Μπλόκο στις φουσκωμένες δαπάνες
Στο 5% περιορίζονται οι αποκλίσεις στα έξοδα με τα δεδομένα στο myDATA από 1ης Οκτωβρίου - Μηδενίζονται από 1ης Ιανουαρίου
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Ακόμη ένα παράθυρο φοροδιαφυγής κλείνει το υπουργείο Οικονομικών μαζί με την ΑΑΔΕ, κόβοντας μαχαίρι τη φορολογική συνήθεια επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών να φουσκώνουν τις δαπάνες τους προκειμένου να περιορίσουν το φορολογητέο εισόδημά τους και κατά συνέπεια τη φορολογική τους επιβάρυνση.
Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων τους
Από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα μόνα έξοδα που θα γίνονται δεκτά θα είναι όσα έχουν δηλωθεί μέσω της πλατφόρμας myDATA καθώς τα ανεκτά-επιτρεπτά ποσοστά αποκλίσεων στα έξοδα «κουρεύονται» στο 5% από την 1η Οκτωβρίου 2024 και μηδενίζονται την Πρωτοχρονιά.
Αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων τους. Ό,τι αναρτάται στα myDATA (έσοδα και έξοδα), θα μεταφέρεται χωρίς καμία άλλη μεταβολή και στη δήλωση ΦΠΑ και στη φορολογική δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι μετά τις δηλώσεις ΦΠΑ θα κλειδώσουν οι κωδικοί και του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης μέσω του οποίου υπολογίζονται τα φορολογητέα κέρδη.
Τα έσοδα
Με τον μηδενισμό των ανεκτών αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα, κανένας επαγγελματίας δεν θα μπορεί να αυξήσει τα έξοδά του, αλλά αντίθετα θα μπορεί να αυξήσει τα έσοδά του. Συγκεκριμένα θα μπορεί να προσθέσει και άλλα έσοδα και ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλλει, στην περίπτωση που έχει εκδώσει τιμολόγια πωλήσεων τα οποία ωστόσο δεν είχαν διαβιβαστεί εντός 24 ωρών στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, λόγω απώλειας σύνδεσης ή εκδόθηκαν χειρόγραφα ή ειδικής εξαίρεσης (π.χ. λόγω πολύ χαμηλού ετήσιου τζίρου).
Οι υπέρογκες δαπάνες που εμφάνιζαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα αποτελέσουν παρελθόν, ενώ ήδη στις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται έχουν περιοριστεί οι αποκλίσεις οι οποίες μέχρι και το τέλος Ιουνίου έφθαναν στο 30% τόσο για τα έσοδα όσο και για τα έξοδα.
Τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA διαμορφώνονται ως εξής:
10% για τα έσοδα και 20% για τα έξοδα που αφορούν την περίοδο από 1η Ιουλίου 2024 έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2024.
Οι αποκλίσεις για τα έσοδα μηδενίζονται και περιορίζονται στο 5% οι αποκλίσεις για έξοδα για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024.
Από την 1η Ιανουαρίου 2025 δεν θα υπάρχει καμία απόκλιση τόσο ως προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Το κλείδωμα, χωρίς αποκλίσεις, των δηλώσεων ΦΠΑ τόσο προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του «κενού ΦΠΑ», των εσόδων δηλαδή που χάνει το κράτος από τη μη είσπραξη ΦΠΑ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις