Το έτος 2024 θα καταγραφεί στα ιατροφαρμακευτικά χρονικά, ως ένας αποκρουστικός στίβος αντιπαράθεσης μεταξύ γιατρών, που παρουσιάζουν ιδιοσκευάσματα ή αλλιώς φάρμακα φυτικής σύνθεσης, που λειτουργούν ως πανάκεια* (δια πάσαν νόσον και μαλ….), από τη μια πλευρά και από την άλλη εκπροσώπων του ιατροφαρμακευτικού κόσμου, που ή δεν παίρνουν στα σοβαρά τις βιομηχανίες ή βιοτεχνίες των φυτικών φαρμάκων, ή πιθανόν ν’ αντιμετωπίζουν τον υπόλοιπο ιατροφαρμακευτικό κόσμο των φυτικών φαρμάκων ως … παρείσακτους στον «καθιερωμένο» δικό τους κόσμο.

Στο μέσον αυτού του στίβου υπάρχει και ποσοστό έγκριτων γιατρών που δεν απορρίπτουν τη συνδρομή των φυτικών φαρμάκων στη θεραπεία καρδιακών ή άλλων παθήσεων. Άλλωστε, στα περισσότερα φαρμακεία της κεντροβόρειας Ευρώπης λειτουργούν τμήματα βοτανοθεραπείας.

Όμως το αποκορύφωμα αυτής της αντιπαράθεσης που θα καταγραφεί ως η πιο φρικαλέα δολοφονία επιστημονικού αντιπάλου των «καθιερωμένων» γιατρών, ήταν ο φόνος του καθηγητή της καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη, με ριπές πολυβόλου στο αυτοκίνητό του!

Διαδικτυακοί καβγάδες

Περιττό να το τονίσω, αλλά η σφοδρή αντιπαράθεση των δύο πλευρών συνεχίζεται και μάλιστα σε αμέτρητες περιπτώσεις από τα διαδίκτυα. Έτσι:

– Οι με τις άσπρες μπλούζες γιατροί περιλαμβάνουν στον χώρο τους, συναδέλφους τους οι οποίοι ως επί το πλείστον διαφημίζουν με χονδρές υπερβολές την πανάκεια ορισμένων φυτικής σύνθεσης ιδιοσκευασμάτων. Οι ίδιοι αυτοί οπαδοί της πανάκειας μεταξύ άλλων υπερβολών τονίζουν, ότι το φυτικό φάρμακο «Άλφα» ή «Βήτα» καθαρίζει μέσα σε ελάχιστες ημέρες όλα τα αιμοφόρα αγγεία του κυκλοφοριακού συστήματος, από 3 έως 7 κιλά από τα στρώματα χοληστερίνης. Και εδώ είναι ν’ απορεί κανείς, πώς τελικά αποβάλλονται αυτά τα στρώματα. Με τα ούρα, με τις κενώσεις; Με ηλεκτρικές μικρές σκούπες-απορροφητήρες;

– Ένας ακόμη φαιδρός ισχυρισμός των οπαδών της φυτικής πανάκειας είναι ότι η κάθαρση των αιμοφόρων αγγείων με την αποβολή 3 έως 7 κιλών επικαθίσεων σε αυτά μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής στους πάσχοντες μέχρι τα 100 ή και 120 χρόνια!

– Το περίεργο σε όλην αυτή την αντιπαράθεση των δύο κόσμων, που συχνά καταλήγουν σε ιατροφαρμακευτικό μπούλινγκ, με γροθιές, πρηξίματα και νοσοκομεία, δεν επεμβαίνουν κατευναστικά οι αρμόδιες κυβερνητικές αρχές. Και είναι ν’ απορεί κανείς, πώς ακόμη και η στυγερή δολοφονία του Στεφανάδη έχει σχεδόν ξεχαστεί από τις περισσότερες ιστοσελίδες ή και τις εφημερίδες. Μήπως λοιπόν εδώ μιλάμε για πόλεμο αλληλοεξόντωσης που μας παραπέμπει στο Σικάγο του 1920 και 1930;

Όμως το περίεργο είναι ότι στην ενημερωτική ή και ακρίτως διαφημιστική εκστρατεία υπέρ της φυτοφαρμακευτικής πανάκειας συμμετέχουν: α) δημοσιογράφοι γνωστοί σε σοβαρά τηλεοπτικά ειδησεογραφικά προγράμματα. Πώς αντιμετωπίζουν αυτό το φαινόμενο οι δημοσιογραφικοί συνδικαλιστικοί φορείς; β) γνωστοί και διακεκριμένοι πολίτες του καλλιτεχνικού γιατί όχι και εκκλησιαστικού κόσμου!

Σε συμπλήρωση της παραπάνω παραγράφου θα είχα να προσθέσω: α) Ότι η αδιαμφισβήτητη συνδρομή των φυτικών φαρμάκων, στην καταπολέμηση ή θεραπεία σοβαρών παθήσεων θα μπορούσε να πειθαναγκάσει τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να εντάξει τα ευεργετικά δραστικά φυτικά φάρμακα στο ελληνικό συνταγολόγιο. Έτσι, θα ωφελούντο και όλοι οι έλληνες εγγεγραμμένοι στο ΑΜΚΑ και ασφαλιστικούς φορείς, και θα γλίτωναν να πληρώνουν στους εμπορευόμενους τα φυτικά φάρμακα σημαντικά ποσά, που διογκώνονται με τη συνέχιση της θεραπείας των παθήσεών τους. Εάν όμως μια τέτοια προσπάθεια θα σαμποτάρονταν από τις επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας των φυτικών φαρμάκων, τον λόγο θα όφειλε να πάρει η εισαγγελική αρχή.

————————————

* Η Πανάκεια ήταν ανθρωπόμορφη δευτερεύουσα θεότητα της ελληνικής μυθολογίας, συνυφασμένη με τη βοτανοθεραπεία όλων των νόσων. Ήταν κόρη του Ασκληπιού-πάντα κατά τη μυθολογία-και της Ηπιόνης, που ήταν αδελφή της θεάς Υγείας και της Ιασούς. Επειδή την Πανάκεια την λάτρευαν ως ικανή να θεραπεύει κάθε νόσο, το όνομά της διαδόθηκε σε όλες τις ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας. Συνεκδοχικά καλείται σήμερα πανάκεια και κάθε προσωρινή λήψη μέτρων σε πολλαπλά προβλήματα.