Γλυφάδα: «Η Δικαιοσύνη είναι χαλαρή γιατί δεν υπάρχει νόμος» – Τι λέει ο δικηγόρος της 14χρονης
«Για τα παιδιά δεν υπάρχει διαδικασία αυτόφωρη» δήλωσε ο δικηγόρος της 14χρονης για το γεγονός ότι οι δύο ανήλικες δράστιδες αφέθησαν ελεύθερες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό στη Γλυφάδα.
Τον ρόλο ενός ενήλικου άνδρα με τατουάζ στον λαιμό εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος βρισκόταν στο σημείο την ώρα της άγριας επίθεσης κατά της 14χρονης στην Γλυφάδα και που, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, παρακινούσε τις ανήλικες δράστιδες να χτυπήσουν το κορίτσι ενώ στη συνέχεια τράπηκε μαζί τους σε φυγή.
Υπενθυμίζεται ότι το ραντεβού της επίθεσης στη Γλυφάδα εναντίον της ανήλικης δόθηκε μέσω κλειστής ομάδα στα social media με τη φωτογραφία του κοριτσιού. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα του άγριου ξυλοδαρμού στη Γλυφάδα, δεκάδες παιδιά κάθονταν έξω από επιχείρηση της περιοχής παρακολουθώντας σαν να μην συνέβαινε τίποτα και άλλοι έβγαζαν φωτογραφίες και τραβούσαν βίντεο.
Για το σοκαριστικό περιστατικό στη Γλυφάδα που έχει παγώσει το Πανελλήνιο μίλησε στο MEGA o δικηγόρος της 14χρονης, Μανώλης Γερακιός: «Μία κουβέντα που είχα με τον πατέρα, με έχει σοκάρει. Μου είπε, ‘εμείς σαν οικογένεια θα ξανασηκωθούμε, μπορείς να μου εγγυηθείς ότι με τη Δικαιοσύνη δε θα ξανασυμβεί αυτό;’. Είπα ‘όχι, δεν μπορώ να σ’ το εγγυηθώ’».
Ερωτηθείς, δε, σχετικά με την απόφαση της Δικαιοσύνης να αφήσει ελεύθερες τις δύο ανήλικες δράστιδες, απάντησε ότι «για τα παιδιά αυτό προβλέπεται, δεν υπάρχει διαδικασία αυτόφωρη. Ως προς τους γονείς, υπάρχουν αρκετά τα οποία είμαι σίγουρος ότι θα είπαν οι συνάδελφοι που ήταν από την πλευρά των γονέων, ‘δεν ξέρανε, δεν, δεν δεν…’ Πάντοτε, σε αυτές τις περιπτώσεις, η Δικαιοσύνη είναι χαλαρή. Όχι γιατί οι δικαστές ή οι εισαγγελείς δεν θέλουν να εφαρμόσουν τον νόμο. Δεν έχουν νόμο να εφαρμόσουν».
Στη συνέχεια, ο κ. Γερακιός αναφέρθηκε στην ατιμωρησία που επικρατεί και μιλώντας με την ιδιότητα του εγκληματολόγου σημείωσε: «Δύο είναι τα στοιχεία που ωθούν προς το έγκλημα. Το πρώτο είναι όταν ο δράστης πιστεύει ότι δεν θα ταυτοποιηθεί και το δεύτερο ότι δεν θα τιμωρηθεί. Εδώ χάσανε το πρώτο, ταυτοποιήθηκαν, πλην όμως αισθάνονται ότι δεν πρόκειται να τιμωρηθούν λόγω της ηλικίας».
«Δεν είναι ότι οι δικαστές ή οι εισαγγελείς δεν θέλουν να εφαρμόσουν τον νόμο, δεν έχουν νόμο να εφαρμόσουν» λέει ο κ. Γερακιός
Ο άνδρας με το τατουάζ
Το πιο ουσιαστικό στοιχείο σε αυτήν την υπόθεση, τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Γερακιός, είναι η παρουσία του άνδρα με το τατουάζ που αναζητείται από τις Αρχές. «Πιστεύω ότι ενδέχεται να κρύβεται από πίσω μία ολόκληρη σειρά όμοιων περιστατικών με κοινή καθοδήγηση. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψις» σημείωσε.
Ο Σταύρος Μπαλάσκας σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος άνδρας ενδεχομένως να είχε τον έλεγχο των παιδιών από το κάλεσμα που έγινε από το ίντερνετ, και την εποπτεία του περιστατικού». Διότι ο δημοτικός αστυνομικός που διερχόταν από το σημείο με το μικρό παιδί του και μπήκε στη μέση σώζοντας το κορίτσι «του είπε ‘βρε δεν ντέπεσαι λίγο, δεν βλέπεις τι γίνεται εδώ πέρα, το σκοτώνουν το κορίτσι’ κι εκείνος απάντησε λέγοντας ‘ναι, τώρα, τώρα, θα τους έλεγα ‘χωρίστε’».
Ο κ. Μπαλάσκας συνέχισε λέγοντας ότι γι’ αυτό ψάχνει αυτόν τον άνδρα η Αστυνομία, να δουν ποιος είναι αυτός. «Κοιτάνε και από κάμερες από κάποια άλλα μαγαζιά, τον έχει ‘τσιμπήσει’ μια κάμερα, να δούμε μήπως μπορέσουμε να τον ταυτοποιήσουμε. Να τον ρωτήσουμε ‘τι έκανες τόση ώρα εκεί, με τα χέρια δεμένα και το έβλεπες; Μήπως έχεις ρόλο;’».
Ερωτηθείς για τον ρόλο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δεδομένου ότι έγινε το κάλεσμα μέσω ίντερνετ και μάλιστα με φωτογραφία του θύματος, ο κ. Μπαλάσκας δήλωσε ότι δυστυχώς «δεν το αντελήφθησαν, θα μπορούσε να το έχει δει κάποιος αστυνομικός. Υπάρχει μεν ένας μηχανισμός alert στην υπηρεσία αυτή, αλλά είναι για τις αυτοκτονίες, όχι για αυτά τα περιστατικά όπως της Γλυφάδας».
«Τσάκισαν το παιδί στο ξύλο»
Ο κ. Μπαλάσκας αναφέρθηκε, τέλος, στη συμπεριφορά των γονιών κατά τη σύλληψή τους. Είπαν αμέσως «Μα τι είναι αυτά που λέτε… τα παιδιά μας… και δεν ρώτησαν καν το κοριτσάκι αυτό πώς είναι… Ο ιατροδικαστής μέχρι και την φτέρνα της βρήκε χτυπημένη, το τσάκισαν το παιδί στο ξύλο».
Όσον αφορά την κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι δύο ανήλικες, ο κ. Μπαλάσκς διερωτήθηκε αν θα έπρεπε να μετατραπεί σε απόπειρα δολοφονίας δεδομένου ότι σύμφωνα με τους γιατρούς, η 14χρονη θα πέθαινε αν την χτυπούσαν δύο λεπτά ακόμα. «Ο ιατροδικαστής είπε ότι κορίτσι δέχτηκε είκοσι κλωτσιές στο κεφάλι».
Ο κ. Γερακιός δήλωσε επ’ αυτού: «Για μένα είναι βαριές σωματικές βλάβες που θα μπορούσαν να επιφέρουν κίνδυνο για τη ζωή. Απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι όταν από την αρχή έχουν σκοπό να αφαιρέσουν τη ζωή. Αυτό πιστεύω ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί. Αυτό που μπορεί να αποδειχθεί είναι ότι οι βλάβες ήταν τόσο σοβαρές και ότι υπήρχε ενδεχόμενος δόλος. ‘Εγώ θα σε χτυπήσω, αλλά κι αν πεθάνεις, δεν με πειράζει’. Ένα είναι το σίγουρο για εμένα. Όσον αφορά τους ενηλίκους, είναι κακουργηματική πράξη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις