Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας 3-5 Οκτωβρίου 2024
Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας 3-5 Οκτωβρίου 2024
Όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή ενός διεθνούς επιστημονικού Συνεδρίου, με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις, που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο από 3-5 Οκτωβρίου 2024. Πρόκειται για το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν οδοντίατροι και άλλοι λειτουργοί Δημόσιας Υγείας απ’ όλον τον κόσμο, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημαντικοί ερευνητές και διαπρεπείς καθηγητές απ’ ολόκληρη την υφήλιο.
Το θέμα του συνεδρίου είναι καινοτόμο: «Από τo πιάτο στο κέρδος: οι εμπορικοί προσδιοριστές της υγείας». Είναι το πρώτο συνέδριο στον κόσμο που ασχολείται με τις αθέμιτες και ανήθικες πρακτικές των βιομηχανιών ζάχαρης, καπνού και αλκοόλ για τη μεγιστοποίηση των κερδών εις βάρος της γενικής και στοματικής υγείας.
Η σημασία της στοματικής υγείας
Η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γενικής υγείας και καθοριστικό παράγοντα της ποιότητας ζωής και της ευημερίας. Επιπλέον, οι στοματικές παθήσεις – μεταξύ άλλων – είναι οι πιο διαδεδομένες μη μεταδοτικές ασθένειες στην Ευρώπη, συνδέονται με άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες (συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, των καρκίνων, των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων και του διαβήτη), και πλήττουν ιδιαίτερα τους ευάλωτους πληθυσμούς. Επιπλέον, η κακή στοματική υγεία σχετίζεται με σημαντική απώλεια παραγωγικότητας, χαμένες σχολικές ώρες και χειρότερες εκπαιδευτικές επιδόσεις και επιβαρύνει σε τεράστιο βαθμό τα συστήματα υγείας και τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.
Ο ΠΟΥ καλεί σε δράσεις που στοχεύουν στους εμπορικούς προσδιοριστές της υγείας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Στοματικής Στρατηγικής και του σχεδίου δράσης για την υγεία του στόματος, με έμφαση στα εξής: 1. Καθολική κάλυψη της στοματικής υγείας- 2. Περαιτέρω ενσωμάτωση των στοματικής υγείας στο σύστημα υγείας. 3. Στροφή στην πρόληψη και την προαγωγή της στοματικής υγείας, 4. Παρέμβαση στην στους κοινωνικούς και εμπορικούς προσδιοριστές της υγείας.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης του ΠΟΥ για την Παγκόσμια Στρατηγική για τη Στοματική Υγεία, η Ελλάδα πρότεινε μια ειδική προϋπολογισμό για τη στοματική υγεία για την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για τη στοματική υγεία. Η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε από τον ΠΟΥ και συμπεριλήφθηκε στην Παγκόσμια Στρατηγική για τη Στοματική Υγεία (2022) και στο Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για τη Στοματική Υγεία (2023) και προτείνει ένα εγγυημένο ελάχιστο μερίδιο των δημόσιων δαπανών για την υγεία να κατευθύνεται αποκλειστικά στη στοματική προγράμματα στοματικής υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς της ΕΕ (π.χ. Πλατφόρμα για τη Στοματική Υγεία) υποστηρίζουν επίσης την πρόταση αυτή, ζητώντας να υπάρξει ένα ειδικό προϋπολογισμό για τη στοματική υγεία στα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα υγείας και έρευνας.
Α. Συγγελάκης: «Να πάψει η οδοντιατρική φροντίδα να αποτελεί τον φτωχό συγγενή του Συστήματος Υγείας»
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου και Συμπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας Δρ Αριστομένης Συγγελάκης, ανέφερε ότι στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν επίσης πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες για την πρόληψη των νόσων του στόματος, την οργάνωση και χρηματοδότηση δημόσιων οδοντιατρικών προγραμμάτων, τις ανισότητες πρόσβασης και πολλά ακόμη που αφορούν τη στοματική υγεία σε επίπεδο πληθυσμού.
«Την τελευταία μέρα του Συνεδρίου, ενώπιον εκατοντάδων Ελλήνων και ξένων συνέδρων, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με αντικείμενο την περαιτέρω ενσωμάτωση της Στοματικής Υγείας και της Οδοντιατρικής Φροντίδας στο Σύστημα Υγείας. Στόχος είναι να πάψει η οδοντιατρική φροντίδα να αποτελεί τον φτωχό συγγενή του Συστήματος Υγείας καθώς όλοι γνωρίζουμε πλέον τη σημαντική συμβολή της στη γενική υγεία, την ποιότητα ζωής και τα οικονομικά τόσο του συστήματος υγείας όσο και των νοικοκυριών» είπε ο Αριστομένης Συγγελάκης, συμπληρώνοντας ότι «η πλήρης ενσωμάτωση της Οδοντιατρικής στο Σύστημα Υγείας θα συντελέσει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του Συστήματος Υγείας και στην προαγωγή της ισότητας, με στόχο την Καθολική Κάλυψη Στοματικής Υγείας, ώστε να πάψει η οδοντιατρική φροντίδα να θεωρείται είδος πολυτελείας από το οποίο αποκλείεται η πλειοψηφία των πολιτών».
Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Συγγελάκης, πρόκειται για «Το Συνέδριο των ρεκόρ» καθώς έχει καταγράψει μερικά ρεκόρ πριν ακόμη ξεκινήσει, αφού πρόκειται για το πρώτο Συνέδριο διεθνώς, που ασχολείται με τους Εμπορικούς Προσδιοριστές της Υγείας, ενώ επίσης ο αριθμός των επιστημονικών εργασιών που έχουν εγκριθεί είναι 180, σχεδόν 40% περισσότερες από το προηγούμενο ρεκόρ της Ρώμης πριν δώδεκα χρόνια. Επιπρόσθετα όπως εξήγησε, αναμένεται και ρεκόρ συνέδρων, ενώ πρόκειται να βραβευθούν οι καλύτερες φοιτητικές εργασίες από την Επιτροπή Αξιολόγησης υπό τον καθηγητή Kenneth Eaton.
Πέραν από το πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα, έχουν προγραμματιστεί ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που φέρνουν σε επαφή τους συνέδρους με την παράδοση και τον σύγχρονο πολιτισμό της Κρήτης, όπως τόνισε η Μαρία Τσαντίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ. και συνδιοργανώτρια του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας. «Στόχος μας να έρθει η κοινωνία στο Συνέδριο και το Συνέδριο στην κοινωνία» κατέληξε.
2ο Παγκρήτιο Συνέδριο
Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, στις 4-5 Οκτωβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί το 2ο Παγκρήτιο Συνέδριο με κεντρικό θέμα: «Ξετυλίγοντας τον Μίτο της Αριάδνης στη Σύγχρονη Οδοντιατρική: Προκλήσεις και Λύσεις», που οργανώνει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου σε συνεργασία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους Χανίων, Ρεθύμνης και Λασιθίου. Πρόκειται για ένα Συνέδριο με πλούσιο πρόγραμμα με την οργανωτική ευθύνη του Γιάννη Σμπώκου, προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και την επιστημονική σφραγίδα του προέδρου της Οδοντιατρικής Σχολής Αθήνας καθηγητή Νίκου Νικητάκη. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Παγκρήτιου Συνεδρίου , κ. Νικητάκη «η συνεχής επιμόρφωση, παράλληλα με την πιστή εφαρμογή των εν πολλοίς σταθερών και αμετάβλητων θεμελιωδών αρχών της Οδοντιατρικής και της Ιατρικής εν γένει, σε επίπεδο επιστημονικής τεκμηρίωσης, επαγγελματισμού και ηθικής, αποτελεί τον «μίτο της Αριάδνης» που μας επιτρέπει να πορευτούμε με ασφάλεια και να βρούμε τον δρόμο μας στον «Λαβύρινθο» της επιστήμης και του λειτουργήματός μας». Τέλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκρήτιου Συνεδρίου Γιάννης Σμπώκος, επισήμανε τη σημασία της σύμπραξης των οδοντιατρικών συλλόγων της Κρήτης αλλά και τη συνεργασία Ελλήνων και Ευρωπαίων συναδέλφων για τη δημιουργία ενός τόσο σημαντικού γεγονότος.
Στην επιτυχία του Συνεδρίου, συμβάλλει σημαντικά η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, pρόεδρος της οποίας είναι ο Θανάσης Δεβλιώτης, ενώ σε αυτό, σύμφωνα με τον κ. Συγγελάκη συμπράττουν, ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ καθηγητής Αθανάσιος Πουλόπουλος, ο κοσμήτορας και ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητές Αθανάσιος Αθανασίου και Κώστας Γιαννακόπουλος.
Παράλληλα, το συνέδριο στηρίζουν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και ο Δήμος Μαλεβυζίου, ενώ η Οργανωτική Επιτροπή του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας, με επικεφαλής τους Αριστομένη Συγγελάκη και Μαρία Τσαντίδου, προγραμματίζει τη βράβευση της Περιφέρειας Κρήτης για το σημαντικό και πολυεπίπεδο έργο που όπως επισημάνθηκε επιτελεί, σε σχέση με την Προαγωγή της Στοματικής Υγείας των πολιτών με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη λειτουργία κινητής οδοντιατρικής μονάδας, που παρέχει υπηρεσίες κυρίως σε δυσπρόσιτες ορεινές και νησιωτικές περιοχές, όπως την ακριτική Γαύδο, καλύπτοντας παράλληλα ευάλωτους πληθυσμούς.
- Μαγδεμβούργο: Καταδικάζει την επίθεση η Σαουδική Αραβία – «Βαθύτατα συγκλονισμένος» ο Μακρόν
- ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί προστατεύουν τις επενδύσεις του Μασκ στην Κίνα, λένε οι Δημοκρατικοί
- Αμαλιάδα: «Αν δω το παραμικρό θα την ”σκίσω” επιστημονικά», λέει ο τεχνικός σύμβουλος της Ειρήνης Μουρτζούκου
- Αμαλιάδα: «Το ψέμα θέλει μνήμη και η αλήθεια θάρρος» – Ανατροπή από μάρτυρα – «κλειδί»
- Μαγδεμβούργο: Για «κενό ασφαλείας» στη χριστουγεννιάτικη αγορά κάνει λόγο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας
- ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει νομοσχέδιο για την αποτροπή του κυβερνητικού shutdown