Συνάντηση Γεραπετρίτη με ΥΠΕΞ Λιβάνου: Ανάγκη να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας
Την ανησυχία του για την όξυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο Γεραπετρίτης
Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα με την ιδιότητα της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα έτη 2025-2026 θα εργαστεί για την προώθηση της ειρήνης μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας και επί τη βάσει των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, επιχείρησε να δώσει ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στη συνάντηση που είχε με τον Λιβανέζο ομόλογο του, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ την Τρίτη.
Σε μία περίοδο που ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει επεκταθεί και στο Λίβανο, ο Γεραπετρίτης εξέφρασε τη βαθειά ανησυχία του για την όξυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο περαιτέρω επέκτασής της, αναφέροντας ότι είναι απολύτως αναγκαίο να σταματήσει ο φαύλος κύκλος βίας και αντιπαράθεσης.
Η ελληνική διπλωματία έχει εκφράσει επανειλημμένα τη διάθεση να αναλάβει ρόλο διαμεσολάβησης, θεωρώντας ότι μπορεί να παίξει το ρόλο της γέφυρας, με τον Γεραπετρίτη να σημειώνει με έμφαση ότι η Αθήνα συνομιλεί με όλες της πλευρές.
Στη συνομιλία του με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου ο Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε τη Βηρυτό ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ, προκειμένου να παρασχεθεί κεντρικά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ιατρική βοήθεια σε πολίτες του Λιβάνου που έχουν τραυματιστεί και έχουν ανάγκη περίθαλψης.
Το ναρκοπέδιο της διάχυσης του πολέμου
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Reuters, ο Γεραπετρίτης ήταν ειλικρινής σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το Ισραήλ δεν αντιμετωπίζει επαρκείς πιέσεις για να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση στο Λίβανο αποτελεί ναρκοπέδιο που η διεθνής κοινότητα μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει.
Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά «φαίνεται ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική πίεση προς το Ισραήλ. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι του Ισραήλ και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς μαζί τους». Για να προσθέσει πως «δεν αποτρέψαμε τη διάχυση και όσο πιο διασκορπισμένος γίνεται ο πόλεμος, τόσο πιο περίπλοκη γίνεται η κατάσταση για να επιλυθεί», τονίζοντας ότι «ο Λίβανος θα μπορούσε εύκολα να γίνει μια ζώνη τεράστιας εχθρότητας και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι ένα σαφές ναρκοπέδιο».
Συνάντηση με τον Αζέρο ΥΠΕΞ
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Γεραπετρίτης είχε την Τρίτη συνάντηση και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχάν Μπαϊράμοφ. Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν για την επικείμενη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή COP29 που θα διεξαχθεί το Νοέμβριο στο Μπακού. Σε αυτήν αναμένεται να συζητηθούν η πορεία της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης στο πλαίσιο των στόχων για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, αλλά και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Υπογράμμισαν την κεντρική θέση που κατέχει ο ενεργειακός τομέας στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και συνομίλησαν για την ενεργειακή διασύνδεση των υδρογονανθράκων της Κασπίας με τις ευρωπαϊκές αγορές στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής ενεργειακής διαφοροποίησης.
Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε στον Αζέρο ομόλογό του ότι η Ελλάδα, ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026, θα εργαστεί με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την ειρηνική επίλυση των διαφορών και τόνισε τη σημασία ολοκλήρωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας το συντομότερο δυνατό με στόχο την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στον Νότιο Καύκασο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις