Ο Έρικ Άνταμς, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι θα παραμείνει στο αξίωμά του παρά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν —κατόπιν ομοσπονδιακής έρευνας— για διαφθορά.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιες κατηγορίες θα αντιμετωπίσει ο 64χρονος Άνταμς, αλλά οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αναμένεται να εκθέσουν τις λεπτομέρειες των κατηγοριών σήμερα, Πέμπτη, ανέφεραν οι New York Times.

Μόλις δημοσιοποιηθεί το αναφερόμενο κατηγορητήριο, το οποίο αναφέρθηκε ξεχωριστά από το Associated Press και το CBS, θα είναι ο πρώτος εν ενεργεία δήμαρχος της Νέας Υόρκης που θα κατηγορηθεί ποινικά.

«Αντιμετωπίζω αυτά τα ψέματα εδώ και μήνες…»

Αφού έγινε γνωστή η είδηση, ο Άνταμς κυκλοφόρησε σε ένα βίντεο δήλωση που άφηνε να εννοηθεί ότι δεν είχε ενημερωθεί για το κατηγορητήριο.

«Με εκλέξατε για να ηγηθώ αυτής της πόλης και θα την ηγηθώ»

«Πάντα ήξερα ότι αν υπερασπιζόμουν τη θέση μου για τους πολίτες της Νέας Υόρκης θα γινόμουν στόχος – και στόχος έγινα», δήλωσε ο Άνταμς. «Αν μου απαγγελθούν κατηγορίες, είμαι αθώος και θα το παλέψω με κάθε ίχνος της δύναμης και του πνεύματός μου».

Στην ομιλία που καταγράφηκε στην επίσημη κατοικία του, ο Άνταμς αναγνώρισε ότι ορισμένοι Νεοϋορκέζοι θα αμφισβητούσαν την ικανότητά του να διαχειρίζεται την πόλη ενώ ο ίδιος μάχεται τις κατηγορίες, αλλά ορκίστηκε να παραμείνει στο αξίωμα.

«Αντιμετωπίζω αυτά τα ψέματα εδώ και μήνες… ωστόσο η πόλη συνεχίζει να βελτιώνεται», είπε ο Άνταμς. «Με εκλέξατε για να ηγηθώ αυτής της πόλης και θα την ηγηθώ».

Ο Avi Small, εκπρόσωπος της κυβερνήτριας Kathy Hochul, η οποία έχει την εξουσία να απομακρύνει τον Άνταμς από το αξίωμά του, δήλωσε στους Times ότι η Hochul ήταν ενήμερη και θα παρακολουθούσε την κατάσταση. «Θα ήταν πρόωρο να σχολιάσουμε περαιτέρω μέχρι να επιβεβαιωθεί το θέμα από τις αστυνομικές αρχές», δήλωσε ο Small.

Σωρεία ερευνών

Η είδηση έρχεται καθώς ορισμένοι από τους στενότερους συνεργάτες και συμβούλους του έχουν τεθεί υπό ομοσπονδιακή έρευνα, καθώς οι εισαγγελείς της πόλης άρχισαν να εξετάζουν τον στενό του κύκλο.

Η εξέλιξη σχετικά με τον Άνταμς έρχεται λιγότερο από ένα μήνα μετά την έφοδο ομοσπονδιακών πρακτόρων στα σπίτια υψηλόβαθμων αξιωματούχων της διοίκησης του Άνταμς. Οι πράκτορες κατέσχεσαν συσκευές από το σπίτι του διοικητή της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Η αστυνομία έστησε φράγματα έξω από το Gracie Mansion, το σπίτι του δημάρχου, σύμφωνα με τη New York Post. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι υπάλληλοι του δημαρχείου γνώριζαν το πρωί της Τετάρτης ότι σύντομα θα απαγγελθούν κατηγορίες στον Άνταμς, γεγονός που προκάλεσε πανικό στο προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Άνταμς, ο οποίος αναμένει δύσκολες προκριματικές εκλογές το επόμενο έτος, αντιμετώπισε άμεσες εκκλήσεις για παραίτηση από πολλούς από τους δηλωμένους ή αναμενόμενους Δημοκρατικούς διεκδικητές του.