Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Mega, ως προς τα συμπεράσματα που εξάγονται για τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων και τις διαρροές δυνάμεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στα δεξιά και αριστερά τους.

Ουσιαστικά, γίνεται φανερή η πολιτική ρευστότητα που επικρατεί, η οποία ουδόλως άσχετη είναι των εξελίξεων σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και της όλο και αυξανόμενης δυσαρέσκειας για την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς το γεγονός ότι οι όροι «Κέντρο», «κεντρώοι», «Κεντροδεξιά» και «Κεντροαριστερά», που έχουν γίνει «λάστιχο» με ευθύνη πρωτίστως των κομμάτων, δεν είναι τίποτα περισσότερο – στην εποχή μας τουλάχιστον – από μία πολιτική «σούπα», ένα «χυλό» τον οποίο μας σερβίρουν όσοι θέλουν να «πιάσουν» τον σφυγμό και τις ψήφους των αναποφάσιστων.

Έτσι, ο «φιλελεύθερος» Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει κεντροδεξιός, κατεβάζει και ένα νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων, ερχόμενος αντιμέτωπος με την λαϊκή δεξιά που αποτελεί τον πυρήνα του κόμματός του, περνάει και τα μη κρατικά πανεπιστήμια παίρνοντας την «μπουκιά από το στόμα» του ΠΑΣΟΚ και φτάνει στο σημείο να δηλώσει μέχρι και… προοδευτικός – παρά το γεγονός ότι απεδείχθη πιο σκληρός δεξιός στις πολιτικές του από τους περισσότερους προκατόχους του.

Γι’ αυτό και δεν προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι, παρά την υψηλή συσπείρωση που διατηρεί η ΝΔ (80,5%), χάνει τις περισσότερες δυνάμεις προς την Φωνή Λογικής (3,7%) της Αφροδίτης Λατινοπούλου, ενώ υπάρχει και ένα κομμάτι ψηφοφόρων της (3,1%) που κατευθύνεται προς το ΠΑΣΟΚ.

«Αιμορραγεί» ο ΣΥΡΙΖΑ – Σε ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ οι διαρροές

Τη χαμηλότερη συσπείρωση καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ (42,4%), όπως ήταν αναμενόμενο δεδομένων των εσωκομματικών εξελίξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – που έχει κατρακυλήσει στην πέμπτη θέση πλέον, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis και στην πρόθεση αλλά και στην εκτίμηση ψήφου.

Οι παλινωδίες στο κόμμα, η καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής και το πολεμικό κλίμα που επικράτησε σχεδόν από τις πρώτες εβδομάδες της εκλογής του, σε συνδυασμό με τη δημόσια εμφάνιση στελεχών – συμπεριλαμβανομένης της έκπτωτης ηγεσίας – που δεν συνάδει με τη φιλοσοφία και τις αρχές της Αριστεράς, ούτε καν της… κυβερνώσας, απομάκρυναν ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων, οι οποίοι στρέφονται πρωτίστως στο ΚΚΕ (8,9%) και το ΠΑΣΟΚ (8%), δευτερευόντως στην Πλεύση Ελευθερίας (6,6%) και το ΜέΡΑ25 (4,8%) και λιγότερο προς στη ΝΔ (3,5%) αλλά σίγουρα όχι και τόσο προς τη Νέα Αριστερά (1,7%) που γεννήθηκε από τα «σπλάχνα» του μετά την πρώτη διάσπαση.

Σε ΝΔ και… Βελόπουλο στρέφονται ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ

Υψηλή συσπείρωση (78,9%) καταγράφει το ΠΑΣΟΚ, όμως, το οποίο πέρασε πολύ πιο ομαλά από τον ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση για εσωκομματικές εκλογές ηγεσίας μετά την αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ύστερα από τις ευρωεκλογές.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν με οκτώ υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος, οι οποίες κατέληξαν σε έξι.

Χαρακτηριστικό και ενδεικτικό της προαναφερθείσας πολιτικής «σούπας» του Κέντρου, αλλά και του συντηρητισμού μιας μερίδας ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ – που πάντα υπήρχε εντός του, ακόμη και μεταξύ στελεχών του – είναι το γεγονός ότι χάνει τις περισσότερες δυνάμεις προς τα δεξιά του, με 6,7% στη ΝΔ, αλλά και προς τα… ακροδεξιά του, με 4,8% στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Αντίθετα, μόλις το 2,3% στρέφεται στον βυθιζόμενο ΣΥΡΙΖΑ και 1,2% προς την Πλεύση Ελευθερίας.

Οι νέοι ζητούν καινούργιο κόμμα προοδευτικό

Για όλους τους παραπάνω λόγους, που αφορούν και στα τρία αυτά κόμματα, δεν είναι περίεργο το γεγονός πως οι νέοι, ηλικίας 17-24 (57%) και 25-34 ετών (54%), πιστεύουν πως υπάρχει χώρος στην πολιτική ζωή για ένα καινούργιο κόμμα, παρότι 6 στους 10 πολίτες (60%) από το σύνολο των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι ήδη πολλά.

Την ίδια στιγμή, είναι προφανής από τη δημοσκόπηση η ανάγκη του εκλογικού σώματος, που θα επιθυμούσε ένα νέο κόμμα (39%), για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πολιτικού φορέα, που θα κινείται στα αριστερά της ΝΔ (69%).

Ταυτόχρονα, όμως, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 23% απάντησε πως το νέο κόμμα θα έπρεπε να τοποθετείται ιδεολογικά δεξιότερα της ΝΔ.

Το «θρίλερ» των κεντροδεξιών

Όσο για τις απαντήσεις τους με βάση το πώς αυτοτοποθετούνται πολιτικά, χαρακτηριστικό είναι ότι θέλουν ένα νέο κόμμα που θα κινείται αριστερά της ΝΔ όσοι δηλώνουν κεντροαριστεροί (95%) σε μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνους που δηλώνουν αριστεροί (91%), ενώ ακολουθούν οι αυτοαποκαλούμενοι κεντρώοι (77%).

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι όσοι αυτοτοποθετούνται ως κεντροδεξιοί είναι απολύτως διχασμένοι, αφού το 48% εξ αυτών επιθυμεί τη δημιουργία κόμματος… αριστερά τής ΝΔ και το 47% στα δεξιά της.