Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ερντογάν ως ο υπερασπιστής των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού

Ο Ερντογάν ως ο υπερασπιστής των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού

Οι αντιδράσεις δείχνουν ότι το μήνυμα του είχε αποδέκτες σημειώνει ο Αλτούν

Κάθε ηγέτης όταν τοποθετείται για τις εξελίξεις στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα το κάνει φορώντας τα «γυαλιά» της χώρας του. Το κάνει με άξονα τα συμφέροντα της χώρας του. Ποτέ δεν είναι απλά αλληλέγγυος. Οι συμμαχίες άλλωστε επιβάλλονται με βάση τα διαρκή συμφέροντα των κρατών, όπως έχει περιγράψει βρετανός διπλωμάτης.

Το γιατί ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιλέγει να σταθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων, είναι σαφές, δεδομένων των συμφερόντων της χώρας του.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν είπε αλήθειες όσον αφορά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ακόμα και αν τις είπε – ξαναλέω – με άξονα τα ιδιαίτερα συμφέροντα της χώρας του και του ρόλου που επιδιώκει να αναλάβει στην περιοχή και το Μουσουλμανικό κόσμο.

Σήκωσε το δάχτυλο στον ΟΗΕ

Ο Ερντογάν σήκωσε το δάχτυλο απέναντι στον ΟΗΕ ξεκινώντας από την υπενθύμιση ότι τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν για να διατηρήσουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

«Με την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών, οι προσδοκίες για παγκόσμια σταθερότητα, ειρήνη και δικαιοσύνη άνθισαν και πάλι και οι ελπίδες για ειρήνη αναζωπυρώθηκαν. Ωστόσο, παρατηρούμε με λύπη ότι τα τελευταία χρόνια τα Ηνωμένα Έθνη δυσκολεύονται να εκπληρώσουν την ιδρυτική τους αποστολή και μετατρέπονται σταδιακά σε μια δυσλειτουργική, δυσκίνητη και αδρανή δομή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Για να επαναλάβει με αυτή την αφορμή τη θέση του ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε».

Οι αριθμοί

«41 χιλιάδες άνθρωποι, 41 χιλιάδες ζωές που αφαιρέθηκαν βάναυσα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά και γυναίκες. Ομοίως, η τύχη περισσότερων από 10 χιλιάδων κατοίκων της Γάζας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά, είναι άγνωστη. Με τον ίδιο τρόπο, περίπου 100 χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και έχουν καταστεί ανάπηροι. 172 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί ενώ προσπαθούσαν να κάνουν τη δουλειά τους κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Περισσότεροι από 500 τραυματιοφορείς που εργάζονταν για να σώσουν ζωές έχουν σκοτωθεί. Έχουν σκοτωθεί εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και περισσότεροι από 210 υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι έσπευσαν να σώσουν τον λαό της Γάζας που παλεύει με την πείνα και τη δίψα. Χτυπήθηκαν 820 τζαμιά και 3 εκκλησίες που θα έπρεπε να προστατεύονται ακόμη και σε καιρό πολέμου.

Χτύπησαν δεκάδες νοσοκομεία, εκατοντάδες σχολεία και περισσότερα από 130 ασθενοφόρα που μετέφεραν ασθενείς. Καταρρίπτοντας τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στο βήμα των Ηνωμένων Εθνών, προκάλεσαν ξεδιάντροπα όλο τον κόσμο, όλους τους ευσυνείδητους ανθρώπους ακριβώς από εδώ, από αυτό το βήμα», ανέφερε ο Ερντογάν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αυτοί δεν είναι άνθρωποι;

Και συνέχισε λέγοντας: «Σας ρωτώ ειλικρινά από εδώ. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Αυτοί στη Γάζα, αυτοί στη Δυτική Όχθη δεν είναι άνθρωποι; Τα παιδιά στην Παλαιστίνη, δεν έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν, να ζήσουν και να παίξουν στους δρόμους; Διεθνείς οργανώσεις τύπου! Οι δημοσιογράφοι που το Ισραήλ σφαγίασε σε ζωντανή μετάδοση, στων οποίων τα γραφεία εισέβαλαν, δεν είναι συνάδελφοί σας; Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών! Τι περιμένετε για να αποτρέψετε τη γενοκτονία στη Γάζα και να πείτε «στοπ» σε αυτή τη σκληρότητα, σε αυτή τη βαρβαρότητα; Τι άλλο περιμένετε για να σταματήσετε το δίκτυο σφαγών που θέτει σε κίνδυνο και τις ζωές των δικών του πολιτών μαζί με τον παλαιστινιακό λαό και παρασύρει ολόκληρη την περιοχή σε πόλεμο για χάρη των πολιτικών του προοπτικών; Και όσοι υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα το Ισραήλ! Για πόσο καιρό θα συνεχίσετε να ανέχεστε την ντροπή να παρακολουθείτε αυτή τη σφαγή, να είστε συνένοχοι της;»

Ο εφιάλτης της πείνας

«Εκατοντάδες παιδιά της Γάζας έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής γιατί δεν μπόρεσαν να βρουν ούτε μπουκιά ξερό ψωμί, μια γουλιά νερό ή ένα μπολ σούπα και εξακολουθούν να πεθαίνουν», είπε ο Ερντογάν. Για να προσθέσει ασκώντας σφοδρή κριτική στα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα: «Δεν πεθαίνουν μόνο παιδιά στη Γάζα. το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών πεθαίνει επίσης, η αλήθεια πεθαίνει, οι αξίες που η Δύση ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται πεθαίνουν, οι ελπίδες της ανθρωπότητας να ζήσει σε έναν πιο δίκαιο κόσμο πεθαίνουν μία προς μία».

Αλτούν: Το μήνυμα Ερντογάν ελήφθη

Να ενισχύσει και να υπερασπιστεί την ομιλία Ερντογάν επιχείρησε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

Σε ανάρτηση του ανέφερε ότι η δήλωση Ερντογάν είχε στόχο να αποκαλύψει αυτούς που υποστηρίζουν την γενοκτονία και οι αντιδράσεις που προκάλεσε καθστούν σαφές ότι «το μήνυμα ελήφθη».

Σύμφωνα με τον Αλτούν «μόνο όσοι αισθάνονται ένοχοι και ντρέπονται για τη δική τους ιστορία θα ενοχλούνταν από αυτές τις παρατηρήσεις. Και μόνο όσοι βοηθούν και υποστηρίζουν τα εγκλήματα πολέμου του ισραηλινού κράτους λόγω της ιστορικής τους ενοχής θα αισθάνονταν εκτεθειμένοι».

Και συνέχισε στον ίδιο τόνο, επισημαίνοντας ότι «η ιστορία δεν θα ξεχάσει αυτούς που υποδαυλίζουν τις φλόγες αυτής της πυρκαγιάς, όπως ακριβώς δεν έχει ξεχάσει τους ναζιστές υποκινητές και συνεργάτες».

Κάνουν όσα τους έκαναν

Σύμφωνα με τον Αλτούν «είναι τραγικό το γεγονός ότι αυτοί που έχουν μια σκοτεινή ιστορία με τον ρατσισμό και την εθνοκάθαρση επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος υποστηρίζοντας τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη».

Υπερασπιστής των Παλαιστινίων;

Για να επαναλάβει ότι η Τουρκία είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Ο Ερντογάν δίνει γραμμή ώστε η Τουρκία να εμφανιστεί ως ο υπερασπιστής και ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου. Θέλει να στείλει μήνυμα ότι δεν φοβάται συνέπειες και σηκώνει το δάχτυλο όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και στον ΟΗΕ για τα κακώς κείμενα και στους ισχυρούς του κόσμου.

Αξιοποιεί τα γεγονότα για την ενδυνάμωση του ρόλου και της εικόνας της Τουρκίας. Μία Τουρκία η οποία χτίζει διπλωματικό κεφάλαιο και κινείται στη βάση πρωτοβουλιών ως ένας ιδιαίτερος διαμεσολαβητής.

Ακόμα και αν ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια του political correct ο Ερντογάν κέρδισε από αυτή την ομιλία στο κοινό που θέλει να κυριαρχήσει. Χωρίς κανείς να μπορεί να τον κατηγορήσει όσον αφορά το Παλαιστινιακό και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή για fake news.

Αυτό που είναι πρόβλημα είναι ακριβώς ότι ο Eρντογαν ήταν αυτ;oς που είπε την αλήθεια για το παλαιστινιακό κai τη μέση Ανατολή κai στηλίτευσε τα κακώς κείμενα του «πολιτισμένου κόσμου» που παρακολουθεί τη σφαγή…

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Περισσότερους από 220 στόχους της Χεζμπολάχ ισχυρίζονται ότι έπληξαν οι IDF το τελευταίο 24ωρο

Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν υποδομές, εκτοξευτές ρουκετών που είχαν χρησιμοποιήσει σε πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και αποθήκες όπλων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024