Η Kate (δεν είναι το πραγματικό της όνομα) ήταν μόλις 16 ετών όταν έπιασε δουλειά στο Harrods και ο —τότε ιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος— Μοχάμεντ αλ Φαγέντ την κάλεσε στο διαμέρισμά του.

«Προσπάθησε να με πιέσει να κάνω σεξ μαζί του… προσπάθησε να είναι ελκυστικός… αλλά εγώ έλεγα συνέχεια όχι», θυμάται η Kate.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, η διάθεση του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ άλλαξε και άρχισαν οι απειλές. «Θύμωσε, οι πόρτες ήταν κλειδωμένες και δεν μπορούσα να βγω έξω. Με βίασε», περιγράφει η Kate.

«Θέλω όλοι να μάθουν τι τέρας ήταν»

Η Kate δεν αισθάνθηκε έτοιμη να πει την ιστορία της πριν από την προβολή του ντοκιμαντέρ του BBC «Al Fayed: Predator at Harrods». Τώρα λέει ότι θέλει ο κόσμος να καταλάβει τι τέρας ήταν ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ και η μαρτυρία της ρίχνει περισσότερο φως στο διεφθαρμένο σύστημα στην καρδιά της εταιρείας, η οποία έκτοτε έχει πωληθεί σε νέους ιδιοκτήτες.

H Kate θυμάται ότι ο Αλ Φαγέντ της έκανε ανάρμοστες ερωτήσεις σχετικά με το εάν είχε φίλο ή εάν ήταν σεξουαλικά ενεργή

Όπως και πολλές από τις γυναίκες που λένε ότι δέχθηκαν επιθέσεις ενώ εργάζονταν για τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ, η Kate θυμάται τους γιατρούς που έκαναν ιατρικές εξετάσεις στο προσωπικό. Άλλες περιγράφουν τους προσωπικούς βοηθούς που τις καλούσαν να πάνε στον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ και τους φρουρούς ασφαλείας που προστάτευαν το διαμέρισμα όπου πραγματοποιούσε πολλές από τις επιθέσεις.

«Υπήρχε ένα ολόκληρο σύστημα»

Ο Dean Armstrong KC, δικηγόρος ενός εκ των θυμάτων του Αλ Φαγέντ έκανε λόγο για ένα «ολόκληρο σύστημα» πίσω από την εγκληματική δράση του Αιγύπτιου επιχειρηματία, που αν μη τι άλλο την διευκόλυνε.

Λίγο αφότου άρχισε να εργάζεται στο Harrods, η Kate θυμάται ότι ο Αλ Φαγέντ της έκανε ανάρμοστες ερωτήσεις σχετικά με το εάν είχε φίλο ή εάν ήταν σεξουαλικά ενεργή.

Δεν μπορεί να θυμηθεί την απάντησή της, αλλά λέει ότι ο Αλ Φαγέντ είχε άλλους τρόπους να μάθει τις απαντήσεις που ήθελε. «Κανόνισε να επισκεφθώ τη Dr Ann Coxon της Harley Street για μια εταιρική ιατρική εξέταση», λέει η Kate. «Μου το πούλησε ως προνόμιο της εργασίας στο γραφείο του προέδρου».

Η Kate θυμάται ότι η γιατρός ήθελε να της κάνει μια εξέταση για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του HIV.

«Εξήγησα ότι δεν είχα ξεκινήσει ακόμη τη σεξουαλική ζωή μου και επομένως ήταν περιττό», λέει, ωστόσο οι ανησυχίες της απορρίφθηκαν.

«Το πράσινο φως» από τη γυναικολόγο

Επιστρέφοντας στο γραφείο, ο Μοχάμεντ αλ Φαγέντ ζήτησε να δει την Kate και την ρώτησε σχετικά με την εξέταση αμφισβητώντας παράλληλα την αγνότητά της. Εκείνη θυμάται να έρχεται σε αμηχανία και βρήκε τη συζήτηση μπερδεμένη, παρεμβατική και ταπεινωτική.

Η Kate σήμερα πιστεύει πως οι πληροφορίες που παρείχε τότε στον Αλ Φαγέντ ήταν ζωτικής σημασίας για να καταστεί δυνατή η κακοποίηση που υπέστη στη συνέχεια. «Η Dr Coxon του είχε δώσει το ‘πράσινο φως’ που χρειαζόταν».

Ήταν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στην έρευνά μας ότι ο Αλ Φαγέντ είχε εμμονή με το να ανακαλύπτει αν οι γυναίκες που σκόπευε να κακοποιήσει είχαν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Άλλες γυναίκες που λένε ότι δέχθηκαν επίθεση από τον Αλ Φαγέντ κατονομάζουν την τότε γιατρό του Harrods, Wendy Snell, που έκανε παρόμοιες εξετάσεις. Ορισμένες από αυτές λένε ότι ο Αλ Φαγέντ είχε πληροφορηθεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων σεξουαλικής υγείας τους πριν επιστρέψουν στο γραφείο.

Η Snell δεν βρίσκεται πια στη ζωή, αλλά η Dr Coxon παραμένει εγγεγραμμένη στο Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο και αρκετές γυναίκες λένε ότι σκοπεύουν να υποβάλουν επίσημη καταγγελία γι’ αυτήν στη ρυθμιστική αρχή.