Το μέλλον του Ελληνισμού σε Ίμβρο και Τένεδο και το στοίχημα της επιστροφής
Συνέδριο «Ίμβρος και Τένεδος: Νόστος και Προοπτική» παρουσία του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου
- Παλαιστίνια-Αμερικανίδα βουλευτής αρνήθηκε να στηρίξει την Κάμαλα Χάρις
- Συγκλονίζει βίντεο με τη διάσωση γυναίκας στην Ισπανία - Ήταν εγκλωβισμένη 3 μέρες σε αυτοκίνητο
- Ένα αντίο στον σπουδαίο δημοσιογράφο Νίκο Ψιλάκη
- Γυναίκα έβγαλε τα ρούχα της σε πανεπιστήμιο στο Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για την χιτζάμπ
Ποιο είναι το μέλλον του Ελληνισμού σε Ίμβρο και Τένεδο; Ποια είναι η προοπτική; Μπορεί η ελληνική κοινότητα να αναπτυχθεί;
Στόχος, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές του Συνεδρίου, η διερεύνηση της δυνατότητας να αυξηθούν οι Έλληνες εκεί και τα σχολεία να καταστούν βιώσιμα.
Στα ζητήματα που απασχολούν τον Ελληνισμού της Ίμβρου και της Τενέδου θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι ομιλητές του Πανιμβριακού Συνεδρίου «Ίμβρος και Τένεδος: Νόστος και Προοπτική», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Σεπτεβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Κεντρικός ομιλητής ο Πατριάρχης
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος, ενώ το «παρών» στο συνέδριο θα δώσει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι αρμόδιοι υφυπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέτα Μακρή.
Το Συνέδριο επιδιώκει να προσλάβει μορφή μια παγκόσμιας συνάντησης Ιμβρίων και Τενεδίων και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθόρισε τη νεότερη ιστορική πορεία της Ίμβρου και της Τενέδου. Το προηγούμενο Πανιμβριακό Συνέδριο είχε διεξαχθεί το 1993 και στα χρόνια που έχουν περάσει από τότε, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές «έχουν συντελεστεί σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες με τη σειρά τους, οδηγούν σε νέες προοπτικές, αλλά και διαφοροποιημένες αναγκαιότητες».
Όπως τονίζουν, ο Ελληνισμός, που είχε φτάσει σχεδόν στο επίπεδο της εξαφάνισης, πριν από 50 χρόνια, σήμερα, παρά τα προβλήματα, γνωρίζει καλύτερες μέρες.
Σημειώνουν δε ότι «η επαναλειτουργία ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο, την τελευταία δεκαετία, έδωσε ώθηση σε ένα ρεύμα επιστροφής Ιμβρίων στην πατρίδα τους, το οποίο τώρα θα πρέπει να συντηρηθεί και να ενδυναμωθεί, με την συνέχιση της ελληνικής εκπαίδευσης και με τη δημιουργία προϋποθέσεων σταθερής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Υπό το πρίσμα αυτό, στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου θα βρεθούν οι νέοι, η εκπαίδευση και η απασχόληση, ως κινητήριοι μοχλοί για την τοπική ανάπτυξη και την ανάκαμψη των ελληνικών κοινοτήτων στην Ίμβρο και την Τένεδο.
Το Συνέδριο
Το Συνέδριο, διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ιμβρίων, με τη συνεργασία της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης και του Συλλόγου Τενεδίων «Ο Τέννης».
Το Πανιμβριακό Συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από τον σύνδεσμο: https://www.livemedia.gr/imvriako24 καθώς επίσης και από το Facebook https://www.facebook.com/syllogosimvrion και το Youtube https://www.youtube.com/watch?v=D15LuM4bras.
Συναυλία στο Ηρώδειο
Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο θα πραγματοποιηθεί και η «ιστορική» όπως τη χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές συναυλία για τα Σχολεία της Ίμβρου.
Για την Ίμβρο ενώνουν τις φωνές τους ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Ross Daly και άλλοι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις