Γάζα: Σε ενάμιση μήνα το Ισραήλ έχει χτυπήσει 21 σχολεία
Σε «νόμιμο στόχο» με την αιτιολόγηση του «διοικητικού κέντρου της Χαμάς» έχουν μετατραπεί τα σχολεία της Γάζας.
- Σαρωτικοί έλεγχοι για το αφορολόγητο των γονικών παροχών
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Όλη η αλήθεια για τον ξυλοδαρμό της 41χρονης που χαροπαλεύει – Βίντεο «καίει» τον δράστη
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
«Ο πιο πρόσφατος ισραηλινός βομβαρδισμός ενός σχολείου που μετατράπηκε σε καταφύγιο είναι το τελευταίο έγκλημα κατά των εκτοπισμένων της Γάζας» όπως κατέγραψε η ΜΚΟ Euro-Med Human Rights Monitor με έδρα την Ελβετία.
Ο ισραηλινός βομβαρδισμός ενός ακόμη σχολείου που αποτελούσε καταφύγιο για εκτοπισμένους στη νότια συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας το πρωί του Σαββάτου, σκοτώνοντας ταυτόχρονα περισσότερους από 20 Παλαιστίνιους, είναι «το τελευταίο πιθανό έγκλημα πολέμου που διέπραξε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας».
Το 92% των σχολείων είναι εκτός λειτουργίας, όμως μια ηρωική δασκάλα συνεχίζει τα μαθήματα.
Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σχολείο Ζεϊτούν, που βρίσκεται στη γειτονιά Ζεϊτούν στα νότια της πόλης της Γάζας, στις 21 Σεπτεμβρίου στις 11:30 π.μ.. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 Παλαιστίνιοι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν παιδιά και γυναίκες. Μεταξύ των σκοτωμένων ήταν 13 παιδιά και έξι γυναίκες, μία εκ των οποίων ήταν έγκυος και σκοτώθηκε μαζί με το τριών μηνών έμβρυό της. Τριάντα άλλοι τραυματίστηκαν, εννέα από τους οποίους ήταν παιδιά που χρειάστηκε να ακρωτηριαστούν τα πόδια τους.
Η επιτόπια και νομική ομάδα του Euro-Med Monitor επισκέφθηκε το σχολείο-στόχο αμέσως μετά την ισραηλινή επίθεση και δεν είδε κανένα ίχνος ένοπλου προσωπικού ή εξοπλισμού εκεί. Από την εξέταση των ονομάτων των θυμάτων προέκυψε ότι ήταν όλοι άμαχοι και κυρίως γυναίκες και παιδιά, γεγονός που καταρρίπτει τον ισχυρισμό του ισραηλινού στρατού ότι είχε βάλει στο στόχαστρο ένα σχολείο που χρησιμοποιούνταν ως στρατιωτικό κέντρο διοίκησης και ελέγχου από ένοπλες ομάδες.
Είναι το άλλοθι για τα χτυπήματα εναντίον αμάχων
Ο ισχυρισμός αυτός επαναλαμβάνεται από το Ισραήλ καθώς αυξάνεται ο αριθμός των σχολείων που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια και τα οποία έχει βάλει στο στόχαστρο για βομβαρδισμούς. Από τον Αύγουστο, το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει συνολικά 21 από αυτά τα σχολεία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ τον Σεπτέμβριο. Ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων, 267 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Από την 1η Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου χτυπήθηκαν άλλα 20 σχολεία.
«Η στόχευση και η καταστροφή σχολείων πάνω από τα κεφάλια των εκτοπισμένων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αρχών της διάκρισης, της στρατιωτικής αναγκαιότητας, της αναλογικότητας, δηλαδή της ανάγκης λήψης αναγκαίων προφυλάξεων.Ενώ ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί κάθε φορά να δικαιολογήσει αυτές τις επιθέσεις ισχυριζόμενος ότι επιτίθεται σε στρατιωτικούς στόχους, ποτέ δεν προσφέρει καμία απόδειξη για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του» υπογραμμίζει η οργάνωση.
Η Euro-Med Monitor το θεωρεί προπομπό εκτοπισμού και εθνοκάθαρσης λέγοντας πως «Ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει σκόπιμα τα εναπομείναντα κέντρα καταφυγής στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και δημόσιων εγκαταστάσεων, με στόχο τη δημιουργία ενός εξαναγκαστικού περιβάλλοντος που θα αναγκάσει τους πολίτες να εκκενώσουν τις περιοχές διαμονής τους προς το κεντρικό και νότιο τμήμα της Λωρίδας».
Τι ζητά το Παρατηρητήριο
«Πριν από περίπου μια εβδομάδα, στις 15 Σεπτεμβρίου, (το Ισραήλ) κατέστρεψε το σχολείο Γκαζί αλ Σαουά στη βόρεια πόλη Μπέιτ Χανούν, αφού ήρθε σε επαφή με έναν αριθμό εκτοπισμένων εκεί σε μια προσπάθεια να τους αναγκάσει να εκκενώσουν την περιοχή χωρίς αιτιολόγηση. Το σχολείο Γκαζί αλ Σαουά ήταν ένα από τα τελευταία σχολεία που παρέμειναν ως κέντρο καταφυγής στην περιοχή αυτή» ανέφερε το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο.
Ζητά «Τα έθνη του κόσμου πρέπει να εκπληρώσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους βάζοντας τέλος στη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και σε άλλα σοβαρά αδικήματα στη Λωρίδα της Γάζας, να διασφαλίσουν τη ζωή των αμάχων εκεί και να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ τηρεί το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου επιβάλλοντας του αυστηρές κυρώσεις και διακόπτοντας κάθε οικονομική, στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη προς αυτό».
Κάτι το οποίο εξειδικεύει, αναφέροντας πως «Αυτό περιλαμβάνει την άμεση παύση όλων των πωλήσεων, εξαγωγών και μεταβιβάσεων όπλων προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των αδειών εξαγωγής και της στρατιωτικής βοήθειας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις