Σπόροι τσία: Η διατροφική δύναμη στο πιάτο του σκύλου
Οι σπόροι τσία, μπορεί να είναι μια σταλιά, αλλά «ξεχειλίζουν» από θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα (και) για την καλή υγεία του σκύλου
Οι σπόροι τσία είναι «χρυσός» για την προστασία του οργανισμού του σκύλου, λόγω των ποικίλων θεραπευτικών ιδιοτήτων τους .
Οι σπόροι τσία (chia) είναι μια μαγική υπερ-τροφή. Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου, είναι αρκετά διαδεδομένοι στους κύκλους των ανθρώπων που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή. Κι αυτό γιατί αυξάνουν την αντοχή του οργανισμού και προσφέρουν ενέργεια που έχει διάρκεια.
Γιατί να προσθέσουμε στη διατροφή του σκύλου σπόρους τσία
Σύμφωνα με την ειδικό, οι σπόροι chia έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα του σκύλου. Οι ελεύθερες ίνες είναι υπεύθυνες για κυτταρικές αλλοιώσεις και το οξειδωτικό στρες.
Επίσης, περιέχουν στοιχεία όπως το καφεικό οξύ ή την κερκετίνη.
Το καφεικό οξύ αντιμετωπίζει τη φλεγμονή στο σώμα, ενώ η κερκετίνη, ως αντιοξειδωτικό, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Παράλληλα, οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως το μαγγάνιο.
Η κα Παλαιολογοπούλου εξηγεί ότι το μαγγάνιο το έχει ανάγκη ο σκύλος για να παράγει ενέργεια, όπως και για να μεταβολίζει τους υδατάνθρακες και την πρωτεΐνη.
Επίσης, το μαγγάνιο είναι σημαντικότατο για την μυοσκελετική υγεία του.
Οι σπόροι τσία συμβάλλουν στην υγεία του τριχώματος και του δέρματος, βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα, τους συνδέσμους του εγκεφάλου και την ανάπτυξη της όρασης
Στους σπόρους chia βρίσκουμε, επίσης, ψευδάργυρο, ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο, χαλκό, σίδηρο, σύμπλεγμα βιταμινών Β και μαγνήσιο. Πολύ σημαντικά στοιχεία για τον οργανισμό του σκύλου.
Επιπλέον, οι «θαυματουργοί» σπόροι chia περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Είναι εξαιρετική φυτική πηγή του λιπαρού οξέως άλφα λινολενικού οξέως.
Ως γνωστόν, όπως λέει η κα Παλαιολογοπούλου, τα ωμέγα 3 είναι πολύ σημαντικά γιατί εξισορροπούν τα ωμέγα 6. Αν ανέβουν τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, εμφανίζονται προβλήματα υγείας, όπως είναι οι φλεγμονές στο σώμα. Τα ωμέγα 3 βοηθούν στη μείωση τους.
Το άλφα λινολενικό οξύ (ALA)
Το άλφα λινολενικό οξύ (ALA), σύμφωνα με την ειδικό, δεν μπορεί να προσφέρει στον σκύλο την ποιότητα και την ποσότητα των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Ειδικά τα EPA και DHA. Άρα, το ALA δεν θα πρέπει να είναι η μόνη πηγή ωμέγα 3 για τον οργανισμό του.
Το σώμα του σκύλου, για να επιφέρει μεταβολές στο λιπαρό οξύ ωμέγα 3 που χρειάζεται, πρέπει να περάσει μια διαδικασία μετατροπής. Και δεν είναι τόσο εύκολο. Συνεπώς, μπορεί να λάβει μόνο μικρή ποσότητα από ωμέγα 3.
Πού αλλού βοηθούν τον σκύλο οι σπόροι τσία
Και δεν τελειώνουν εδώ τα οφέλη των σπόρων τσία για τον σκύλο.
Συμβάλλουν, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, στην υγεία του τριχώματος και του δέρματος, βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα, τους συνδέσμους του εγκεφάλου και την ανάπτυξη της όρασης.
«Αναμφισβήτητα, οι σπόροι chia είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Κι αυτό γιατί είναι διαλυτοί και μπορούν να απορροφήσουν νερό, αλλά και να δημιουργήσουν ένα gel στον οργανισμό.
Επιπλέον, καθώς περνούν από το παχύ έντερο, ζυμώνονται από τα καλά βακτήρια και δημιουργούν μια αλυσίδα από λιπαρά οξέα. Αυτά τα οξέα ελέγχουν τον πληθυσμό των παθογόνων βακτηριδίων», διευκρινίζει η κα Παλαιολογοπούλου.
Ταυτόχρονα, οι σπόροι chia, καθώς διογκώνονται στον πεπτικό σωλήνα, μπορούν να απορροφήσουν υγρά και να βοηθήσουν στη διάρροια. Επίσης, ρυθμίζουν το ζάχαρο του αίματος, άρα βοηθούν τα σκυλάκια με διαβήτη.
Πώς θα «σερβίρετε» τους σπόρους τσία στον σκύλο σας
Είναι προτιμότερο, όπως λέει η κα Παλαιολογοπούλου, τους σπόρους chia να τους μουλιάζουμε, έτσι ώστε να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα υγρά. Με αυτόν τον τρόπο γίνονται πιο εύπεπτοι.
Επιλέγουμε αλεσμένους βιολογικούς σπόρους και τους ρίχνουμε στο φαγητό του.
Για κάθε 5 κιλά σωματικού βάρους, υπολογίστε 1/4 κουτ. γλυκού.
Έξι πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε προτού του δώσετε σπόρους τσία
Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου, εφιστά την προσοχή μας.
1. Οι σπόροι τσία κρατούν μέχρι και 12 φορές το βάρος τους σε νερό. Γι’ αυτόν τον λόγο τους δίνουμε, αφού τους έχουμε μουλιάσει σε νερό. Έτσι, δεν θα προκαλέσουν αφυδάτωση στον σκύλο όταν εισέλθουν στο στομάχι του.
2. Τους μουλιάζουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά ή όλη τη νύχτα.
3. Για κάθε 1/4 κούπας σπόρων τσία υπολογίστε ότι χρειάζονται 3-4 κούπες νερού.
4. Ξεκινάμε να δίνουμε στον σκύλο αλεσμένους σπόρους τσία σε μικρή ποσότητα, για να δούμε εάν είναι καλά ανεκτοί. Κι αυτό γιατί μπορεί σε κάποιους σκύλους να προξενήσουν πεπτικά προβλήματα.
Επίσης, είναι καλύτερα να μη δοθούν σε σκύλους με ευερέθιστο έντερο, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση.
5. Κάποιος σκύλος μπορεί να παρουσιάσει –αν και δεν είναι τόσο σύνηθες- αλλεργία στους σπόρους τσία. Καλό θα ήταν, λοιπόν, αν τους δίνουμε για πρώτη φορά, να προσέχουμε για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις (εμετός, δερματικό εξάνθημα, φαγούρα, διάρροια).
6. Λόγω του ότι μειώνουν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, όπως και την ανεβασμένη αρτηριακή πίεση, μπορεί, αν δοθούν σε σκύλο που παίρνει παράλληλα φαρμακευτική αγωγή για τέτοια προβλήματα, να προκαλέσουν υπογλυκαιμία ή υπόταση.
Η ιστορία των σπόρων τσία
Οι σπόροι chia, ή, αλλιώς, salvia hispanica, όπως λέει η κα Παλαιολογοπούλου, προέρχονται από την Κεντρική Αμερική. Τους καλλιεργούσαν οι Μάγια και οι Αζτέκοι. Λέγεται ότι οι πολεμιστές και δρομείς Αζτέκοι έτρωγαν μόνο μία κουταλιά της σούπας με σπόρους chia την ημέρα, και ήταν αρκετή για να τους προσφέρει ενέργεια και αντοχή.
Τέλος, η κα Παλαιολογοπούλου αναφέρει: «Η φύση είναι γεμάτη από φυσικούς καρπούς και σπόρους, οι οποίοι κάνουν καλό στη υγεία, τόσο του δικού μας οργανισμού όσο και του σκύλου μας».
● Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of IintegrativeVeterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας.
Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.
Πηγές
• https://www.dogsnaturallymagazine.com/chia-for-pets/
• https://thepetsdigest.com/the-dangers-of-feeding-your-dog-chia-seeds/
- Αμαλιάδα: Τι λένε οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα εξετάσεων του Παναγιωτάκη
- Αμαλιάδα: Η μητέρα του Παναγιωτάκη απαντά στα όσα είπε η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Aμαλιάδα: «Επειδή ήταν μόνη της με τα παιδιά είναι δολοφόνος;» ρωτά η γιαγιά της Ειρήνης Μουρτζούκου
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Η Αθήνα απαντά με χάρτες
- Ειρήνη Μουρτζούκου: «Eίχα καταθέσει από την πρώτη στιγμή πώς έγιναν τα πράγματα»
- Αμαλιάδα: Πέντε νεκρά παιδιά ζητούν δικαίωση