Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων απέχει λιγότερο από ένα χρόνο από την προγραμματισμένη έναρξή του, όμως η FIFA βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς δεν έχει εξασφαλίσει βασικά ζητήματα, τα οποία καθιστούν υπό αμφισβήτηση τη διεξαγωγή του.

Σύμφωνα με τη Gazzetta dello Sport, τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η διοργανώτρια αρχή είναι ζωτικής σημασίας, αφού, πέρα από το γεγονός πως η ανακοίνωση της εν λόγω διοργάνωσης προκάλεσε αντιδράσεις λόγω της αύξησης των ετήσιων αγώνων, δεν έχει μέχρι στιγμής δοθεί λύση σχετικά με την τηλεοπτική κάλυψη, την έλλειψη διαθέσιμων σταδίων και χορηγών.

Μάλιστα, η προθεσμία αναφορικά με τα δικαιώματα τηλεοπτικής κάλυψης της διοργάνωσης έληξε αυτές τις μέρες και όμως δεν προέκυψε ούτε μία πρόταση και ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο εξετάζει τις εναλλακτικές του.

Η πιο προσιτή λύση

Μία από τις λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αυτή της Σαουδικής Αραβίας. Εκτιμάται πως μετά την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, θα μπορούσε ενδεχομένως το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων να διοργανωθεί στην περιοχή της Άπω Ανατολής.

Από τη στιγμή που το τουρνουά που δεν έχει ακόμη εξασφαλισμένες τις εγκαταστάσεις, το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να προχωρήσει εύκολα. Η FIFA περίμενε να κερδίσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια, διπλάσια από τα 2 δισεκατομμύρια των εξόδων που προέβλεπε ο αρχικός προϋπολογισμός. Η Apple κάθισε να διαπραγματευτεί στη βάση του ενός δισεκατομμυρίου, όμως οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Χωρίς κάλυψη και χωρίς χώρους διεξαγωγής είναι δύσκολο η FIFA να προσελκύσει χορηγούς, οι οποίοι επιζητούν σίγουρη προβολή. Μέχρι σήμερα, η ίδια δεν έχει τίποτα στα χέρια της και ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Υπενθυμίζεται, πως η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών μήνυσε τη FIFA λόγω της επιβάρυνσης του ετήσιου προγράμματος των ομάδων, επομένως -λαμβάνοντας υπόψιν και τα υπόλοιπα τεράστια εμπόδια που βρίσκονται στον δρόμο της διοργανώτριας αρχής- το μέλλον της νεοσύστατης διοργάνωσης βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.