Ανακοίνωση για τα γεγονότα και την ένταση που σημειώθηκε το απόγευμα στο Πολυτεχνείο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Βραδιά του Ερευνητή» εξέδωσε η Αστυνομία.

Όπως αναφέρεται έγιναν 22 προσαγωγές ατόμων ενώ η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. έγινε μετά από ενημέρωση των πρυτανικών Αρχών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Απογευματινές ώρες σήμερα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, θα λάμβανε χώρα η προγραμματισμένη εκδήλωση «Βραδιά του ερευνητή» στο κτίριο Αβέρωφ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας, με επίτιμους προσκεκλημένους και ελεύθερη για είσοδο σε διδακτικό προσωπικό και σπουδαστές.

Από την Ελληνική Αστυνομία, με σκοπό τη διασφάλιση της διεξαγωγής της εν λόγω εκδήλωσης, ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα τάξης και ασφάλειας, εξωτερικά-περιμετρικά του κτιρίου.

Λίγο μετά την έναρξη της εκδήλωσης, άτομα εισήλθαν εντός του κτιρίου και επιτέθηκαν φραστικά αλλά και ρίπτοντας αντικείμενα κατά των προσκεκλημένων, με αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ενημερώσουν την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να παρέμβει.

Άμεσα δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας εισήλθαν εντός του χώρου και απομάκρυναν με ασφάλεια τους προσκεκλημένους, ενώ έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 22 προσαγωγές.

Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής».

Ένταση και επεισόδια

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων Ερευνητών και άλλα άτομα πραγματοποίησαν παρέμβαση όταν έλαβε τον λόγο ο Πρύτανης την ώρα της εναρκτήριας εκδήλωσης της «Βραδιάς του Ερευνητή», μέσα στο Πολυτεχνείο στην αίθουσα Καυταντζόγλου.

Παρέμειναν για περίπου δεκαπέντε λεπτά φωναζοντας συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης κρατώντας πανό και πέταξαν φειγ βολάν στους παρευρισκόμενους προσκεκλημένους, οι οποίοι περίμεναν στις θέσεις τους.

Αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στην αίθουσα και ακολούθησε μεγάλη ένταση η οποία εκτονώθηκε μετά από λίγη ώρα ενώ η εκδήλωση διακόπηκε.

Ξύλο και συλλήψεις

Σε ανακοίνωσή του το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναφέρει τα εξής:

«ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ
Σήμερα, πριν καν ξεκινήσει η Βραδιά του Ερευνητή στο κάτω Πολυτεχνείο, υπήρχε έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων πέριξ και εντός του χώρου. Από την αρχή κυκλοφορούσαν με καρτελάκια της διοργάνωσης άντρες της ασφάλειας. Την ώρα που άνοιγαν οι πόρτες, μετά από εντολή και χωρίς καμία αφορμή και αιτία, προχώρησαν σε συλλήψεις φοιτητών στο σωρό, εντός και εκτός του χώρου.
Το σωματείο μας αφού συγκέντρωσε τις δυνάμεις του, προσπάθησε να βρει τρόπο να παρέμβει στη Βραδιά του Ερευνητή για να εκφράσει τα χρόνια προβλήματα του κλάδου της έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην προσπάθεια του αυτή βρήκε κλειστές πόρτες. Μετά από διαμαρτυρία, καταφέραμε να μπούμε στο χώρο και να εκφράσουμε τα αιτήματα μας στους διοργανωτές και τις πρυτανικές αρχές. Τη στιγμή που μιλάγαμε, απρόκλητα και χωρίς καμία αιτία, δυνάμεις της ΟΠΚΕ εισέβαλαν μέσα σε ένα γεμάτο κτήριο από ερευνητές, φοιτητές και μαθητές, ξυλοκοπώντας μέλη μας και συλλαμβάνοντας μέλος του ΔΣ του Σωματείου μας.
Διαμαρτυρόμενοι στους διοργανωτές και τις πρυτανικές αρχές, όχι μόνο δεν κατήγγειλαν την έφοδο της ΟΠΚΕ στο χώρο, αλλά λάβαμε χυδαίες και προκλητικές απαντήσεις, όπως να τους απευθυνόμαστε στον πληθυντικό.
Καταγγέλουμε την καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων και τη χυδαία στάση των πρυτανικών αρχών και του συμβουλίου ιδρύματος του ΕΜΠ και καλούμε όλους τους φορείς του ΕΜΠ να πάρουν θέση και να καταγγείλουν το περιστατικό.
Πίσω από τις φιέστες και τα φανταχτερά αφηγήματα περί «αριστείας»,εκτός από άθλιες εργασιακές σχέσεις, παραβιαστικές συμπεριφορές, εκβιασμούς επιστροφής δεδουλευμένων κρύβεται και η άγρια και αναίτια καταστολή, με ενορχηστρωτή τις πρυτανικές αρχές.
Θέλουμε έρευνα στο μπόι των αναγκών μας και όχι φιέστες και καταστολή».