Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Έκθεση τέχνης για τον μισογυνισμό επέτρεπε την είσοδο μόνο σε γυναίκες ώσπου ένας άντρας έκανε μήνυση

Έκθεση τέχνης για τον μισογυνισμό επέτρεπε την είσοδο μόνο σε γυναίκες ώσπου ένας άντρας έκανε μήνυση

Η καλλιτέχνιδα ήθελε να δώσει στους άνδρες με την έκθεσή της μια γεύση από τις διακρίσεις και τον αποκλεισμό που έχουν βιώσει πολλές γυναίκες στην ιστορία

Ένα αμφιλεγόμενο έκθεμα μουσείου μόνο για γυναίκες θα μπορούσε σύντομα να ανοίξει ξανά στην Αυστραλία, αφού ένας εφέτης δικαστής ανέτρεψε την απόφαση ότι παραβίαζε τους νόμους κατά των διακρίσεων.

Το πολυτελές Ladies Lounge στο Μουσείο Παλαιάς και Νέας Τέχνης (Mona) στο Χόμπαρτ είχε επιδιώξει να αναδείξει τον ιστορικό μισογυνισμό απαγορεύοντας την είσοδο στους άνδρες επισκέπτες.

Αναγκάστηκε να κλείσει τον Μάιο, όταν ένας θιγόμενος πελάτης μήνυσε την γκαλερί για διακρίσεις λόγω φύλου και κέρδισε.

Όμως σήμερα Παρασκευή, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τασμανίας Shane Marshall έκρινε ότι οι άνδρες μπορούν να αποκλειστούν από το Ladies Lounge, επειδή ο νόμος επιτρέπει τις διακρίσεις εάν προωθούνται «ίσες ευκαιρίες» για μια περιθωριοποιημένη ομάδα, σύμφωνα με το BBC.

«Μεγάλη νίκη» λέει η καλλιτέχνης της έκθεσης

«(Το Ladies Lounge παρέχει) στις γυναίκες μια σπάνια ματιά στο πώς είναι να είσαι σε πλεονεκτική και όχι σε μειονεκτική θέση», δήλωσε.

Η Kirsha Kaechele, η καλλιτέχνης που δημιούργησε το έκθεμα, χαρακτήρισε την απόφαση «μεγάλη νίκη».

«Χρειάστηκαν 30 δευτερόλεπτα για να εκδοθεί η απόφαση – 30 δευτερόλεπτα για την κατάλυση της πατριαρχίας», ανέφερε σε δήλωσή της.

«Η σημερινή ετυμηγορία καταδεικνύει μια απλή αλήθεια: οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άνδρες».

Η  Kaechele δήλωσε ότι δημιούργησε τον χώρο για να τονίσει τον αποκλεισμό που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες της Αυστραλίας επί δεκαετίες, όπως η απόφαση να τους απαγορεύεται να πίνουν στο κύριο τμήμα των μπαρ μέχρι το 1965.

Περιέγραψε το έκθεμα ως ένα «ανεστραμμένο σύμπαν» που προσφέρει μια αναγκαία «επαναφορά από αυτόν τον παράξενο και ασύνδετο κόσμο της ανδρικής κυριαρχίας».

Η μοναδική ανδρική παρουσία που επιτρέπεται, είναι αυτή του μπάτλερ.

Τι υποστήριζε στην μήνυσή του ο άντρας

Όμως ένας άνδρας θεώρησε ότι το μήνυμα ήταν παράνομο και αφού του αρνήθηκαν την είσοδο στο σαλόνι πέρυσι, ο Jason Lau, κάτοικος της Νέας Νότιας Ουαλίας, κατέθεσε την υπόθεσή του στο αστικό και διοικητικό δικαστήριο της Τασμανίας.

Εκπροσωπώντας τον εαυτό του καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόθεσης, υποστήριξε ότι το μουσείο παραβίασε τον νόμο της πολιτείας κατά των διακρίσεων, καθώς δεν παρείχε «δίκαιη παροχή αγαθών και υπηρεσιών σύμφωνα με τον νόμο» σε αυτόν και σε άλλους κατόχους εισιτηρίων που δεν ταυτοποιούνται ως γυναίκες.

Το μουσείο είχε απαντήσει υποστηρίζοντας ότι η απόρριψη που ένιωσε ο κ. Lau ήταν μέρος του έργου τέχνης – άρα δεν είχε χάσει κάτι – αλλά το δικαστήριο απέρριψε αυτό το σκεπτικό. Επιπλέον, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες δεν βίωναν πλέον τον ίδιο βαθμό αποκλεισμού από τους δημόσιους χώρους όπως στο παρελθόν.

Η νέα απόφαση θα στείλει τώρα την υπόθεση πίσω στο δικαστήριο, το οποίο θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή του.

Η καλλιτέχνιδα και οι υποστηρικτές της γιόρτασαν την απόφαση έξω από το δικαστήριο

Εκπρόσωπος του μουσείου δήλωσε ότι απομένουν αρκετά βήματα για να μπορέσει το σαλόνι να επαναλειτουργήσει επίσημα – συμπεριλαμβανομένης της επικαιροποιημένης απόφασης του δικαστηρίου.

Αλλά η νομική ομάδα που εκπροσωπεί το μουσείο δήλωσε ότι η απόφαση της Παρασκευής αναγνώρισε τον επιδιωκόμενο σκοπό του Ladies Lounge «να αναδείξει και να αμφισβητήσει την ανισότητα που υπάρχει για τη γυναίκα σε όλους τους χώρους σήμερα».

«Ανυπομονώ να μοιραστώ μαζί σας αυτό που θα ακολουθήσει. Νομίζω ότι μας περιμένει μια γιορτή», πρόσθεσε η κ. Kaechele.

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Εντολή Νετανιάχου να συνεχιστεί ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ - Πώς αντιδρά η Δύση

Έγιναν δεκάδες πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ την επόμενη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024