ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζητούν εξηγήσεις από τον Μητσοτάκη για το «παράθυρο ευκαιρίας» με τον Ερντογάν
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «κινείται εν κρυπτώ» και ζητά άμεση ενημέρωση των κομμάτων για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Ερντογάν και τα επόμενα βήματα του διαλόγου
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και την συζήτηση που είχαν για τα «γνωστά ζητήματα στο Αιγαίο», όπως δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος.
Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει είτε να διαψεύσει κατηγορηματικά τις δηλώσεις Ερντογάν, είτε να πει στον ελληνικό λαό εάν ανέτρεψε την πάγια εθνική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μία και μόνο ελληνο-τουρκική διαφορά, αυτή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου».
Παράλληλα, προσθέτει, «η κυβέρνηση οφείλει είτε να επιβεβαιώσει είτε να διαψεύσει το δημοσίευμα του Reuters περί επικείμενης συνάντησης με αντικείμενο την έναρξη συζητήσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».
Σημειώνεται ότι το πρακτορείο Reuters, σε δημοσίευμά του, αναφέρει πως «η Ελλάδα και η Τουρκία θα διερευνήσουν αν μπορούν να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, δήλωσε την Τετάρτη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών».
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την Τρίτη και συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με δηλώσεις της τουρκικής προεδρίας και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών», σημειώνεται στο δημοσίευμα, το οποίο αναπαράγει τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη: «Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την έναρξη συζητήσεων σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».
Επιπλέον, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν περί ‘κάποιων γνωστών ζητημάτων στο Αιγαίο’, τα οποία ισχυρίζεται ότι ο κος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση τους στην Νέα Υόρκη δεσμεύθηκε ότι ‘θα θέσει αυτά τα θέματα στο τραπέζι’, συνιστούν μια ακόμη επιβεβαίωση για το έλλειμμα εθνική στρατηγικής για τις ελληνοτουρκικες σχέσεις, η οποία χαρακτηρίζει την ΙΧ εξωτερική πολιτική της κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας».
Και υποστηρίζει πως «για άλλη μια φορά, το Μέγαρο Μαξίμου κινείται εν κρυπτώ και συλλαμβάνεται ‘με την γίδα στην πλάτη’ όσον αφορά την αδιαφάνεια με την οποία ασκεί εξωτερική πολιτική», καλώντας την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει επιτέλους τα κακοστημένα επικοινωνιακά της σόου και να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με την τουρκική πλευρά, θέτοντας με σαφήνεια τις απαραίτητες κόκκινες γραμμές έναντι της τουρκικής στρατηγικής κλιμάκωσης και επιθετικής παραβίασης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».
ΠΑΣΟΚ: Πιστοποιείται η ρηχή επικοινωνιακή διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής
Αναλυτική ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς και για τα επόμενα βήματα του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας, ζητεί και το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση του Δημήτρη Μάντζου, κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του κόμματος.
Ο κ. Μάντζος τονίζει ότι προκάλεσε «αλγεινή εντύπωση η ομιλία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για τα εθνικά μας δίκαια σε σχέση με τις πρωτοφανείς προκλήσεις της Τουρκίας, οι οποίες και παρέμειναν αναπάντητες ενώπιον της διεθνούς κοινότητας».
«Την ίδια στιγμή που η Τουρκία αισθάνεται ανενόχλητη να προχωρεί σε ενέργειες, όπως εκείνη στα τέλη Ιουλίου στην Κάσο σε εφαρμογή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, και να καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου, κλιμακώνοντας τη στρατηγική της για διχοτόμηση του νησιού, ο Έλληνας πρωθυπουργός έσπευσε πάλι να μιλήσει για ‘ήρεμα νερά’ στο Αιγαίο, πλειοδοτώντας μάλιστα και με αναφορές σε ‘παράθυρο ευκαιρίας’ για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όπως υποστηρίζει, «πιστοποιείται πλέον ότι η ρηχή επικοινωνιακή διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους για το διεθνές κύρος και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας».
«Επαναλαμβάνουμε το αίτημα για άμεση και αναλυτική ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για το περιεχόμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς και για τα επόμενα βήματα του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας», τονίζει καταληκτικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
- Ξετυλίγοντας τα μυστήρια της μαγικής μαντλέν του Μαρσέλ Προυστ
- Κουέντα: Αυτόν θέλει να πάρει από τη Σπόρτινγκ ο Αμορίμ πριν τον… Γκουαρντιόλα
- Ουκρανία: Τουλάχιστον 8 νεκροί σε ρωσικό πλήγμα στην Οδησσό
- Νικόλ Κίντμαν: Ο φόβος του θανάτου με κρατά ξύπνια τις νύχτες
- Η Airbnb σε πάει στο Κολοσσαίο και σε μετατρέπει σε… μονομάχο
- Τα πρώτα… 20 χρόνια είναι δύσκολα: Τα τρία ζώδια που θα ζήσουν μεγάλες αλλαγές στις επόμενες δύο δεκαετίες