Αφού διασκέδασε επαρκώς με τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ και γκρίνιαξε εκ νέου για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στο άκουσμα της είδησης για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας μεταξύ των έξι υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ άρχισε να γελά παραληρηματικά.

Όλοι τον κοίταζαν με απορία. Εγώ, πάλι, σκέφτηκα, λίγο οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ και περισσότερο τα «κατορθώματα» του Μητσοτάκη… πολύ θέλει ο άνθρωπος;

Εκείνος, όμως, συνέχιζε να γελά σε βαθμό πλέον ανησυχητικό. «Μα τι έπαθες επιτέλους;», τον ρώτησα.

«Δεν ακούς τι λένε στις ειδήσεις; Θα γίνει debate μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

«Ναι. Και πού είναι το περίεργο; Πρώτη φορά θα είναι;».

«Θα κάνουν debate οι υποψήφιοι πρόεδροι του ίδιου κόμματος; Μα όλοι ΠΑΣΟΚ δεν είναι;», απόρησε με γνήσια ειλικρίνεια.

Αφού συγκρατήθηκα ως προς την απάντηση που θα του έδινα στην ερώτηση «όλοι ΠΑΣΟΚ δεν είναι;» για να μην ανοίξουμε νέα συζήτηση, προσπάθησα να του εξηγήσω πως συμβαίνει πλέον σε όλα τα κόμματα, καθώς έτσι έχουν την ευκαιρία οι ψηφοφόροι να ακούσουν όλους τους υποψηφίους μαζί και να βγάλουν τα τελικά συμπεράσματά τους για τις θέσεις και το πρόγραμμα που έχει ο/η καθένας/καθεμία.

«Ποιο πρόγραμμα; Αυτό για τη διακυβέρνηση της χώρας;», ρώτησε, πέφτοντας σε μία νέα κρίση γέλιου. «Ανέβηκαν στη δεύτερη θέση με τα ‘καραγκιοζιλίκια’ του ΣΥΡΙΖΑ, κατ’ αρχήν. Και εάν και εφόσον παραμείνουν σε αυτήν μέχρι το 2027 ή όποτε γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές τέλος πάντων, υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι θα γίνει ξανά κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ μόνο του;», απάντησε αμέσως στη δική του ερώτηση.

«Όπως και να έχει, είναι και οι θέσεις που έχουν οι υποψήφιοι για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, για την άνοδο της παράταξης πρώτα, στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης – γι’ αυτό δεν ζήτησαν εκλογές και θέλουν να ‘διώξουν’ τον Ανδρουλάκη, εξάλλου; – και στη συνέχεια, γιατί όχι, στην κυβέρνηση. Υπάρχουν, άλλωστε, και οι συνεργασίες με τα κόμματα του προοδευτικού χώρου».

«Θα πει κάθε υποψήφιος/α δηλαδή αν σκοπεύει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να ρίξουν τον Μητσοτάκη;».

«Α, όχι! Αυτό δεν θα το πουν, μην το περιμένεις! Ουδείς θα δηλώσει δημόσια ότι θα συνεργαστεί εκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Θα μιλήσουν ξανά για συνεργασίες σε επίπεδο θεσμικό, κοινοβουλευτικό κυρίως».

«Με λίγα λόγια, πιστεύουν πραγματικά ότι από το 12% – άντε 15% – μπορούν να φτάσουν στο 35% και να γίνουν κυβέρνηση μόνοι τους. Καλά κρασιά!».

«Θα μιλήσουν όμως και για το ΠΑΣΟΚ, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κόμμα, προκειμένου να επιστρέψουν στο ‘σπίτι’ τους οι ψηφοφόροι που έχασε τα τελευταία χρόνια και πήγαν κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Από το 2015 προσπαθούν να κάνουν την… παλινόρθωση και δεν τα έχουν καταφέρει. Αποχαιρέτα τους, τους ψηφοφόρους που… ξεπόρτισαν! Άσε που δεν πήγαν μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, και τη Νέα Δημοκρατία ψήφισαν με μεγάλη ευκολία».

«Υπερβάλλεις, ποτέ δεν είναι αργά! Όσο για το debate, ίσως έχει ενδιαφέρον αυτή τη φορά. Έχουμε και… new entry από τα παλιά: την Άννα Διαμαντοπούλου».

«Πιο… new δεν γίνεται! Θύμισέ μου, όμως, εκείνη δεν ήταν που ένα φεγγάρι είχε αφαιρέσει τη λέξη ‘ΠΑΣΟΚ’ από το βιογραφικό της; Έγραφε βουλευτής Κοζάνης από τότε μέχρι τότε, για παράδειγμα, ως ανεξάρτητη ένα πράγμα…».

«Τι θυμήθηκες κι εσύ τώρα; Άσε που ξέρω κι άλλον υποψήφιο που έκανε ό,τι μπορούσε για να μην μπαίνει το ‘ΠΑΣΟΚ’ δίπλα στην ιδιότητά του κάποτε – ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε!»

«Εδώ μας παίρνει ο ύπνος με το debate μεταξύ αρχηγών διαφορετικών κομμάτων, τώρα θα ανοίξει το μάτι μας; Με τον διαγωνισμό ατάκας, μπηχτής και μαχαιρώματος; Τέλος πάντων. Αν ειπωθεί κάτι ουσιαστικό, που δεν το ελπίζω, ξύπνα με…».