Και κατάληψη περιλαμβάνουν οι αντιδράσεις στα σχολεία, ενάντια τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς, που μαζί με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων και το θέμα των κτιριακών υποδομών, συνθέτουν μια δραματική κατάσταση, για μια ακόμη σχολική χρονιά.

Στα Σφακιά, μαθητές και οι γονείς τους αποφάσισαν την επ’ αόριστον κατάληψη του Γυμνασίου και του Λυκείου, καθώς, όπως αναφέρουν, σε σύνολο 71 μαθητών που υπάρχουν στην περιοχή, τα δύο σχολεία έχουν μόνο δύο καθηγητές.

«Απαιτούμε το αυτονόητο… να υπάρξουν εκπαιδευτικοί»

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές και οι μαθήτριες των Σφακίων να κάνουν μάθημα μόλις 2 ώρες την ημέρα, δηλαδή πέντε ώρες λιγότερο από το προβλεπόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Υποβάθμιση…

«Η κοινωνία των Σφακίων σύσσωμη αντιδρά στην υποβάθμιση της παιδείας γεγονός που συντελείται δυστυχώς κάθε χρόνο. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές», σημείωσε, μιλώντας στο MEGA, ο δήμαρχος, Γιάννης Ζερβός.

«(…) Με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούσαν να γίνουν ώρες διδασκαλίας, με αποτέλεσμα να αντιδράσουμε δικαιολογημένα και να απαιτήσουμε το αυτονόητο, να υπάρξουν εκπαιδευτικοί».

Μόλις δύο εκπαιδευτικοί για 71 μαθητές

Όπως είπε ο ίδιος αυτή η κατάσταση οδηγεί τους γονείς είτε να μετακινούνται με τα παιδιά σε Χανιά και Ρέθυμνο, είτε μεταναστεύουν σε αυτές τις πόλεις «προκειμένου να έχουν πλήρεις ώρες διδασκαλίας».

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Απαιτούμε κάλυψη όλων των ωρών διδασκαλίας με εκπαιδευτικούς που θα είναι μόνιμοι στα Σφακιά. Δεν μπορούμε να έχουμε λύσεις προσωρινές», συμπλήρωσε.

Έμειναν μόνο οι διευθυντές

Από την πλευρά της, η Μαρία Παπαδάκη, δικηγόρος που έχουν ορίσει οι γονείς των μαθητών για το θέμα, λέει:

«Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ έντονο. Υπάρχουν 4 – 5 οργανικές, μόνιμες, θέσεις στο Λύκειο και άλλες δύο στο Γυμνάσιο εκ των οποίων από τις θέσεις αυτές, οι 5 σχεδόν έχουν φύγει με απόσπαση. Ενώ δηλαδή στη Δευτεροβάθμια στους πίνακες εμφανίζεται το σχολείο στελεχωμένο, στην πραγματικότητα δεν είναι».

Σύμφωνα με την κα Παπαδάκη: «(…) Το σχολείο έχει μείνει με τους δύο διευθυντές, έχουμε 70 παιδιά. Γι’ αυτόν τον λόγο και σε συνεννόηση οι γονείς με τους μαθητές, κάνουν κατάληψη και ζητούν να στελεχωθεί το σχολείο».