Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Υδατάνθρακες: Ποια στιγμή της ημέρας προτείνεται να τους καταναλώνετε

Υδατάνθρακες: Ποια στιγμή της ημέρας προτείνεται να τους καταναλώνετε

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να καταναλώσουμε υδατάνθρακες;

Αν και έχουμε συνηθίσει να ακούμε ότι πρέπει να τους αποφεύγουμε, οι υδατάνθρακες αποτελούν στην πραγματικότητα την κύρια και προτιμώμενη πηγή ενέργειας του σώματος. Πρόκειται για ένα σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό, που είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας και μάλιστα σε κάθε γεύμα για την κάλυψη των καθημερινών σας αναγκών.

Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση υδατανθράκων το πρωί συμβάλλει στα πιο σταθερά επίπεδα ενέργειας και σακχάρου στο αίμα, ενώ η κατανάλωση υδατανθράκων με μέτρο τα βράδια μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο ύπνο και την μείωση του στρες.

Υδατάνθρακες το πρωί VS το βράδυ

Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής και η ώρα της ημέρας που τους καταναλώνετε μπορεί να έχει διαφορετικές επιδράσεις στο σώμα.

Πρωί

Η κατανάλωση υδατανθράκων το πρωί μπορεί να προσφέρει στο σώμα και τον εγκέφαλο πολύτιμη ενέργεια για να ξεκινήσετε την ημέρα σας δυναμικά. Μετά από μια ολονύκτια νηστεία, τα επίπεδα γλυκόζης του εγκεφάλου είναι χαμηλά. Ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη για βέλτιστη λειτουργία.

Επιστημονική μελέτη δημοσιευμένη στο Clinical Nutrition, αναφέρει ότι η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (όπως κινόα ή μπανάνες) νωρίτερα μέσα στην ημέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και στην υποστήριξη της υγιούς γήρανσης.

Επιπλέον η κατανάλωση υδατανθράκων το πρωί μπορεί επίσης να βοηθήσει στον περιορισμό της πείνας και ενδεχομένως να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα, η οποία, με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και ενδεχομένως σε παχυσαρκία.

Μάλιστα, έρευνες επισημαίνουν ότι τα άτομα που τρώνε πρωινό τακτικά τείνουν να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή συνολικά, επειδή έχουν την τάση να τρώνε υδατάνθρακες παράλληλα με άλλα μακροθρεπτικά συστατικά, τα οποία περιέχουν υψηλότερα επίπεδα διαιτητικών ινών.

Η προσθήκη υδατανθράκων στα γεύματά σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δραστήριοι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως η ενσωμάτωση υδατανθράκων στο πρωινό ή το μεσημεριανό μπορεί να αποτρέψει τις απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου.

Βράδυ

Αν και οι ειδικοί συνιστούν να τρώτε γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες το πρωί και νωρίς το απόγευμα, ορισμένες έρευνες επισημαίνουν η κατανάλωση υδατανθράκων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες πριν τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να μειώσει τον κίνδυνο αϋπνίας.

Άλλη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, προτείνει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε υδατάνθρακες μπορεί να παρατείνουν σημαντικό τον ύπνο REM, γνωστό και ως βαθύ ύπνο.

Εκτός από τον ύπνο, οι υδατάνθρακες μπορεί να συμβάλλουν στην ανακούφιση από το άγχος. Παλαιότερη έρευνα δημοσιευμένη στο Nutrients, αναφέρει ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν υδατάνθρακες αργότερα μέσα στην ημέρα παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της γνωστής ορμόνης του στρες.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής. Ο χρόνος της πρόσληψης υδατανθράκων μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν πρόκειται για την επίτευξη στόχων υγείας και φυσικής κατάστασης, όπως η απώλεια βάρους, η αύξηση της μυϊκής μάζας ή της ενέργειας.

Ένας επαγγελματίας διατροφολόγος μπορεί να σας καθοδηγήσει και να διαμορφώσει για εσάς ένα διατροφικό πλάνο που θα καλύπτει τις ανάγκες σας και θα σας βοηθήσει να πετύχετε κάθε σας στόχο.

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Σόου Νετανιάχου με χάρτες - Προκλητική ομιλία με αναφορές στη Βίβλο και απειλές κατά Ιράν

Πριν ανέβει στο βήμα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πολλοί διπλωματικοί αντιπρόσωποι αποχώρησαν από την αίθουσα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024