Αλέξης Τσίπρας: Δεν ξεχνάμε από πού ερχόμαστε – Ποιοι έδωσαν το «παρών» στη βράβευση
Ηχηρή παρέμβαση με καίριες αναφορές στην Αριστερά σε ένα αμφιθέατρο με πολλές γενιές αριστερών - Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθήνας Αλέξης Τσίπρας παρέλαβε το βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» 2024
Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι περισσότερο από διχασμένος και το κόμμα βαδίζει ολοταχώς σε νέες προεδρικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας τραβά εκ των πραγμάτων τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του.
Στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βραβεύτηκε με το βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» για τη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζοντας την αμηχανία του «να βραβεύεσαι για την ειρήνη μέσα στη δίνη αιματηρών πολέμων» και αναδεικνύοντας πως «είναι υπόθεση όλων μας» να αγωνίζεσαι για την ειρήνη γιατί «δεν είναι μόνο υπόθεση κρατικής πολιτικής και διπλωματίας».
Στον Αλέξη Τσίπρα το βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης»
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, επικεντρώθηκε στη σημασία της βράβευσης και την ανάγκη η ειρήνη να επικρατήσει σε όλο τον κόσμο αλλά είπε και πράγματα που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν κατά κάποιον τρόπο πως απευθύνονται στο εσωτερικό του κόμματος του. «Είναι σημαντικό, ειδικά στις μέρες μας, να μη λησμονούμε από που ερχόμαστε, γιατί αλλιώς θα χάσουμε τελείως τη πυξίδα για το που θα πάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανησυχητικά όσα συμβαίνουν
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια προσπάθεια να εμβαθύνει τη σκέψη του και να αναλύσει όσα ανησυχητικά συμβαίνουν σήμερα «καθώς διανύουμε μία περίοδο στην οποία αναδύεται ένας νέος πολυπολικός κόσμος. Αντιμέτωπος με πολλαπλές κρίσεις» ωστόσο, «η διεθνής κοινότητα αδυνατεί να αναπτύξει τους νέους θεσμούς και εργαλεία, τους νέους οργανισμούς, τα νέα πολυμερή σχήματα συνεργασίας που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις και να εξασφαλιστεί η παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη».
Και το κυριότερο, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, «λείπει διεθνώς και ειδικά στην Ευρώπη, τόσο η πολιτική βούληση των ηγεσιών, όσο και το δυναμικό κίνημα ειρήνης που υπήρχε σε άλλες εποχές».
Έκρινε πως υπάρχει ανάγκη να ξαναμιλήσουμε για την ειρήνη και τις αξίες και αρχές στις οποίες βασίζονται όσοι πραγματικά αγωνίζονται για αυτήν εστιάζοντας σε «ένα διεκδικητικό, προοδευτικό, ευρωπαϊκό και πατριωτικό ρεαλισμό που θα μπολιάσει και τις πολιτικές δυνάμεις και τα κινήματα. Που θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού, του κυνισμού και της αναβλητικότητας, με όραμα, στρατηγική και αίσθημα ευθύνης.
Που θα αναγνωρίζει την αξία της ευρωατλαντικής συνεργασίας, όπου είναι χρήσιμό για τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ελλάδας, και θα έχει το θάρρος να την απορρίπτει, όπου είναι εις βάρος τους».
Έκανε κριτική στην Ευρώπη που μιλάει για την αμυντική της βιομηχανία αλλά «δεν διεκδικεί και δεν απαιτεί την άμεση κατάπαυση πυρός στην Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία».
Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού
Ως προς τη Μέση Ανατολή σημείωσε πως «η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα ούτε λευκή επιταγή για τη δολοφονία χιλιάδων αμάχων -κυρίως παιδιών – και για μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή».
Ως προς την Ουκρανία, ξεκαθάρισε πως «η αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό απέναντι στην παράνομη και αιματηρή ρωσική εισβολή είναι σαφής. Όπως και η αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας ενός ανεξάρτητου κράτους» και βάζοντας στην εξίσωση την Ελλάδα υποστήριξε πως «δεν έχει τη πολυτέλεια να εκφράζει αυτή τη στήριξη αποστέλλοντας βαρύ οπλισμό από τη παραμεθόριό της, στο ενεργό μέτωπο της Ουκρανίας. Θα έπρεπε να πρωτοστατεί στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και στις διπλωματικές, μεσολαβητικές πρωτοβουλίες για ειρήνη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».
Μίλησε για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
«Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται από αυτές τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Λύση προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».
Παρουσίες
Στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων πλήθος βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρέθηκαν στην αίθουσα. Μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν οι: Πόπη Τσαπανίδου, Σωκράτης Φάμελλος, Ράνια Σβίγκου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σωκράτης Φάμελλος, Χρήστος Γιαννούλης, Γιάννης Μπαλάφας, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, Ρένα Δούρου, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Συμεών Κεδίκογλου, Νίκος Μπίστης, Μίλτος Ζαμπάρας, Διονύσης Καλαματιανός, Γιώργος Ψυχογιός, Χάρης Μαμουλάκης, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γρηγόρης Θεοδωράκης, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Ματζουράνης, Γιώργος Βασιλειάδης, Κώστας Ζαχαριάδης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Καραμέρος, Στέφανος Τζουμάκας και η Κυριακή Μάλαμα και Ευάγγελος Αποστολάκης (από το «στρατόπεδο» Κασσελάκη).
Την εκδήλωση παρακολουθεί και ο Γιώργος Λιάνης.
Δύο μέλη της νεολαίας «Νίκης», με την έλευση του Αλέξη Τσίπρα στην Τεχνόπολη, άνοιξαν πανό φωνάζοντας «Ντροπή, ντροπή θα γράψει η Ιστορία, γι’ αυτούς που υπογράψανε αυτή την προδοσία».
Κύπριοι αγωνιστές
Το βραβείο «Νίκος Νικηφορίδης» απονεμήθηκε και σε δύο εκπροσώπους του δικοινοτικού κινήματος συνύπαρξης σε ενωμένη Κύπρο και συγκεκριμένα στον πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδος Γιώργο Λιασή και στην Τουρκοκύπρια ποιήτρια, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Κύπρου Neshe Yashin.
Η θέσπιση του βραβείου
Η θέσπιση του βραβείου είναι πρωτοβουλία του ΠΑ.Δ.Ο.Π (Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών & Παγκοσμιοποίησης) και απονέμεται κάθε χρόνο από το 2018 στο πλαίσιο της διεθνοποίησης της μνήμης του αγωνιστή της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, που στα 22 του χρόνια ηγήθηκε του Φιλειρηνικού Μετώπου Νέων (1950), το οποίο ανέλαβε τη διακίνηση στην Ελλάδα της Έκκλησης της Στοκχόλμης για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων. Δραστηριότητα που οδήγησε στη σύλληψη, καταδίκη σε θάνατο και εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη, 5 Μαρτίου 1951, στη Θεσσαλονίκη.
- Αντετοκούνμπο: «Η υγεία είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας»
- Ρωσία: Μαζική επίθεση με ουκρανικά drones σε πόλη 1.000 χλμ από τα σύνορα – Απομακρύνθηκαν κάτοικοι
- Φάκελος Champions League: Τα καλά νέα από Βιέννη-Νιόν και η μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού τον Γενάρη!
- Στο μυαλό και τους ήχους του Johann Strauss
- Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε «τη σκληρότητα» ισραηλινού πλήγματος στη Γάζα
- Εξάρχεια: Δικογραφία εις βάρος του 33χρονου με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας