Υπό την επιτήρηση της Λεπέν η νέα γαλλική κυβέρνηση
Απέτυχε η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών να παρακάμψει την Εθνική Συσπείρωση στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Όσοι πίστεψαν ότι η Ακροδεξιά δεν θα έχει λόγο στη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας, ήρθε η ώρα να διαψευστούν – και όσοι το ήλπισαν να απογοητευτούν. Την επομένη κι όλας της ανάληψης των αρμοδιοτήτων των νέων υπουργών, η Μαρίν Λεπέν υπενθύμισε στον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ ότι η Εθνική Συσπείρωση είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Εθνοσυνέλευσης με 126 βουλευτές. Και ότι ως εκ τούτου δεν μπορεί να μην έχει λόγο σε κρίσιμα νομοθετήματα όπως είναι, ας πούμε, ο προϋπολογισμός.
Είχε προηγηθεί το πρωί της Τρίτης η τοποθέτηση του νέου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αντουάν Αρμάν για την στάση που προτίθεται να υιοθετήσει απέναντι στην Εθνική Συσπείρωση.
Ο υπουργός Οικονομικών
Ο ηλικίας 33 ετών υπουργός που εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2022 με την Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στο ραδιόφωνο της France Inter απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τους βουλευτές της ομάδας της Μαρίν Λεπέν για την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2025.
Ο ιστορικά νεότερος σε ηλικία υπουργός Οικονομικών της χώρας διευκρίνισε ότι θα περιορίσει τις επαφές του μόνο με τους βουλευτές και τα στελέχη των κομμάτων του «δημοκρατικού τόξου», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται βέβαια και η θεωρούμενη από πολλούς (και από τον Μακρόν) ως «ακραία Αριστερή» Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Το τηλεφώνημα και η οπισθοχώρηση
Ποιος είδε – ή μάλλον άκουσε – τη Μαρίν και δεν τη φοβήθηκε… «Όταν ακούω τον κ. Αρμάν να λέει ότι η πόρτα του θα είναι κλειστή για τους βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης ενώ ξεκινάμε τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό σκέπτομαι ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να καλέσει τους υπουργούς του για να τους εξηγήσει ποια είναι η φιλοσοφία της κυβέρνησής του, διότι φαίνεται ότι κάποιοι δεν την έχουν καταλάβει ακόμα», δήλωσε η σιδηρά κυρία της Ακροδεξιάς.
Η Μαρίν Λεπέν κάλεσε στο τηλέφωνο τον Μισέλ Μπαρνιέ και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον υπουργό Οικονομικών «για να του υπενθυμίσει τους κανόνες λειτουργίας της Δημοκρατίας, δηλαδή την υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας να σέβεται τους ψηφοφόρους και τους πολιτικούς ηγέτες που αυτοί έχουν αναδείξει για να τους εκπροσωπήσουν στην Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Απλή αριθμητική
«Η Μαρίν Λεπέν ήρθε για να μας υπενθυμίσει ότι εάν υπερψηφίσει την πρόταση μομφής που σκοπεύει να καταθέσει η Αριστερά κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός την 1η Οκτωβρίου, η κυβέρνηση δεν έχει καμία τύχη επιβίωσης και θα πέσει με πάταγο», γράφει ο Γκρεγκουάρ Πουσιέλγκ στη «Les Echos».
Όντως, πρόκειται για απλή αριθμητική. Αλλά πολλοί βουλευτές και υπουργοί της παράταξης του Μακρόν φαίνεται πως αποφεύγουν τις προσθαφαιρέσεις που μοιραία θα γίνουν για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Μπαρνιέ.
Το πρωί της Τρίτης σε σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας Μαζί για τη Δημοκρατία δεν ήσαν λίγοι όσοι φάνηκαν να αγνοούν τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει το κόμμα της Λεπέν για τον προϋπολογισμό του 2025. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Μακρονιστών» και πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, για παράδειγμα, επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αύξηση φόρου λέγοντας ότι «οι φόροι είναι σαν την εργασία, ξέρουμε πότε ξεκινάει αλλά όχι πότε τελειώνει».
Από την άλλη πλευρά, οι «Μακρονιστές» βουλευτές αντιμετωπίζουν με ανησυχία κάποιες πολύ συντηρητικές θέσεις που έχουν εκφράσει υπουργοί των Ρεπουμπλικανών – πρόκειται για το κόμμα της γκωλικής Δεξιάς, στο οποίο ανήκει εξάλλου και ο πρωθυπουργός Μπαρνιέ.
Οι θέσεις του υπουργού Εσωτερικών Μπρουνό Ρεταγιέ για το μεταναστευτικό, παραδείγματος χάρη, ή για την κοινωνική βοήθεια προς τους αλλοδαπούς ή για το καθεστώς των εργαζομένων χωρίς χαρτιά και τους ξένους φοιτητές, βρίσκονται πλησιέστερα στις θέσεις της Λεπέν. Κάτι που ξενίζει τους φιλελεύθερους (οικονομικά αλλά και πολιτικά) φίλους του Εμανουέλ Μακρόν.
«Οι βουλευτές της προεδρικής παράταξης ανακαλύπτουν αίφνης ότι πρέπει να υποστηρίξουν μια κυβέρνηση στην οποία υπάρχουν ο Μπρουνό Ρεταγιέ και η επίσης Ρεπουμπλικανή αρμόδια για θέματα Κατανάλωσης υπουργός Λοράνς Γκαρνιέ. Είναι κάτι που ούτε καν φαντάζονταν οι προεδρικοί βουλευτές πριν από έξι μήνες…», δήλωσε στη «Les Echos» ένας «βουλευτής με εκτόπισμα ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του», όπως γράφει ο ρεπόρτερ της εφημερίδας.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, απορρίπτοντας την ιδέα μιας συνεργασίας με την αντίθετη προς τον οικονομικό φιλελευθερισμό Αριστερά, επέλεξε να συνεργαστεί αναπόφευκτα με την πολιτικά και κοινωνικά αντιφιλελεύθερη Δεξιά, υπό την υψηλή επιτήρηση μάλιστα της Ακροδεξιάς.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις