Το φάντασμα της Ακροδεξιάς πάνω από την Ευρώπη: Αναζητώντας τρόπους για μπλόκο στην άφιξη μεταναστών
Η στροφή της Ευρώπης όσον αφορά το Μεταναστευτικό απηχεί τις πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για να περιορίσει την αύξηση ρεκόρ των αφίξεων στα νότια σύνορα των ΗΠΑ
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη λαμβάνουν όλο και πιο αυστηρά μέτρα για το Μεταναστευτικό, με στόχο να περιορίσουν τις εισροές ανθρώπων από φτωχές χώρες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση της υποστήριξης των εθνικιστικών λαϊκιστικών κομμάτων σε ευρωπαϊκές χώρες.
Τα βλέμματα έχουν στραφεί στη Γερμανία, μια χώρα η οποία «απορρόφησε εκατομμύρια μετανάστες, επιβαρύνοντας το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και τις δημοτικές υπηρεσίες» γράφουν οι Wall Street Journal.
Το μεταναστευτικό ήταν ένα από τα βασικά θέματα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής όπου οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν οριακά το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία ή AfD.
Η στροφή της Ευρώπης απηχεί τις πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για να περιορίσει την αύξηση ρεκόρ των αφίξεων στα νότια σύνορα των ΗΠΑ
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο επανέφερε περιορισμένους συνοριακούς ελέγχους σε όλες τις γειτονικές χώρες, μετά την επίθεση με μαχαίρι στα τέλη Αυγούστου από έναν αιτούντα άσυλο που σκότωσε τρεις ανθρώπους στην πόλη Σόλινγκεν κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ για τον εορτασμό της 650ης επετείου της.
Ο δράστης ήταν ένας 26χρονος Σύρος με διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, ο οποίος είχε αποφύγει την απέλαση για περισσότερο από ένα χρόνο αφού έχασε την υπόθεση ασύλου του.
Οι εκλογές των ΗΠΑ
Η στροφή της Ευρώπης απηχεί τις πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για να περιορίσει την αύξηση ρεκόρ των αφίξεων στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, η οποία τροφοδοτείται κυρίως από ανθρώπους που ζητούν άσυλο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μετανάστευση αποτελεί κορυφαίο θέμα για τους ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
1,14 αιτήσεις ασύλου στην Ευρώπη
Πέρυσι, ένα σχεδόν ρεκόρ 1,14 εκατομμυρίων ανθρώπων κατέθεσαν αιτήσεις ασύλου στην Ευρώπη, ο υψηλότερος αριθμός από το αποκορύφωμα της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 στην Ευρώπη, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σύροι που διέφευγαν από τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας αυτής εισήλθαν στο μπλοκ.
Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν και πάλι το ένα εκατομμύριο φέτος, με 513.000 αιτήσεις να υποβάλλονται το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν λάβει προσωρινή προστασία στην ΕΕ από την έναρξη του πολέμου.
Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη
Τα αντιμεταναστευτικά κόμματα κυβερνούν ήδη στην Ιταλία και την Ουγγαρία, υποστηρίζουν την κυβέρνηση στη Σουηδία και συμμετέχουν σε κυβερνητικούς συνασπισμούς στις Κάτω Χώρες και τη Φινλανδία.
Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας θα μπορούσε να έρθει πρώτο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, η δεξιά ολλανδική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως από τις Βρυξέλλες εξαίρεση από τους κανόνες του μπλοκ για το άσυλο.
Η κυβέρνηση του Μελόνι ψήφισε πέρυσι νόμο που επιτρέπει στις αρχές να κρατούν τους μετανάστες έως και 18 μήνες και σχεδιάζει να κατασκευάσει στρατόπεδα στην Αλβανία για να στεγάσει χιλιάδες μετανάστες που περισυλλέγονται στη θάλασσα.
Όμως, για να συμμορφωθεί με το δίκαιο της ΕΕ, η Ιταλία θα πρέπει ακόμη να αξιολογήσει τις αιτήσεις ασύλου και να υποδεχθεί όσους θεωρούνται πραγματικοί πρόσφυγες.
«Η Ιταλία έχει μια κυβέρνηση που μέχρι πριν από δύο ή τρία χρόνια ήταν μια εξαίρεση, με καταβολές από τον φασισμό. Τώρα είναι ακριβώς στο mainstream» σε αυτό το θέμα, δήλωσε ο Andrew Geddes, διευθυντής του Κέντρου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία της Ιταλίας.
Μεταναστευτικό: Τι μέτρα λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες
Στο Βέλγιο, η κυβέρνηση έχει περικόψει τα επιδόματα και έχει σταματήσει να εγγυάται τη στέγαση των ανύπαντρων ανδρών αιτούντων άσυλο. Η Δανία έχει μελετήσει το δικό της σύστημα που μοιάζει με αυτό της Ρουάντα.
Ομάδες δικαιωμάτων έχουν επικρίνει ορισμένα από τα μέτρα. Η Διεθνής Αμνηστία εκτίμησε ότι 2.600 κυρίως άνδρες αιτούντες άσυλο κατέληξαν να κοιμούνται στους δρόμους ή σε αυτοσχέδιες σκηνές στο Βέλγιο τον περασμένο χειμώνα.
Οι ομάδες λένε επίσης ότι το μεταναστευτικό σύμφωνο της ΕΕ με την Τυνησία, που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία μέσω θαλάσσης, έχει οδηγήσει σε καταχρήσεις από τις τυνησιακές αρχές που επιδιώκουν να απελάσουν τους αιτούντες άσυλο σε γειτονικές χώρες. Οι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς.
Η Γερμανία ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να κρατήσει αιτούντες άσυλο, ενώ οι αρχές καθορίζουν αν είναι υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής τους ή αν αυτό θα πρέπει να γίνει από άλλη κυβέρνηση της ΕΕ. Η κυβέρνηση απέρριψε πρόταση των συντηρητικών της αντιπολίτευσης να απορρίπτονται αυτόματα οι αιτούντες άσυλο στα σύνορα της Γερμανίας, κάτι που έκρινε ότι παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ.
Η γερμανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ένα στενότερο σύνολο συνοριακών ελέγχων που εισήχθησαν πέρυσι συνέβαλε στη μείωση των αιτήσεων ασύλου κατά πάνω από 20% το 2024. Ωστόσο, οι συνοριακοί έλεγχοι έχουν σταθερά αποτύχει να έχουν διαρκή αντίκτυπο σε άλλες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τον Gerald Knaus, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας με επίκεντρο την πολιτική ασύλου.
Η αγορά εργασίας
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αγωνίζονται επίσης να εξισορροπήσουν τη ζήτηση για νεότερους εργαζόμενους σε μια γηράσκουσα ήπειρο με τις ανησυχίες ότι ορισμένοι αιτούντες άσυλο δυσκολεύονται να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας υψηλής εξειδίκευσης της Ευρώπης και καταλήγουν να επιβαρύνουν τα γενναιόδωρα κράτη πρόνοιας.
Καθώς οι νέες αφίξεις αυξάνονται, βαθαίνει η συζήτηση για τον οικονομικό αντίκτυπο της μετανάστευσης. Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι μετανάστες μπορούν να καλύψουν κενά στην αγορά εργασίας και να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη. Η Ιταλία, για παράδειγμα, σχεδιάζει να δεχτεί περίπου 450.000 μετανάστες εργάτες σε διάστημα τριών ετών, ακόμη και όταν κάνει ελιγμούς για να επιβραδύνει τις αφίξεις προσφύγων από τη Μεσόγειο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις