Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Καλαφάτης: Ο κ. Σαλμάς με τη συμπεριφορά του έθεσε εαυτόν εκτός ΚΟ – Ομόφωνη η απόφαση στην Επιτροπή

Καλαφάτης: Ο κ. Σαλμάς με τη συμπεριφορά του έθεσε εαυτόν εκτός ΚΟ – Ομόφωνη η απόφαση στην Επιτροπή

Με μια κοφτή δήλωση ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης σχολίασε την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας για τη διαγραφή Σαλμά μετά από ομόφωνη -όπως τονίζεται- απόφαση. Η διαγραφή θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια στη 15:00.

Στήριξη στην απόφαση Μητσοτάκη για την αποπομπή Σαλμά, είναι η ενιαία γραμμή που ακολουθείται μέχρι τώρα στη ΝΔ, ακόμη και από διαφωνούντες με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστική η δήλωση του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας, μέσω της οποίας ουσιαστικά ανακοίνωσε τι θα εισηγηθεί η Επιτροπή στον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο κ. Σαλμάς με την εν γένει συμπεριφορά του έθεσε τον εαυτόν του εκτός ΚΟ της ΝΔ», ήταν η χαρακτηριστική και κοφτή δήλωση του κ. Καλαφάτη, ο οποίος δεν δέχτηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Ομόφωνη η απόφαση στην Επιτροπή

Και αν μετά την παραπομπή του Μάριου Σαλμά με απόφαση Μητσοτάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η διαγραφή του ήταν αναμενόμενη, δεν ήταν το  ίδιο ασφαλής η πρόβλεψη ότι η απόφαση θα ήταν ομόφωνη.

Η συμμετοχή στην Επιτροπή των κ.κ. Αθανάσιου Δαβάκη και Θεόδωρου Καράογλου, που έχουν και στο παρελθόν διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή και δεν ανήκουν στο «στρατόπεδο Μητσοτάκη» φέρεται ότι είχε προκαλέσει μια κάποια ανησυχία στο Μαξίμου.

Οι εν λόγω βουλευτές έχουν υπογράψει την τροπολογία -που θα μείνει γνωστή ως κίνηση των 11- ενώ πριν λίγους μήνες από κοινού με τον Μάριο Σαλμά είχαν αποφασίσει να μην στηρίξουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εσωκομματική γκρίνια για απομάκρυνση από τη βάση του κόμματος, τη λεγόμενη «λαϊκή δεξιά», και τις προαναγγελίες για νέες αντιδράσεις και διαφοροποιήσεις μέσω ερωτήσεων και κριτικής στην κυβέρνηση, λέγεται ότι είχε θορυβήσει το Μαξίμου, για τους ενοίκους του οποίου η έγκριση της απόφασης Μητσοτάκη από την Επιτροπή Δεοντολογίας με ομοφωνία και όχι με πλειοψηφία ήταν μεγίστης σημασίας.

Και αυτό για να μην πληγεί περαιτέρω το αρχηγικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν διάγει την καλύτερη περίοδο αντιμετωπίζοντας για πρώτη φορά εσωκομματική αντιπολίτευση.

Η λήψη λοιπόν της απόφασης στην Επιτροπή με ομοφωνία, αλλά και η στάση που κρατούν οι βουλευτές και τα στελέχη, είτε οφείλεται στο πολιτικό μασάζ που -όπως λέγεται- ανέλαβε να κάνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Γιάννης Τραγάκης -ακριβώς για να αποφευχθούν αρνητικές εκπλήξεις και σχολιασμοί- ή στο γεγονός ότι όντως ο Μάριος Σαλμάς θεωρήθηκε ότι τράβηξε το σκοινί και είχε δημιουργήσει αντιπάθειες εντός του κόμματος, σε κάθε περίπτωση λειτουργεί ανακουφιστικά για το Μαξίμου.

«Καμία δυσανεξία στην κριτική»

Η επίσημη γραμμή από το Μαξίμου είναι ότι ο λόγος διαγραφής του Μάριου Σαλμά είναι η συμπεριφορά του απέναντι στο κόμμα και στους συναδέλφους του κατηγορώντας τον για συκοφαντικές διατυπώσεις και σε καμία περίπτωση το ότι άσκησε κριτική σε κυβερνητικές επιλογές.

Σε μια προσπάθεια να διαψεύσει την ερμηνεία πολλών ότι η διαγραφή Σαλμά αποτελεί μήνυμα του Μητσοτάκη στους διαφωνούντες, και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για δυσανεξία της κυβέρνησης στην κριτική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για τη διαγραφή Σαλμά και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ίδιου, τόνισε ότι:

«Τις είδα τις δηλώσεις του κ. Σαλμά. Νομίζω ότι κάνει μία προσπάθεια να καταστήσει εαυτόν ως θύμα ή ήρωα των “κόκκινων” δανείων ή άλλων νομοσχεδίων μετά από την αυτονόητη, θεωρώ, ομόφωνη απόφαση διαγραφής του από την αρμόδια Επιτροπή. Η ίδια η πραγματικότητα αμφισβητεί τις αιτιάσεις του. Δεν ήταν μόνο ο κ. Σαλμάς που δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο (σσ γάμος ομόφυλων ζευγαριών) στο οποίο αναφέρεται. Και κάποιοι εκ των βουλευτών που είναι μέλη της κυβέρνησης δεν το ψήφισαν. Δεν υπήρχε καν κομματική πειθαρχία»

» Για παράδειγμα στα κόκκινα δάνεια μας έκανε μία ερώτηση μαζί με άλλους βουλευτές και απαντήθηκε άμεσα. Άρα το να προσπαθεί ο κ. Σαλμάς να πείσει ότι διαγράφεται για την ερώτηση που έκανε μαζί με άλλους συναδέλφους του -και θα συνεχίσουν προφανώς οι βουλευτές να κάνουν καλές ερωτήσεις-, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο η ίδια η πραγματικότητα το αμφισβητεί πανηγυρικά».

Η απόφαση της διαγραφής του κ. Σαλμά από την ΚΟ της ΝΔ θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια στις 15:00.

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από τον Λίβανο και αναζητούν καταφύγιο στη Συρία

«Η μοίρα μας είναι να ζήσουμε όλη τη ζωή μας στο έλεος του πολέμου και ο πόλεμος δεν έχει έλεος» - Φλέγεται ο Λίβανος, χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024