Μητσοτάκης: «Λύση δύο κρατών στο Κυπριακό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» – Όσα διεμήνυσε από τη Νέα Υόρκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προηγουμένως είχε διαμηνύσει από τη Νέα Υόρκη πως η μόνη λύση στο Κυπριακό -κατά τον ίδιο- είναι αυτή των δύο κρατών
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Χτύπησε τη γυναίκα του και την έσερνε με το αυτοκίνητο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
«Μια λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Κυπριακό, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αντιτιθέμενος στα λεγόμενα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προηγουμένως είχε διαμηνύσει από τη Νέα Υόρκη πως η μόνη λύση -κατά τον ίδιο- είναι αυτή των δύο κρατών και παράλληλα είχε ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός κάλεσε την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο».
Ωστόσο, έκανε λόγο για βελτίωση των διμερών σχέσεων, αναφερόμενος στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Σχετικά με την οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι κατά τον ίδιο αυτήν τη στιγμή υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για «συνεκτική προσέγγιση» εκ μέρους της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Όσον αφορά στη δυτική πρόταση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 21 ημερών στον Λίβανο, ο πρωθυπουργός είπε πως «την υποστηρίζουμε», αλλά παράλληλα είπε πως «υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».
Μιλώντας για τη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα δεν μπορεί να συνεχιστεί». «Όσο ανέφικτο και αν μοιάζει, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να ζήσουν οι μεν δίπλα στους δε. Δεν υπάρχει άλλη λύση από την δημιουργία δύο κρατών», τόνισε ο ίδιος.
«Βίαιη πρόκληση προς την διεθνή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη» χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της Ελλάδας στη θητεία της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διετία 2025-26.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι γέφυρα ανάμεσα στον Νότο και το Βορρά, την Δύση και την Ανατολή, καθώς είναι κράτος- μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, και συνομιλεί ταυτόχρονα με χώρες του Παγκόσμιου Νότου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και συνόψισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι .
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της αποφυγής μονομερών ενεργειών, της τήρησης των συμφωνηθέντων και της ολοκλήρωσης της εξομάλυνσης των σχέσεων στη βάση των συμφωνιών του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας.
Εξάλλου σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθύνει την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις