Φυσικό αέριο: Έκκληση Βελγίου να απαγορευτούν οι εισαγωγές από τη Ρωσία
Ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου αναφέρει πως το υφιστάμενο καθεστώς δεν είναι αρκετά ισχυρό για την έξοδο των εταιρειών από τις μακροχρόνιες συμβάσεις.
Το Βέλγιο, ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προέτρεψε την ΕΕ να απαγορεύσει το ρωσικό φυσικό αέριο, προειδοποιώντας ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να σπάσουν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια εκτός εάν το μπλοκ στο σύνολό του επιβάλει κυρώσεις.
Συγκεκριμένα, ο Tinne Van der Straeten, υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, δήλωσε στους Financial Times ότι η ΕΕ πρέπει να «προχωρήσει περισσότερο» για να σταματήσει το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο να φτάνει στο μπλοκ, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την αύξηση των εισαγωγών.
Δεν αποδίδουν οι κανόνες
Οι κανόνες που εισήγαγαν οι Βρυξέλλες τον περασμένο Δεκέμβριο για να εμποδίσουν τις ρωσικές ενεργειακές εταιρείες να χρησιμοποιούν τις υποδομές της ΕΕ δεν έδιναν αρκετούς νομικούς λόγους στις εταιρείες που χρησιμοποιούσαν λιμάνια όπως το Ζεεμπρούγκε του Βελγίου – ένα σημαντικό κόμβο για τις εισαγωγές και επανεξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες – για να περιορίσουν τις συμβάσεις, δήλωσε η ίδια.
Οι τυπικές συμβάσεις ΥΦΑ διαρκούν μια δεκαετία ή και περισσότερο, οπότε πολλές από αυτές που ισχύουν σήμερα χρονολογούνται πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. «Το έχουμε εξετάσει αυτό . Έχουμε ρωσικό φυσικό αέριο που έρχεται στο Βέλγιο. Έχω ψάξει κάτω από κάθε πέτρα και η [νομοθεσία για το φυσικό αέριο] δεν πρόκειται να βοηθήσει», δήλωσε ο Van der Straeten. «Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση».
Η Sophie Hermans, ολλανδή υπουργός για το κλίμα και την πράσινη ανάπτυξη, δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας σε επιστολή της τη Δευτέρα ότι θα θέσει το θέμα στη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ τον επόμενο μήνα.
Απότομη αύξηση δεξαμενόπλοιων
Ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο και φθάνουν στον κύριο τερματικό σταθμό Gate του Ρότερνταμ αυξήθηκε απότομα φέτος: από ένα κατά μέσο όρο το μήνα από τα μέσα του 2022 έως τα μέσα του 2024, έφθασε τα δύο το μήνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δήλωσε η Hermans.
Ένα κανονικού μεγέθους δεξαμενόπλοιο μεταφέρει συνήθως το ισοδύναμο περίπου 70.000 έως 80.000 τόνων φυσικού αερίου. «Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές όπου μπορούμε να καταγγείλουμε ιδιωτικά συμβόλαια χωρίς να εφαρμοστεί κανόνας κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο Hermans.
Μεγαλώνει η πίεση για μείωση της εξάρτησης στο ρωσικό αέριο
Οι Βρυξέλλες πιέζουν σταθερά τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Όμως, έχει σταματήσει να επιβάλλει κυρώσεις για το καύσιμο, πέρα από την απαγόρευση των μεταφορτώσεων -την εισαγωγή και επανεξαγωγή ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου σε άλλες χώρες- η οποία συμφωνήθηκε τον Ιούνιο, αλλά δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ.
Μετά την Ισπανία, το Βέλγιο ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού ΥΦΑ το 2023, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Kpler. Αλλά η Γαλλία φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το Βέλγιο και την Ισπανία φέτος, μετά την αύξηση των εισαγωγών στη Δουνκέρκη και το Μοντουάρ.
Παρά τις πιέσεις από χώρες εισαγωγής, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία, για την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό ΥΦΑ, δεν υπάρχουν πολλές προοπτικές να εξασφαλιστεί η ομόφωνη συμφωνία όλων των κρατών μελών της ΕΕ που θα απαιτούνταν. Η Ουγγαρία, για παράδειγμα, έχει τακτικά αντιταχθεί στη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη μείωση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων.
Έκθεση Ντράγκι για ανταγωνιστικότητα
Διπλωμάτες της ΕΕ από χώρες εισαγωγής έχουν επίσης δηλώσει ότι μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου περνάει σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Τα στοιχεία σχετικά με το πόσο πωλείται περαιτέρω είναι εμπορικά ευαίσθητα και ως εκ τούτου τηρούνται εμπιστευτικά από τις εμπλεκόμενες εταιρείες. «Θα μας βοηθούσε πολύ αν τα στοιχεία αυτά μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν», δήλωσε ένας από αυτούς.
Σύμφωνα με τις συστάσεις σχετικά με την έκθεση για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο Βέλγος υπουργός δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στήριξη για την παραπαίουσα ηλιακή βιομηχανία της και να επικεντρωθεί στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και στην κατασκευή ηλεκτρολυτών για την παραγωγή υδρογόνου – βιομηχανίες που δεν έχουν ακόμη υποβαθμιστεί από τον φθηνό κινεζικό ανταγωνισμό.
Για τους ηλιακούς συλλέκτες, «το πλοίο έχει σαλπάρει, η αγορά έχει χαθεί. Η ικανότητα ηλεκτρολυτών, αλλά και η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι καθαρές τεχνολογίες που πρέπει πραγματικά να προωθήσουμε», δήλωσε ο Van der Straeten.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις