αποδεχτεί τριμερή συνάντηση, επαναλαμβάνοντας ότι η πολιτική της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος είναι εθνική πολιτική, υποστηριζόμενη από την Τουρκία. Η κυριαρχική ισότητα είπε, μπορεί να γίνει αποδεκτή με τα 3Α (απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο, απευθείας επαφές).
Επέκρινε τη συμμετοχή του ΡΤΚ (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα) στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας ότι υπονομεύει τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν θα ξεκινήσει νέα διαδικασία αν δεν επιβεβαιωθούν η κυριαρχική ισότητα και το ίσο καθεστώς. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας και δήλωσε ότι θα εκπροσωπήσει την εθνική πολιτική του λαού του στη Νέα Υόρκη.
Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο τουρκοκύπριος ηγέτης επέκρινε τη μετάβαση αντιπροσωπείας του ΡΤΚ στην Νέα Υόρκη το ίδιο διάστημα με τον ίδιο.
«Μαζί με το ΑΚΕΛ θα συμμετάσχουν στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Το μάθαμε από τα ΜΜΕ. Από τα προγράμματα στα δικά τους ΜΜΕ κατάλαβα ότι ο σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι πολύ σοβαρός». Υποστήριξε ότι το ΡΤΚ με τις θέσεις που θα μεταφέρει στις επαφές του στη Νέα Υόρκη «αδυνατίζουν τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς και είναι απέναντι στη νέα πολιτική που εφαρμόζεται με τη στήριξη της Τουρκίας.
»Λέμε ότι δεν θα ξεκινήσει μια νέα και επίσημη πολιτική διαδικασία έως ότου επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές μας καθεστώς. Αυτή είναι μια κρατική πολιτική που εφαρμόζουμε εδώ και 4 χρόνια σε πλήρη αρμονία με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία. Για ν’ αποδυναμώσουμε αυτό (την πολιτική), το να πηγαίνουμε παρασκηνιακά και ν’ αναδεικνύουμε προσωπικές πολιτικές ανησυχίες και στόχους, αυτό δεν αρμόζει σε πολιτικό ηγέτη».
Απάντηση στον Μητσοτάκη
Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι οι θέσεις του ΡΤΚ (η πρόταση 5 σημείων) εμπεριέχει στοιχεία που είχαν αναφέρει εξαρχής ορισμένες ξένες χώρες, «απλώς για να σπάσουμε τη θέση μας επί της αρχής. Αυτή η ατυχής κατάσταση όχι μόνο διευκολύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά υπονομεύει και την τουρκική θέση. Είναι σαφές ότι η επιμονή σε κάτι που δεν θα γίνει εξυπηρετεί τη διατήρηση του στάτους κβο».
Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι και στην απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Ανχελα Ολγκίν, δήλωσε πως η κυριαρχική ισότητα δεν είναι θέμα προς παζάρεμα και για να γίνει αυτή αποδεκτή πρέπει να προχωρήσουν σε απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο κι απευθείας επαφές, «να αρθούν τα εμπάργκο στον αθλητισμό».
Αναφερόμενος στη δήλωση του έλληνα Πρωθυπουργού για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, ο κ. Τατάρ είπε ότι αυτό θα καταργούσε τις αποτελεσματικές και ενεργές εγγυήσεις της Τουρκίας, το δικαίωμα βέτο των Τουρκοκυπρίων, τον στρατό και τις εγγυήσεις, καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματά τος.
«Θα ήταν μια διαπραγματευτική διαδικασία γεμάτη κινδύνους και ίντριγκες που δεν θ’ αποτελούσε πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ», τόνισε.
Πηγή: politis.com.cy
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη