Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η επιδίωξη ισορροπίας μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής δεν είναι τελικά τόσο καλή ιδέα

Η επιδίωξη ισορροπίας μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής δεν είναι τελικά τόσο καλή ιδέα

«Αρχίστε να μετατοπίζετε τη συγκέντρωσή σας μακριά από την προσδοκία της επίτευξης ενός στόχου και μετατοπίστε την περισσότερο προς ένα πραγματικά απλό, μεμονωμένο βήμα», προτείνει καθηγητής του Χάρβαρντ

Η συνεχής επιδίωξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι αξιοθαύμαστη, αλλά μπορεί να είναι και αγχωτική. Αντ’ αυτού, υπάρχει μια νέα προοπτική που προσφέρει έναν πιο ρεαλιστικό και εφικτό τρόπο ζωής.

Ο Jeff Karp, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο ΜΙΤ, χρησιμοποιεί το επιστημονικό του υπόβαθρο για να παρομοιάσει τις μπρος-πίσω κινήσεις ενός εκκρεμούς με τα «πάνω και τα κάτω» της καθημερινής ζωής.

Στο βιβλίο του, LIT, το οποίο σημαίνει Life Ignition Tools (Εργαλεία ανάφλεξης της ζωής), ο Karp ενθαρρύνει τους αναγνώστες να χρησιμοποιούν τη φύση ως εγχειρίδιο για τη δημιουργία ιδεών και την ανάληψη δράσης. Ένα από τα εργαλεία που προτείνει είναι η υιοθέτηση του «pendulum lifestyle».

«Καταλήγει να είναι πολύ απογοητευτικό»

«Μας λένε: ‘έχε εμπιστοσύνη στη διαδικασία’ [και] ‘η ισορροπία είναι τόσο σημαντική’, ‘χρειαζόμαστε περισσότερη ισορροπία, αυτός είναι ο απώτερος στόχος’», λέει ο Karp στο CNBC Make It.

«Αυτό καταλήγει να είναι πολύ απογοητευτικό και μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, επειδή αισθανόμαστε συνεχώς ότι δεν έχουμε ισορροπία. Υπάρχει μια κατάσταση στην οποία θα έπρεπε να βρισκόμαστε [και] δεν είμαστε ποτέ», εξηγεί ο ίδιος.

Αποφασίστε ποια μικρά βήματα θα κάνετε για να βελτιώσετε τα πράγματα με την πάροδο του χρόνου

Ο Karp παρατήρησε στη δική του ζωή ότι ακόμη και όταν προσπαθούσε να κάνει το καλύτερο δυνατό, το να έχει πάντα ισορροπία στη ζωή του δεν ήταν βιώσιμο.

«Συνειδητοποίησα ότι αν αρχίσουμε να βλέπουμε τα πάντα στη ζωή, όπως τα επίπεδα ενέργειάς μας, τα κίνητρά μας, την πείνα μας, τον ύπνο μας… σαν να είναι όλα σε ένα εκκρεμές, και αρχίσουμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να το οραματιζόμαστε αυτό, νομίζω ότι μπορεί να είναι απίστευτα δυναμωτικό», λέει. «Όπως το εκκρεμές, [υπάρχουν] αυτοί οι φυσικοί ρυθμοί στη ζωή».

Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας

Ακολουθούν μερικοί πρακτικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις διακυμάνσεις της ζωής προς όφελός σας.

Είτε πρόκειται για την ποιότητα του ύπνου σας που αλλάζει είτε για το επίπεδο της ενέργειάς σας που χρειάζεται λίγη δουλειά, όταν το εκκρεμές ταλαντεύεται προς μια κατεύθυνση που δεν σας αρέσει, να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας, προτείνει ο Karp.

Κατανοήστε ότι όταν το εκκρεμές ταλαντεύεται προς μία κατεύθυνση, πρέπει να ταλαντεύεται και προς τα πίσω: με κάθε πτώση, μια άνοδος είναι πιθανό να βρίσκεται στη γωνία

«Αρχίστε να μετατοπίζετε τη συγκέντρωσή σας μακριά από αυτή την προσδοκία της επίτευξης ενός στόχου και μετατοπίστε την περισσότερο προς ένα πραγματικά απλό, μεμονωμένο βήμα που μπορείτε να κάνετε απλά για να μετακινήσετε τα πράγματα πίσω», προς την άλλη κατεύθυνση, λέει.

Εκείνες τις στιγμές, ο Karp σάς ενθαρρύνει να το θεωρήσετε ως μια διασκεδαστική πρόκληση και να δοκιμάσετε μερικά από αυτά τα βήματα:

  1. Παρατηρήστε με προσοχή τι συμβαίνει: Κοιτάξτε καλύτερα πώς οι πρακτικές σας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επηρεάζουν την κατάσταση. Στη συνέχεια, κάντε θετικές προσαρμογές που μπορούν να σας υποστηρίξουν καλύτερα.
  2. Προσδιορίστε τις ώρες της ημέρας, τις ημέρες της εβδομάδας ή τις εποχές του έτους κατά τις οποίες έχετε τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας. Προσαρμόστε το πρόγραμμά σας ώστε να λαμβάνετε υπόψη σας αυτές τις ώρες για αυξημένη παραγωγικότητα και περιόδους ξεκούρασης.
  3. Να είστε περίεργοι: Αναπτύξτε ενδιαφέρον για τις δύσκολες περιόδους και δείτε τι μπορείτε να μάθετε από αυτές. Να είστε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες που μπορεί να αυξήσουν την ανθεκτικότητά σας.
  4. Κατανοήστε ότι όταν το εκκρεμές ταλαντεύεται προς μία κατεύθυνση, πρέπει να ταλαντεύεται και προς τα πίσω: με κάθε πτώση, μια άνοδος είναι πιθανό να βρίσκεται στη γωνία. Να θυμάστε ότι η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά.
  5. Να κάνετε τακτικά αυτοελέγχους: Σκεφτείτε τι συμβαίνει στη ζωή σας σε ευρύτερη κλίμακα που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε μια ανισορροπία. Αποφασίστε ποια μικρά βήματα θα κάνετε για να βελτιώσετε τα πράγματα με την πάροδο του χρόνου.

«Κάντε έναν απολογισμό»

Ας υποθέσουμε πως το πρόβλημα είναι ότι δεν κοιμάστε καλά, ούτε πολύ. Η εξάσκηση στο pendulum lifestyle μπορεί να μοιάζει με το να πηγαίνετε για ύπνο λίγο νωρίτερα ή να τεντώνεστε λίγα λεπτά πριν προσπαθήσετε να κοιμηθείτε για να χαλαρώσετε το σώμα σας, προτείνει ο Karp.

«Κάντε έναν απολογισμό του τι λειτουργεί και τι (σας) κρατάει πίσω», επισημαίνει ο ίδιος. «Στη συνέχεια, εξετάστε άλλες δυνατότητες, άλλους τρόπους σκέψης, όπως:’ ποιο είναι το πρώτο, μοναδικό βήμα που θα μπορούσα να κάνω;’», καταλήγει ο Jeff Karp.

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Περισσότερους από 220 στόχους της Χεζμπολάχ ισχυρίζονται ότι έπληξαν οι IDF το τελευταίο 24ωρο

Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν υποδομές, εκτοξευτές ρουκετών που είχαν χρησιμοποιήσει σε πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και αποθήκες όπλων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024