Λίβανος: Η Χεζμπολάχ δεν είναι Χαμάς – Μπορεί το Ισραήλ να αντέξει ακόμη έναν γενικευμένο πόλεμο;
Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν, όχι μόνο διαθέτει ένα πιο εξελιγμένο οπλοστάσιο, αλλά έχει βαθιές σχέσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, όπως στο Ιράκ και την Υεμένη
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο πρίγκιπας της σκηνής και της οθόνης
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - Πάνω από 130 σπίτια έχουν γίνει στάχτη
Τουλάχιστον 569 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τη Δευτέρα στον Λίβανο μετά τις σφοδρές επιθέσεις του Ισραήλ σε «θέσεις της Χεζμπολάχ», όπως λένε οι IDF, ωστόσο το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στα θύματα είναι 50 παιδιά.
Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα με τις εκρήξεις των συσκευών επικοινωνίας, αλλά και τη στοχοποίηση σημείων όπου βρίσκονταν διοικητές της Χεζμπολάχ. Ανάμεσα στους νεκρούς, ήταν και ένας από τους κορυφαίους διοικητές της λιβανέζικης οργάνωσης, ο Ιμπραχίμ Ακίλ.
Το Ισραήλ, μόνο με την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ, μπορεί να αντέξει δύο πολεμικά μέτωπα
Όπως είναι φυσικό, μετά την επιλογή του Τελ Αβίβ να κλιμακώσει τις επιθέσεις και να ανάψει ακόμη μεγαλύτερη «φωτιά» στα βόρεια σύνορά του, ο φόβος για περιφερειακή κλιμάκωση είναι μεγαλύτερος.
«Ένα κράτος μέσα στο κράτος»
Το CNN, σε ανάλυσή του, επιχειρεί να απαντήσει το ερώτημα αν το Ισραήλ αντέχει έναν ακόμη γενικευμένο πόλεμο, εκτός από αυτόν στη Λωρίδα της Γάζας, και υπενθυμίζει ότι η Χεζμπολάχ δεν είναι Χαμάς.
«Η Χεζμπολάχ δεν είναι η Χαμάς», δήλωσε ο Γιόελ Γκουζάνσκι, υψηλόβαθμος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) στο Τελ Αβίβ, ο οποίος υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ υπό τρεις πρωθυπουργούς. Η Χεζμπολάχ είναι «ένα κράτος μέσα στο κράτος» με πολύ πιο εξελιγμένες στρατιωτικές δυνατότητες, δήλωσε στο CNN.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η λιβανέζικη οργάνωση χτύπησε κοντά στην πόλη – λιμάνι Χάιφα, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια από τα ισραηλινολιβανέζικα σύνορα.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι η Χεζμπολάχ επανέλαβε μια ακόμη τέτοια επίθεση, χτυπώντας στο μακρινότερο σημείο που το έχει κάνει μέχρι σήμερα, κατά της ισραηλινής ναυτικής βάσης που φιλοξενεί την επίλεκτη δύναμη «Σαγιετέτ 13» στην περιοχή Σατλίτ αλ-Σάτιτ, επίσης κοντά στη Χάιφα.
Επίσης, για πρώτη φορά από την έναρξη των εχθροπραξιών, εκτοξεύτηκε πύραυλος από τον Λίβανο προς το Τελ Αβίβ, όπως μετέδωσε και το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.
Δείτε σχετική ανάρτηση:
Israeli Army Radio:
For the first time since the beginning of the war, missiles have been launched from Lebanon towards #TelAviv.#Hezbollah #Israel #Lebanon pic.twitter.com/HTjiiYraa5— Ammar Khan (@AmmarKh12669255) September 25, 2024
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου και από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχουν αναγκάσει πάνω από 62.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον βορρά, ενώ σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ έχουν σκοτωθεί 26 πολίτες και 22 στρατιώτες.
Μετά την κλιμάκωση του Σαββατοκύριακου, πάνω από 94.000 εκτοπίστηκαν και πάνω από 740 άτομα σκοτώθηκαν στη λιβανέζικη πλευρά, ανάμεσά τους 500 μαχητές της Χεζμπολάχ, όπως ανέφερε το Reuters.
Ένας δυνατότερος αντίπαλος
Σύμφωνα με το CNN, η Χεζμπολάχ, η πιο στενή σύμμαχος του Ιράν στην περιοχή, όχι μόνο διαθέτει ένα πιο εξελιγμένο οπλοστάσιο, αλλά έχει βαθιές σχέσεις με συμμάχους σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, ανάμεσά τους στο Ιράκ και την Υεμένη.
Αν και οι στρατιωτικές δυνατότητες του Ισραήλ έχουν εξελιχθεί από τον τελευταίο πόλεμο στον Λίβανο το 2006 – όταν το Ισραήλ δεν διέθετε το σύστημα αεράμυνας Iron Dome – το ίδιο έχει συμβεί και με το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ.
Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει μεταξύ 30.000 και 50.000 στρατιώτες, αλλά νωρίτερα φέτος ο ηγέτης της Χασάν Νασράλα ισχυρίστηκε ότι διαθέτει περισσότερους από 100.000 μαχητές και εφέδρους. Η οργάνωση πιστεύεται επίσης ότι διαθέτει μεταξύ 120.000 και 200.000 ρουκέτες και πυραύλους.
Το μεγαλύτερο στρατιωτικό της πλεονέκτημα είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, από τους οποίους υπολογίζεται ότι διαθέτει χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων 1.500 πυραύλων ακριβείας με βεληνεκές 250-300 χιλιομέτρων.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Σαββατοκύριακου, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι στόχευσε την αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ του Ισραήλ με πυραύλους Fadi 1 και Fadi 2, όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά. Η βάση απέχει περίπου 48 χιλιόμετρα από τα λιβανέζικα σύνορα.
Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με το αν η βάση επλήγη. Οι ισραηλινές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανέφεραν ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις.
Ο Μπεχνάμ Μπεν Ταλέμπλου, υψηλόβαθμος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών (FDD) στην Ουάσινγκτον, ο οποίος επικεντρώνεται στο Ιράν και τους πληρεξουσίους του, δήλωσε ότι «το βάρος της κεφαλής αυτών των βλημάτων θυμίζει το βαρύ Burkan IRAM που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον περασμένο χειμώνα η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, αλλά με σημαντικά μεγαλύτερο βεληνεκές».
Το Ισραήλ στηρίζεται στις ΗΠΑ
Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ με τη χρήση αυτών των βλημάτων «είναι πιθανότατα ένας τρόπος με τον οποίο η οργάνωση επιδιώκει να διατηρήσει το προφίλ της χωρίς να χάσει το κεφάλι της μετά τις επιθέσεις στις συσκευές επικοινωνίας και το χτύπημα υψηλόβαθμων ηγετών την περασμένη εβδομάδα από το Ισραήλ», δήλωσε ο Μπεν Ταλέμπλου στο CNN.
Η Όρνα Μιζράχι, ειδικός για τη Χεζμπολάχ στο INSS, δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της ικανότητας του Ισραήλ να διεξάγει έναν διμέτωπο πόλεμο στηρίζεται στην υποστήριξη των ΗΠΑ.
«Οι IDF μπορούν να πολεμήσουν και στα δύο μέτωπα για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουμε τις δυνατότητες να το κάνουμε, αν έχουμε τα πυρομαχικά από τους Αμερικανούς», δήλωσε η Μιζράχι, προσθέτοντας ότι αν υπάρξει πόλεμος πλήρους κλίμακας, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα επέμβουν για να υποστηρίξουν το Ισραήλ.
Το Ισραήλ έχει επίσης ένα τεράστιο πλεονέκτημα στον τομέα των πληροφοριών, το οποίο φάνηκε κυρίως στις παράτολμες επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στις επικοινωνίες της Χεζμπολάχ.
Θα αντέξουν οι ισραηλινές δυνάμεις τα δύο μέτωπα;
Το Ισραήλ είναι ένα μικρό κράτος, λέει το CNN, και το στρατιωτικό του δυναμικό δεν είναι απεριόριστο. Καθώς προετοιμάζεται για έναν πιθανό δεύτερο πόλεμο, οι IDF εκτρέπουν ορισμένες από τις βασικές μεραρχίες τους από τη Γάζα στα βόρεια σύνορά του.
«Όταν μάχεσαι σε περισσότερα από ένα μέτωπα, δεν μπορείς να επενδύεις πολλά σε κάθε μέτωπο», δήλωσε η Μιζράχι. «Έτσι, θα είναι ένας διαφορετικός τρόπος μάχης», σημείωσε.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «το κέντρο βάρους μετακινείται βόρεια» και ότι «δυνάμεις, πόροι, ενέργεια» μεταφέρονται τώρα.
Μεταξύ αυτών των μονάδων είναι και η επίλεκτη 98η Μεραρχία του Ισραήλ. Γνωστή και ως Ουτζμπάτ ΧαΕς, αυτή η μεραρχία αλεξιπτωτιστών πιστεύεται ότι αποτελείται από 10.000 έως 20.000 στρατιώτες, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Ο Γκουζάνσκι δήλωσε ότι η εκτροπή των πόρων προς τον Λίβανο δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει τελειώσει, αλλά ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αισθάνεται υποχρεωμένος να ασχοληθεί με το βόρειο μέτωπο εν μέσω αυξανόμενων εσωτερικών πιέσεων για να διευκολύνει την επιστροφή των απομακρυσμένων πολιτών από την περιοχή.
Αναλυτές και αξιωματούχοι του στρατού έχουν επίσης επανειλημμένα αναφέρει στα ισραηλινά ΜΜΕ ότι οι IDF υποφέρουν από ελλείψεις.
Στην αρχή του πολέμου στη Γάζα, ο στρατός στρατολόγησε περίπου 295.000 εφέδρους σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό του. Όμως ο αριθμός αυτός αποδεικνύεται ανεπαρκής.
Τουλάχιστον 715 είναι οι νεκροί στρατιώτες μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν σκοτωθεί στον βορρά.
«Αυτός είναι ο μακροβιότερος (σ.σ. πόλεμος) του είδους του στην ιστορία του Ισραήλ, μεγαλύτερος από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας το 1948», δήλωσε ο Γκουζάνσκι, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο στόχος της Χεζμπολάχ και του Ιράν, «να αποδυναμώσουν σταδιακά το Ισραήλ».
Μια οικονομία σε ύφεση
Η οικονομία του Ισραήλ είναι μία από τις μεγαλύτερες απώλειες του πολέμου στη Γάζα, δεχόμενη ισχυρό πλήγμα από τις πρώτες ημέρες της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Χιλιάδες επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές καθώς οι έφεδροι εγκατέλειψαν την πολιτική τους ζωή για να πάρουν τα όπλα, και η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται με ανησυχητικό ρυθμό, σημειώνει το CNN.
«Είναι καταστροφικό για την ισραηλινή οικονομία, για την ισραηλινή κοινωνία», δήλωσε ο Γκουζάνσκι, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται για τα επόμενα χρόνια.
Από όλα τα 38 κράτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το Ισραήλ παρουσίασε την πιο έντονη οικονομική επιβράδυνση μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ανέφερε ο οργανισμός στην τριμηνιαία έκθεσή του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η οικονομία του Ισραήλ συρρικνώθηκε κατά 4,1% τους πρώτους μήνες του πολέμου και συνέχισε να συρρικνώνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό, καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του 2024.
Η συρρίκνωση της οικονομίας έρχεται καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες του Ισραήλ αυξάνονται κατακόρυφα.
Νωρίτερα φέτος, ο Αμίρ Γιαρόν, διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος αναμένεται να κοστίσει στο Ισραήλ έως και 253 δισεκατομμύρια ισραηλινά σέκελ (67 δισεκατομμύρια δολάρια) μεταξύ 2023 και 2025, όπως ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Αυτό είναι σχεδόν το 13% του ισραηλινού ΑΕΠ, επιπλέον των τακτικών στρατιωτικών δαπανών, οι οποίες ανέρχονται σε ετήσιο ποσοστό 4,5% έως 6,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η επέκταση της σύγκρουσης έχει επίσης επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ, με πολλούς οίκους αξιολόγησης να το υποβαθμίζουν από την έναρξη του πολέμου.
Κρίση νομιμότητας
Τέλος, το CNN σημειώνει ότι το Ισραήλ χάνει στο μέτωπο της νομιμότητας. Η παγκόσμια συμπάθεια που έλαβε το Ισραήλ αμέσως μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έχει μετατραπεί σε έντονη κριτική λόγω της καταστροφικής αντίδρασης του Ισραήλ, καθώς αντιμετωπίζει πλέον κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στα διεθνή δικαστήρια, τις οποίες αρνείται σθεναρά, σημειώνει το αμερικάνικο μέσο.
Στο εσωτερικό, ενώ οι Ισραηλινοί έδειξαν μεγαλύτερη επιθυμία να στηρίξουν τον πόλεμο στη Γάζα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εγχώρια υποστήριξη έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες.
Όσον αφορά την υποστήριξη ενός πολέμου με τη Χεζμπολάχ, οι Ισραηλινοί εμφανίζονται διχασμένοι στο θέμα αυτό.
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από τη δεξαμενή σκέψης Israel Democracy Institute τον Ιούλιο διαπίστωσε ότι το 42% των Ισραηλινών πιστεύει ότι η χώρα τους πρέπει να επιδιώξει μια διπλωματική συμφωνία με τη Χεζμπολάχ, παρά τις πιθανότητες μιας πρόσθετης σύγκρουσης στο μέλλον, ενώ το 38% πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να επιδιώξει μια στρατιωτική νίκη κατά της οργάνωσης, ακόμη και με το κόστος σημαντικών ζημιών σε μη στρατιωτικές περιοχές.
Παρά τον διχασμό της κοινής γνώμης, υπάρχει τώρα λιγότερη υποστήριξη για πόλεμο με τη Χεζμπολάχ σε σύγκριση με τις απαντήσεις στα τέλη του 2023, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Ο Γκουζάνσκι δήλωσε ότι η πίεση για πόλεμο είναι πιθανώς πιο αισθητή στο βόρειο Ισραήλ, όπου «άνθρωποι δεν έχουν πλέον επιχειρήσεις, οικογένειες διαλύονται, άνθρωποι σκοτώνονται…».
Πολλοί από αυτούς τους κατοίκους, οι οποίοι ζουν κοντά στη γραμμή του μετώπου εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, πιστεύουν ότι «μόνο ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα στο βορρά», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις