Γκουτέρες: Κλιματική κρίση και τεχνητή νοημοσύνη, οι μεγάλες προκλήσεις που μας απειλούν
Ο Αντόνιο Γκουτέρες, στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική κρίση αλλά και τους κινδύνους που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ευχαριστώ, αλλά δεν»: Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
- Σκάνδαλο υποκλοπών, slapp αγωγές Δημητριάδη, ελευθερία του Τύπου και η σημασία της για τη δημοκρατία
Δύο είναι οι μεγάλες προκλήσεις για την ανθρωπότητα, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στην κλιματική κρίση και την τεχνητή νοημοσύνη.
Μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γκουτέρες χαρακτήρισε ως «ανθρώπινη καταστροφή» την καταστροφή του κλίματος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ανοίγει τρύπες στους προϋπολογισμούς των κρατών της Αφρικής» και όχι μόνον.
Κάνοντας ειδική αναφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε πως αφορά πλέον όλους τους τομείς της ζωής μας, την καθημερινότητα, την εργασία, την οικονομία, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως μπορεί να «χειραγωγεί» τις ζωές των ανθρώπων εάν δεν υπάρξει έλεγχος στην υπερβολική χρήση της.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»
«Ο κόσμος μας βρίσκεται σε μια δίνη. Βρισκόμαστε σε μια εποχή επικού μετασχηματισμού – αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ – προκλήσεις που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
«Ωστόσο», σημείωσε, «οι γεωπολιτικές διαιρέσεις συνεχίζουν να βαθαίνουν. Ο πλανήτης συνεχίζει να ‘θερμαίνεται’. Οι πόλεμοι μαίνονται χωρίς να ξέρουμε πώς θα τελειώσουν. Και οι πυρηνικές απειλές και τα νέα όπλα ρίχνουν μια σκοτεινή σκιά. Οδεύουμε προς το αδιανόητο – μια πυριτιδαποθήκη που κινδυνεύει να καταπιεί τον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Και προσέθεσε: «Εν τω μεταξύ, το 2024 είναι η χρονιά που η μισή ανθρωπότητα θα πάει στις κάλπες – και όλη η ανθρωπότητα θα
επηρεαστεί. Στέκομαι μπροστά σας σε αυτή τη δίνη, πεπεισμένος για δύο κυρίαρχες αλήθειες: Πρώτον, η κατάσταση του κόσμου μας δεν είναι βιώσιμη. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Και δεύτερον, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι επιλύσιμες. Αλλά αυτό απαιτεί από εμάς να διασφαλίσουμε ότι οι μηχανισμοί διεθνούς επίλυσης προβλημάτων επιλύουν πραγματικά προβλήματα».
«Εξοχότατοι, ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα είναι βέβαιο. Μια δίκαιη και γρήγορη μετάβαση δεν είναι. Αυτό είναι στα χέρια σας.
Μέχρι το επόμενο έτος, κάθε χώρα πρέπει να καταρτίσει μια νέα φιλόδοξη εθνική δράση για το κλίμα», ανέφερε επίσης.
Όπως είπε, «μέχρι το 2035, κατά μέσο όρο, οι προηγμένες οικονομίες πρέπει να μειώσουν τις ενεργειακές εκπομπές κατά 80
και οι αναδυόμενες αγορές 65%. Η G20 είναι υπεύθυνη για το 80& των συνολικών εκπομπών αερίου. Πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας – τηρώντας την αρχή του κοινού αλλά και των διαφοροποιημένων ευθυνών, όπως και των αντίστοιχων δυνατοτήτων υπό το πρίσμα των διαφορετικών εθνικών συνθηκών».
«Χρειαζόμαστε επίσης ένα Ταμείο Ζημιών και Απωλειών που να ανταποκρίνεται στην κλίμακα της πρόκλησης – και οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για τη χρηματοδότηση της προσαρμογής», προσέθεσε.
«Υπαρξιακός κίνδυνος η τεχνητή νοημοσύνη»
«Η ραγδαία ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών δημιουργεί έναν άλλο απρόβλεπτο υπαρξιακό κίνδυνο. Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει σχεδόν τα πάντα που γνωρίζουμε – από την εργασία, την εκπαίδευση και την επικοινωνία, μέχρι τον πολιτισμό και την πολιτική», υπογράμμισε ο Αντόνι Γκουτέρες στη συνέχεια της ομιλίας του.
Ανέφερε πως η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) εξελίσσεται ραγδαία και ρώτησε χαρακτηριστικά: «Αλλά πού θα μας οδηγήσει; Σε περισσότερη ελευθερία – ή σε περισσότερες συγκρούσεις; Σε έναν πιο βιώσιμο κόσμο – ή σε μεγαλύτερη ανισότητα; Στην καλύτερη ενημέρωση – ή στην ευκολότερη χειραγώγηση;».
«Μια χούφτα εταιρείες, ακόμη και μεμονωμένα άτομα, έχουν ήδη συγκεντρώσει τεράστια εξουσία πάνω στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης – με ελάχιστη λογοδοσία ή εποπτεία. Χωρίς μια σφαιρική προσέγγιση στη διαχείρισή της, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεχνητές διαιρέσεις σε όλους τους τομείς – ένα μεγάλο ρήγμα με δύο διαδίκτυα, δύο αγορές, δύο οικονομίες – με κάθε χώρα να αναγκάζεται να διαλέξει μια πλευρά, και τεράστιες συνέπειες για όλους», προειδοποίησε.
Για να τονίσει πως «τα Ηνωμένα Έθνη είναι η παγκόσμια πλατφόρμα διαλόγου και συναίνεσης. Είναι σε μοναδική θέση να προωθήσει τη συνεργασία για την ΤΝ – με βάση τις αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Ο παγκόσμιος διάλογος γίνεται εδώ. Χαιρετίζω τα σημαντικά πρώτα βήματα. Δύο ψηφίσματα στη Γενική Συνέλευση, το Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο και οι συστάσεις του οργάνου υψηλού επιπέδου για την τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να θέσουν τα θεμέλια για διακυβέρνηση της ΤΝ χωρίς αποκλεισμούς».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις