Η Ιταλία, με την υποστήριξη της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Ισπανίας, ζητά από την ΕΕ να επαναφέρει μια αυτόματη ρήτρα διασφάλισης κατά των μηδενικών εισαγωγών ρυζιού από την Καμπότζη και τη Βιρμανία. Το αίτημα, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι των υπουργών που συνέρχονται στις Βρυξέλλες.

Οι 6 χώρες καταγγέλλουν τις πλεονάζουσες εισαγωγές ρυζιού μηδενικού δασμού (περίπου 450 χιλιάδες τόνους) από την Ασία, που έχει απορροφηθεί μέχρι στιγμής από την αγορά της ΕΕ «μόνο λόγω της έλλειψης» ευρωπαϊκής «παραγωγής λόγω ξηρασίας, ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ιταλία». χαρακτηρίζοντας αυτή την κατάσταση «μη βιώσιμη στο άμεσο μέλλον».

Έξι χώρες

Η απόφαση της Ιταλίας και άλλων πέντε χωρών (Βουλγαρία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία) να ζητήσουν από την ΕΕ την επιβολή δασμών στις εισαγωγές ρυζιού από την Ασία (κυρίως από την Καμπότζη και τη Μιανμάρ) σχετίζεται με την προσπάθεια προστασίας της ευρωπαϊκής παραγωγής.

Οι χώρες αυτές θεωρούν ότι οι εισαγωγές ρυζιού με μηδενικό δασμό, σε συνδυασμό με τη μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής λόγω ξηρασίας, έχουν δημιουργήσει υπερπροσφορά που επιβαρύνει τις τοπικές αγορές. Ζητούν αυτόματη εφαρμογή μέτρων προστασίας για να σταθεροποιηθεί η αγορά.

Πώς θα βοηθήσουν οι δασμοί

Οι δασμοί που ζητούν οι έξι χώρες αναμένεται να ωφελήσουν κυρίως τους Ευρωπαίους παραγωγούς ρυζιού. Οι εισαγωγές ρυζιού από την Ασία, κυρίως από την Καμπότζη και τη Μιανμάρ, γίνονται σε μεγάλες ποσότητες και χωρίς δασμούς, κάτι που πιέζει τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι δασμοί θα βοηθήσουν να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα των ασιατικών εισαγωγών, δίνοντας στους τοπικούς παραγωγούς τη δυνατότητα να διατηρήσουν σταθερές τιμές και να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της μειωμένης παραγωγής στην Ευρώπη.

Παράλληλα, οι δασμοί μπορεί να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα προϊόντων για τους καταναλωτές, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυστηρότερες ρυθμίσεις και πρότυπα όσον αφορά την παραγωγή ρυζιού. Η επιβολή των δασμών θα επιτρέψει στις τοπικές αγορές να αποφύγουν μια πτώση τιμών που οφείλεται στην πλημμύρα φθηνού ρυζιού από την Ασία, ειδικά σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκοί αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, όπως οι κλιματικές αλλαγές και η ξηρασία.

Αυξάνεται το κόστος

Ωστόσο, η επιβολή δασμών μπορεί να αυξήσει το κόστος για τους καταναλωτές, καθώς η μειωμένη διαθεσιμότητα φθηνού ρυζιού από την Ασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές στην αγορά. Επίσης, χώρες εκτός Ευρώπης, όπως η Καμπότζη και η Μιανμάρ, που βασίζονται σε αυτές τις εξαγωγές, μπορεί να υποστούν οικονομικές συνέπειες, καθώς οι δασμοί θα περιορίσουν τη δυνατότητά τους να εξάγουν μεγάλες ποσότητες ρυζιού στην ΕΕ.

Η πολιτική αυτή στοχεύει στη διασφάλιση των συμφερόντων των αγροτών των χωρών που συμμετέχουν στο αίτημα για δασμούς και γενικότερα της ευρωπαϊκής γεωργικής αγοράς, αλλά αναμένεται να επιφέρει συνέπειες και στο ευρύτερο πλαίσιο του διεθνούς εμπορίου.

Το ρύζι από τις ασιατικές χώρες, όπως η Καμπότζη και η Μιανμάρ, είναι συνήθως χαμηλότερου κόστους λόγω της φθηνής παραγωγής και διαφορετικών καλλιεργητικών πρακτικών. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι χαμηλής ποιότητας, αλλά ενδέχεται να μην πληροί τα αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα που σχετίζονται με τη χρήση φυτοφαρμάκων, την επεξεργασία και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Έτσι, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί συχνά επικαλούνται ανησυχίες για την ποιότητα και την ασφάλεια, προωθώντας τα τοπικά προϊόντα ως ανώτερα από πλευράς προδιαγραφών και κανονισμών.