Το Βατικανό εκπέμπει SOS
H «μαύρη τρύπα» στα ταμεία υποχρέωσε τον Πάπα Φραγκίσκο να στείλει στους καρδιναλίους μήνυμα για περικοπές και περίοδο λιτότητας ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα
- Ειδήσεις από την Γάζα: Πώς η Meta περιόρισε τα μέσα από τα παλαιστινιακά εδάφη
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Το ταμείο στο Βατικανό είναι μείον. Πολύ μάλιστα. Απίστευτο, αλλά ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε επιστολή προς τους καρδιναλίους της Αγίας Εδρας ζητώντας περικοπές και βελτίωση της διαχείρισης των οικονομικών πόρων, καθώς υπάρχει σοβαρό οικονομικό έλλειμμα. Η «τρύπα» το 2023 έφτασε τα 83 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που οδήγησε τον Πάπα να ζητήσει επιπλέον προσπάθειες από τα μέλη της Εκκλησίας για να επιτευχθεί «μηδενικό έλλειμμα».
Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε τη σημασία της μείωσης του περιττού κόστους και τη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική βιωσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας. Η οικονομική κρίση του Βατικανού έχει διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των δωρεών, της αυξημένης πίεσης από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων.
Οικονομικές μεταρρυθμίσεις
Ο Πάπας ανέφερε ότι, παρά τις προκλήσεις, η Εκκλησία πρέπει να επιδείξει ηθική υπευθυνότητα στη διαχείριση των πόρων της, με στόχο την προστασία των συνεισφορών και της εμπιστοσύνης των πιστών. Επιπλέον, ζήτησε από τις κερδοφόρες οργανώσεις της Εκκλησίας να συνεισφέρουν για την κάλυψη του γενικού ελλείμματος και προειδοποίησε για τους κινδύνους της οικονομικής αδράνειας.
Οι οικονομικές αυτές μεταρρυθμίσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που ξεκίνησε ο Πάπας από την εκλογή του το 2013, με στόχο τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα στη διαχείριση των οικονομικών του Βατικανού.
Ο Πάπας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη των καρδιναλίων μέχρι τώρα, αλλά τόνισε την ανάγκη για «περαιτέρω προσπάθειες», με στόχο την οικονομική σταθερότητα της Εκκλησίας. Πρότεινε, επίσης, ότι κάθε ίδρυμα της Εκκλησίας πρέπει να αναζητήσει εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης και να λειτουργεί με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ηθικές αρχές της Εκκλησίας.
Παράδειγμα λιτότητας
Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Βατικανού, ιδιαίτερα στον τομέα των ακινήτων, αναφέρθηκε ως ένας τομέας όπου έχουν ήδη γίνει βελτιώσεις, ενώ ο Πάπας υπογράμμισε ότι τα μελλοντικά βήματα πρέπει να περιλαμβάνουν συνεχιζόμενες επενδύσεις σε δομές που προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι θεσμοί του Βατικανού θα πρέπει να δίνουν παράδειγμα λιτότητας και αποδοτικότητας, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται με τον μέγιστο δυνατό αντίκτυπο. Παράλληλα, ζήτησε από τους καρδινάλιους να συμβάλουν ενεργά στη διαδικασία της οικονομικής μεταρρύθμισης, φέρνοντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους στη διαχείριση των πόρων της Εκκλησίας.
Η επιστολή του Πάπα Φραγκίσκου αποτελεί μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές προκλήσεις που απειλούν τη σταθερότητα του Βατικανού, ενώ παράλληλα προάγει ένα πνεύμα ενότητας και συλλογικής δράσης μεταξύ των ηγετικών προσωπικοτήτων της Καθολικής Εκκλησίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις