Η Ιταλία θέλει να επαναφέρει τον σεβασμό στα σχολεία με τους «βαθμούς συμπεριφοράς»
Το νέο μέτρο έρχεται μετά από την τεράστια αύξηση των επιθέσεων μαθητών και γονέων εις βάρος δασκάλων και καθηγητών.
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Η Ιταλία επανέφερε στα σχολεία της ένα μέτρο που αφορά τους μαθητές με κακή συμπεριφορά, εν μέσω αύξησης των επιθέσεων προς τους εκπαιδευτικούς.
Η πολιτική, ονόματι «βαθμοί συμπεριφοράς», αποτελεί μέρος ενός νομοσχεδίου για την εκπαίδευση που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο την Τετάρτη και δίνει στα σχολεία την εξουσία να αποβάλλουν μαθητές με βάση αποκλειστικά τη συμπεριφορά τους.
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που θα βαθμολογούνται με 5 ή και λιγότερο (με άριστα το 10) στη συμπεριφορά θα αποτυγχάνουν και θα πρέπει να επαναλάβουν την τάξη, ακόμα και εάν οι ακαδημαϊκές τους επιδόσεις είναι καλές.
«Θα φέρει πίσω τον σεβασμό»
Οι μαθητές Λυκείου που θα πάρουν μόνο έξι στην κοινωνική τους συμπεριφορά θα υποχρεούνται να περάσουν μια εξέταση πολιτικής παιδείας. Οι βαθμοί στη συμπεριφορά θα έχουν επίσης σημαντική επίδραση στην εξέταση της κρίσιμης αποφοίτησης, της maturità.
«Η μεταρρύθμιση αυτή αποκαθιστά τη σημασία της ατομικής ευθύνης, καθιστά τον σεβασμό προς τους ανθρώπους και τα δημόσια αγαθά κεντρικό ζήτημα και αποκαθιστά την αυθεντία των δασκάλων», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Παιδείας, Giuseppe Valditara. Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, με τη σειρά της, είχε πει πως η εν λόγω αλλαγή θα «φέρει πίσω τον σεβασμό» στα σχολεία.
Η δέσμη μέτρων, που είχε ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία, πέρασε στην Κάτω Βουλή με 154 ψήφους υπέρ, 97 κατά και επτά αποχές.Η Anna Ascani, πολιτικός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι ο κανόνας της συμπεριφοράς σηματοδοτεί «την επιστροφή σε μια εποχή που θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε».
Αξίζει να αναφέρουμε πως το εν λόγω μέτρο θυμίζει κατά πολύ εκείνο που είχε επιβάλλει στα σχολεία ο Μουσολίνι, το οποίο παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, προτού καταργηθεί έπειτα από διαμαρτυρίες των μαθητών.
Με την πάροδο των ετών υπέστη τροποποιήσεις, πριν καταργηθεί σε όλα τα σχολεία το 2000.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις