Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η «πειθαρχία» για τον σκύλο είναι τιμωρία – Μήπως είναι «τονωτική ένεση»;

Η «πειθαρχία» για τον σκύλο είναι τιμωρία – Μήπως είναι «τονωτική ένεση»;

Η «πειθαρχία» στον κόσμο των σκύλων δεν συνάδει με την υποταγή στον αφέντη του. Πώς γίνεται;

Η λέξη «πειθαρχία», ίσως για τους περισσότερους φιλόζωους να έχει ταυτιστεί με τιμωρία, αυστηρότητα, περιορισμό και οτιδήποτε αφορά την κακομεταχείριση του σκύλου. Είναι έτσι, όμως;

Τα όρια που θέτουμε στον σκύλο δεν θα πρέπει να είναι ούτε αυταρχικά, ούτε παράλογα. Αλλά ούτε και υπερβολικά ή μονόπλευρα

Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, ο σκύλος εμπιστεύεται περισσότερο έναν κηδεμόνα που τον καθοδηγεί σωστά για το τι πρέπει να κάνει

«Συνήθως οι όροι «θέτω όρια» και «πειθαρχία» σχετίζονται με αρνητικό πρόσημο και θεωρούνται «αρνητικές έννοιες». Κι όμως, δεν θα έπρεπε…

Κάποιοι κηδεμόνες δυσανασχετούν στην ιδέα να θέσουν όρια στον σκύλο τους. Θεωρούν ότι κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μόνο με αυστηρή εκπαίδευση, ή μέσω τιμωρητικών πρακτικών.

Αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η «πειθαρχία» δεν είναι τιμωρία. Αντίθετα, βοηθά τον σκύλο -και τη γάτα, φυσικά- να καταπολεμήσει διάφορα άγχη. Η πειθαρχία μειώνει την ανασφάλεια και δημιουργεί μια ρουτίνα, μέσα στην οποία το κατοικίδιο νιώθει αυτοπεποίθηση και ηρεμία», υπογραμμίζει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια, Ρενάτα Γρυπάρη.

Τι εννοούμε όταν λέμε «πειθαρχία»;

Σύμφωνα με την κα Γρυπάρη, εννοούμε την εκμάθηση απλών συμπεριφορών στον σκύλο μας -μέσω διορθώσεων και καθοδήγησης-, ώστε να επιτύχουμε μια σωστή και ουσιώδη επικοινωνία μαζί του. Και κατ’ επέκταση, μια ισορροπημένη συμβίωση.
Τον καθοδηγούμε, δηλαδή, να μάθει τι επιτρέπεται και τι όχι.

«Μέσω της «πειθαρχίας», ουσιαστικά, ο σκύλος μαθαίνει να σέβεται τα όρια που θέτουμε. Όρια, που μας βοηθούν να συμβιώνουμε χωρίς προβλήματα. Μέσα σε μια οριοθετημένη κατάσταση, ο σκύλος νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς ξέρει ακριβώς πώς πρέπει να αντιδράσει. Και αυτό του δημιουργεί αυτοπεποίθηση», εξηγεί η κα Γρυπάρη.

Φυσικά, θα πρέπει, όπως επισημαίνει, να ισχύουν κάποιες προϋποθέσεις. Αυτά τα όρια δεν θα πρέπει να είναι ούτε αυταρχικά, ούτε παράλογα. Αλλά ούτε και υπερβολικά ή μονόπλευρα. Παράλληλα, θα πρέπει να σέβονται τις ιδιαιτερότητες κάθε σκύλου.

«Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, δεν περιορίζουμε την ελευθερία του τετράποδου φίλου μας, όπως κάποιοι κηδεμόνες θεωρούν. Αντίθετα, την ενισχύουμε, καθώς ένας πειθαρχημένος σκύλος μπορεί να πάει σε περισσότερα μέρη. Να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από έναν σκύλο, ο οποίος επιδεικνύει ανεξέλεγκτη συμπεριφορά», διευκρινίζει η κα Γρυπάρη.

Ο σκύλος εμπιστεύεται περισσότερο τον κηδεμόνα του

Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, σύμφωνα με την ειδικό, ο σκύλος εμπιστεύεται περισσότερο έναν κηδεμόνα που τον καθοδηγεί σωστά για το τι πρέπει να κάνει. Παρά κάποιον που, απλώς, τον αφήνει να κάνει ό,τι θέλει.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, είναι, όπως λέει η κα Γρυπάρη, ότι μπορούμε να πειθαρχήσουμε τον σκύλο μας χωρίς να γίνουμε αυταρχικοί. Δεν χρειάζεται, ούτε βία, ούτε σκληράδα, ούτε επιβολή.

Με «εργαλεία» μας τη συνέπεια και την επανάληψη, μπορούμε να τον καθοδηγήσουμε στο πώς να κάνει κάποια πράγματα σωστά.

Τέλος, η κα Γρυπάρη τονίζει: «Σκοπός, μέσα από αυτή τη διαδικασία, είναι να χτίσουμε και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη του σε εμάς. Γιατί μπορεί η αγάπη του σκύλου προς τον άνθρωπο να είναι έμφυτη, όμως η εμπιστοσύνη κερδίζεται!».

● Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου, και στη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.

Must in

Χαμός στη Βραζιλία: «Ο Βινίσιους έχασε τη Χρυσή Μπάλα λόγω ρατσισμού»

Μετά το The Best, ορισμένα Μέσα ενημέρωσης στην πατρίδα του αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους, επικρίνουν για άλλη μια φορά την απόφαση να δοθεί το βραβείο στον Ρόδρι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο