Λίβανος: Το Ισραήλ προαναγγέλλει χερσαία εισβολή – Διπλωματικός πυρετός στο παρά πέντε
Ο Λίβανος είναι στο χείλος ενός ολοκληρωτικού πολέμου με ανυπολόγιστες συνέπειες - Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ και η Γαλλία τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις ανακοινώνοντας διπλωματική πρωτοβουλία
- Καταρρακτώδεις βροχές παρέλυσαν τη Μάλαγα - Σε κόκκινο συναγερμό ξανά η πολύπαθη Βαλένθια
- Μαρινάκης για Safe Youth: Εργαλείο για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά κάθε παιδί απέναντι στη βία
- Υδροστρόβιλος εμφανίστηκε στον Σαρωνικό – Eντυπωσιακές εικόνες από τους Αγίους Θεοδώρους
- Push-ups: Πες μου την ηλικία σου να σου πω πόσα πρέπει να κάνεις
Μετά από πάνω από 600 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες στον Λίβανο σε διάστημα λίγων ημερών το Ισραήλ προανήγγειλε χερσαία εισβολή διά στόματος του αρχηγού του στρατού.
«Οι στρατιωτικές μπότες σας θα πατήσουν στο έδαφος του εχθρού» είπε ο Χερτζ Χαλέβι σε στρατιώτες στο βόρειο μέτωπο αφού προηγήθηκε η μετακίνηση δύο ταξιαρχιών εφέδρων στα σύνορα με τον Λίβανο.
«Οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν για να προετοιμάσουν τη χερσαία εισβολή» είπε ακόμα ο Χαλέβι και προεξόφλησε το τέλος της Χεζμπολάχ που θα έρθει αντιμέτωπη με έναν «δυνατό και οργανωμένο στρατό».
Η κατάσταση στον Λίβανο είναι δραματική με τις αρχές να αναφέρουν ότι περίπου μισό εκατομμύριο έχει εκτοπιστεί και χιλιάδες προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.
Μόνο σήμερα σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς 72 άτομα και τραυματίστηκαν σχεδόν 400.
Οι ισχυροί σύμμαχοι του Ισραήλ με πρώτες και κύριες τις ΗΠΑ μοιάζουν ζαλισμένες από τα γεγονότα που έχουν φύγει από τον έλεγχό τους
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περιμένει μαζικές απώλειες τις επόμενες ημέρες και μαζί με τις αρχές του Λιβάνου προσπαθούν να οργανώσουν τις διαλυμένες από την κρίση δομές για να αντιμετωπίσουν το επικείμενο κύμα καταστροφής.
Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή με φόντο τη Σύνοδο του ΟΗΕ
Όσο το Ισραήλ προετοιμάζει τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης, οι παγκόσμιοι ηγέτες βρίσκονται συγκεντρωμένοι στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ.
Τραγική ειρωνεία ή αναμενόμενη εξέλιξη, σε κάθε περίπτωση η αδυναμία των θεσμών να παρέμβουν στις δραματικές εξελίξεις είναι οφθαλμοφανής.
Οι ισχυροί σύμμαχοι του Ισραήλ με πρώτες και κύριες τις ΗΠΑ μοιάζουν ζαλισμένες από τα γεγονότα που έχουν φύγει από τον έλεγχό τους.
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι δεν «επίκειται» χερσαία εισβολή στον Λίβανο, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του Ισραήλ.
Το ίδιο βέβαια δήλωναν Αμερικανοί αξιωματούχοι για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα ή αργότερα στη Ράφα. Ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ και η Γαλλία – που παραδοσιακά διατηρεί δεσμούς με τον Λίβανο – δήλωσαν ότι ανέλαβαν διπλωματική πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και το Κατάρ για να υπάρξει αποκλιμάκωση.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου είχε δηλώσει ότι το τρέχον 24ωρο είναι κρίσιμο για το εάν θα υπάρξει ή όχι αποκλιμάκωση.
Τι προσπαθούν ΗΠΑ και Γαλλία
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, οι ΗΠΑ και η Γαλλία θα προσπαθήσουν να πείσουν το Ισραήλ και να πιέσουν τη Χεζμπολάχ να σταματήσουν τις εχθροπραξίες για ένα χρονικό διάστημα στο οποίο ευελπιστούν ότι θα επιτύχουν συμφωνία για τη Γάζα.
Χεζμπολάχ και Χαμάς από την άλλη, σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο έγκριτος δημοσιογράφος Τζακ Χιούρι της ισραηλινής Haaretz, επιδιώκουν μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τα δύο μέτωπα.
Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η Χεζμπολάχ να συμφωνήσει σε εκεχειρία όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα και επίσης σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι το Τελ Αβίβ επιθυμεί να υπάρξει αποκλιμάκωση.
Οι νέες δηλώσεις Νετανιάχου πράγματι δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για διπλωματική διέξοδο.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του δήλωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει εάν οι χιλιάδες Ισραηλινοί που έχουν εκτοπιστεί από τον βορρά δεν επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.
Η δήλωση που δημοσιεύτηκε την ώρα που η πληροφορία για διπλωματική πρωτοβουλία των ΗΠΑ έκανε τον γύρο του κόσμου, σηματοδοτεί ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν πρόκειται να σταματήσει την επίθεση στον Λίβανο μέχρι να αναγκάσει τη Χεζμπολάχ αλλά και τον πληθυσμό του Λιβάνου να απομακρυνθεί από τις νότιες περιοχές.
Μέχρι στιγμής η διπλωματική πρωτοβουλία ΗΠΑ – Γαλλίας δεν έχει φέρει κάποιο αποτέλεσμα.
Η αποτυχημένη διπλωματία του Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι πιθανός αλλά όχι αναπόφευκτος και μίλησε και αυτός για διπλωματικές πρωτοβουλίες.
Πριν την ανακοίνωση του Ισραήλ για χερσαία επέμβαση είχε προηγηθεί η πρωτοφανής επίθεση με την ανατίναξη χιλιάδων συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολάχ, οι μαζικοί βομβαρδισμοί με πάνω από 500 νεκρούς σε ένα 24ωρο στον Λίβανο, οι ισραηλινές επιδρομές που ισοπεδώνουν τη Δυτική Όχθη και φυσικά ο καταστροφικός πόλεμος στη Γάζα.
Οι διπλωματικές κινήσεις των ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα σε κανένα μέτωπο καθώς η Ουάσιγκτον συνεχίζει να στηρίζει το Ισραήλ στρατιωτικά σε κάθε κίνηση κλιμάκωσης που επιλέγει ο Νετανιάχου.
Στο παρά πέντε ενός γενικευμένου πολέμου επιχειρείται μία νέα διπλωματική κίνηση αλλά μέχρι στιγμής το μοτίβο είναι παρόμοιο.
Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν το Ισραήλ θα προχωρήσει όντως στη χερσαία επίθεση και πότε θα το κάνει αυτό, καθώς μία τέτοια κίνηση ενέχει μεγάλο ρίσκο.
Ωστόσο είναι σαφές ότι ο Νετανιάχου επιδιώκει κλιμάκωση και ποντάρει στο ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν και αυτή τη φορά.
Η Γάζα φθείρει, ο Λίβανος ευνοεί τον Νετανιάχου
Το κλίμα στο Ισραήλ φαίνεται επίσης να ευνοεί τον πρωθυπουργό σε σχέση με την κλιμάκωση στον Λίβανο καθώς είδε τα ποσοστά του να ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις.
Όσο ο πόλεμος στη Γάζα φθείρει τον Νετανιάχου, η επίθεση στον Λίβανο φαίνεται να τον ευνοεί, τουλάχιστον προς το παρόν.
Μία χερσαία εισβολή στον Λίβανο ωστόσο δεν είναι εύκολη υπόθεση και το Ισραήλ μπορεί να «κολλήσει» εκεί για πολύ καιρό.
Η εισβολή στη Γάζα υποτίθεται θα κρατούσε μέρες ή στη συνέχεια μήνες, αλλά έναν χρόνο μετά το Ισραήλ όχι μόνο παραμένει εκεί αλλά δεν έχει βρει εναλλακτική εξόδου.
Η προοπτική επέκτασης του πολέμου προβάλει αυτή τη στιγμή σαν εναλλακτική για το Τελ Αβίβ που εκμεταλλεύεται και την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ για να τραβήξει κι άλλο το σχοινί.
Το ΣΑ του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα το βράδυ για την κατάσταση στον Λίβανο, αλλά οι πολίτες της χώρας όπως και οι Παλαιστίνιοι δεν πιστεύουν ότι κάτι θα αλλάξει από τέτοιες συναντήσεις.
Όπως αναφέρουν ανταποκριτές του AJ ο κόσμος σε Παλαιστίνη και Λίβανο έχει χάσει εδώ και χρόνια την εμπιστοσύνη του σε συνεδριάσεις που δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα στην πραγματικότητα που βιώνουν.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα πάει και ο ίδιος στη Σύνοδο του ΟΗΕ την Παρασκευή όπου θα έχει συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες και θα απευθύνει ομιλία.
Εκεί θα δώσει το στίγμα των κινήσεών του αν και σύμφωνα με ισραηλινούς αναλυτές ο ίδιος θα χρησιμοποιήσει το βήμα του ΟΗΕ για να τονώσει το ηθικό του εσωτερικού ακροατηρίου του και να προωθήσει τη στρατηγική της κλιμάκωσης που συστηματικά καλλιεργεί εδώ και ένα χρόνο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις