Με αναφορά στο Παλαιστινιακό και τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα ξεκίνησε την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Χαίρομαι που βλέπω εδώ τον αδελφό μας, εκπρόσωπο της Παλαιστίνης, μετά από σκληρό αγώνα που έδωσε για να το πετύχει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Χαρακτήρισε «βαρβάρους» τους Ισραηλινούς της κυβέρνησης Νετανιάχου και έκανε εκτενή αναφορά στην τραγωδία που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στην Γάζα.

«Δεν είναι άνθρωποι στη Γάζα και την Δυτική Όχθη; Δεν έχουν δικαιώματα; Τι περιμένετε για να σταματήσετε την γενοκτονία στην Γάζα;», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη που υποστηρίζουν το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας παρομοίασε εκ νέου τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Χίτλερ και υπογράμμισε πως πρέπει να επιτευχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή των ομήρων και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το πρόβλημα στο Μεσανατολικό είναι η ισραηλινή κατοχή στην Λωρίδα της Γάζας.

Υποστήριξε πως η χώρα του είναι αντίθετη με τον αντισημιτισμό, ακριβώς όπως και με την ισλαμοφοβία, και κάλεσε όλα τους λαούς να ενώσουν τις φωνές τους κατά της σφαγής των Παλαιστινίων.

Στη συνέχεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για την συμμαχία του με το Ιράκ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αναφερόμενος στους Κούρδους και την πρόσφατη συμφωνία για συνεργασία που έκλεισε η Άγκυρα με την Βαγδάτη.

Επιμένει στη λύση δύο κρατών στην Κύπρο – Έτοιμος για συνεργασία στο Αιγαίο

«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο και την Αναοτλική Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης, όπου θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των πλευρών», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κάνοντας έμμεση αλλά σαφή αναφορά στις παράνομες διεκδικήσεις της χώρας του.

Προσέθεσε, επίσης, πως «είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής ο καθορισμός των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Όπως δήλωσε, μάλιστα, «η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στο Αιγαίο, ειδικά σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος».

«Ο βασικός ρόλος της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αναμφισβήτητος», υποστήριξε και τόνισε πως «η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου, ενώ οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί».

Ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους

«Πέρασαν 50 χρόνια από την τουρκική ειρηνευτική επιχείρηση», είπε για την εισβολή στην Κύπρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επανέλαβε ότι η «λύση των δύο κρατών» είναι η μόνη οδός για την επίλυση του Κυπριακού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, κάλεσε τον ΟΗΕ να αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, βάζοντας τέλος στην «απομόνωση» – όπως είπε – των Τουρκοκυπρίων.