Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Νασράλα: Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ήταν στο κτίριο όταν χτυπήθηκε

Νασράλα: Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ήταν στο κτίριο όταν χτυπήθηκε

Η σφοδρή επίθεση στη Βηρυτό είχε ως στόχο, σύμφωνα με τις IDF, τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα

Πηγές του ισραηλινού στρατού εκτιμούν ότι ο Νασράλα βρισκόταν στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ όταν αυτό έγινε στόχος σφοδρής επίθεσης από τις IDF στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz, ο στρατός ερευνά εάν ο Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε ή όχι από την επίθεση.

Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού εκτιμούν ότι σκοτώθηκαν 300 άνθρωποι στο χτύπημα της Βηρυτού.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου έχει ανακοινώσει ότι ανασύρθηκαν δύο νεκροί και υπάρχουν ακόμα 76 τραυματίες.

Πέρα από την εκτίμηση του ίδιου του Ισραήλ, και οι αρχές του Λιβάνου εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς ισοπεδώθηκε ένα τετράγωνο και τουλάχιστον έξι κτίρια κατοικιών.

Νασράλα

Μετά την επίθεση στη Βηρυτό

Το Ισραήλ έκανε λόγο για «επίθεση ακριβείας» με στόχο το κεντρικό κτίριο διοίκησης της Χεζμπολάχ αλλά παραδέχτηκε ότι το κτίριο αυτό ήταν «ενσωματωμένο» σε κατοικημένες περιοχές.

Ισραηλινά ΜΜΕ είχαν αναφέρει από νωρίς ότι στόχος ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ αλλά πηγές προσκείμενες στην οργάνωση είπαν σε διεθνή πρακτορεία ότι ο Χασάν Νασράλα ήταν ζωντανός και ασφαλής.

Το ίδιο μετέδωσε και το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Με απειλές κατά του Ιράν και κατηγορίες κατά του ΟΗΕ για αντισημιτισμό ο Νετανιάχου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι κάθε «κουζίνα στον Λίβανο» διαθέτει και από έναν πύραυλο της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι όσα ακούγονται για την επίθεση στη Βηρυτό από το Ισραήλ είναι ψέματα, χωρίς να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον ηγέτη της. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η οργάνωση δεν συνηθίζει να βγάζει ανακοινώσεις μετά από επιθέσεις του Ισραήλ.

Ερωτηθείς ο Νετανιάχου από Αμερικανοεβραίο ηγέτη στις ΗΠΑ για την τύχη του αρχηγού της Χεζμπολαχ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε με ένα νεύμα που υποδήλωνε στον συνομιλητή του να είναι υπομονετικός.

Σφοδρή επίθεση στη Βηρυτό

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ το Τελ Αβίβ φέρεται να χρησιμοποίησε διάτρητες κεφαλές στην επίθεσή του στη Βηρυτό.

Ο Elijah Magnier, στρατιωτικός αναλυτής, είπε στο AJ ότι το πυρομαχικό που χρησιμοποίησε το Ισραήλ στην τελευταία του επίθεση στη Βηρυτό είναι ένας «πολύ νέος τύπος βόμβας» – η GBU-72.

Το όπλο είναι «μια προηγμένη βόμβα 5.000 λιβρών [2.200 κιλών] που δημιουργήθηκε το 2021», δήλωσε ο Magnier.

Έπεσε με ένα κλάσμα καθυστέρησης, γεγονός που επέτρεψε στη βόμβα να φτάσει στο καταφύγιο κάτω από το έδαφος και να γκρεμίσει ολόκληρες δομές, εξήγησε ο Magnier.

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ότι γνώριζαν για την επίθεση την ώρα που αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ήταν ενήμερες.

Την ίδια στιγμή ο στρατός του Λιβάνου αυξάνει τα μέτρα προστασίας στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό όπως ανέφεραν αραβικά μέσα ενημέρωσης

Ο Νετανιάχου αφού ενέκρινε την επίθεση από τη Σύνοδο του ΟΗΕ που βρίσκεται, αποφάσισε να διακόψει την επίσκεψή του και να επιστρέψει στο Ισραήλ.

Στον Λίβανο επιστρέφει και ο πρωθυπουργός της χώρας μετά το χτύπημα στην πρωτεύουσα.

«Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού» λέει το Ιράν

Η ιρανική πρεσβεία στη Βηρυτό δήλωσε ότι η τελευταία επίθεση αλλάζει τα δεδομένα του παιχνιδιού και προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα λάβει την απάντηση που του αξίζει.

Οι New York Times ανέφεραν ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν για να εξετάσει την απάντησή του στο χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό.

Σύμβουλος του Χαμενεΐ δήλωσε ότι το Ισραήλ παραβίασε «όλες τις κόκκινες γραμμές» και πρόσθεσε ότι «όλοι αυτοί που σκοτώνονται μπορούν να αντικατασταθούν», αναφερόμενος στους διοικητές της Χεζμπολάχ που το Ισραήλ έχει σκοτώσει το τελευταίο διάστημα.

Οι Άραβες ηγέτες καταδίκασαν επίσης την επίθεση από τη Σύνοδο του ΟΗΕ και ζήτησαν άμεση κατάπαυση πυρός.

Νασράλα

Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και του Λιβάνου στην Ιορδανία

Η όψιμη διπλωματική πρωτοβουλία των ΗΠΑ απέτυχε όπως όλα δείχνουν να καταφέρει έστω και καθυστέρηση της κλιμάκωσης.

Η επίθεση στη Βηρυτό ήρθε λίγο μετά την ομιλία του Νετανιάχου στη Σύνοδο του ΟΗΕ όπου ο ισραηλινός πρωθυπουργός φάνηκε αμετακίνητος στην απόφαση του να κλιμακώσει όχι μόνο στον Λίβανο αλλά και σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Με απειλές κατά του Ιράν και κατηγορίες κατά του ΟΗΕ για αντισημιτισμό ο Νετανιάχου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι κάθε «κουζίνα στον Λίβανο» διαθέτει και από έναν πύραυλο της Χεζμπολάχ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σκοπεύει να χτυπήσει πολιτικούς στόχους.

Με ρουκέτες απάντησε η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε στην πόλη Σαφάντ, στο βόρειο Ισραήλ, με καταιγισμό ρουκετών.

«Για την υπεράσπιση του Λιβάνου και του λαού του και ως απάντηση στις βάρβαρες επιθέσεις του Ισραήλ σε πόλεις, χωριά και αμάχους. Καταφέραμε ένα άμεσο χτύπημα με ρουκέτες της Χεζμπολάχ στην Σαφέντ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τη Haaretz δύο σπίτια στη βόρεια πόλη Σεφάντ δέχτηκαν άμεσο πλήγμα, χωρίς να υπάρχουν θύματα.

«Η δύναμη της Χεζμπολάχ βρίσκεται στη βάση της»

Ο Ali Rizk, πολιτικός αναλυτής και αναλυτής ασφαλείας με έδρα τη Βηρυτό, δήλωσε ότι η επίθεση του Ισραήλ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου είναι «κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί».

«Οι πολίτες εδώ δεν έχουν δει κάτι τέτοιο. Αυτό συσσωρεύει την πίεση στη Χεζμπολάχ και πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται τώρα, τι περιμένει η Χεζμπολάχ – γιατί δεν εξαπολύει μια μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ;», είπε ο Rizk στο Al Jazeera.

Είπε ότι «το Ισραήλ έχει εξουδετερώσει πολλούς από τους στρατιωτικούς εγκεφάλους» της Χεζμπολάχ σε επιθέσεις τον τελευταίο χρόνο, αλλά αυτό δεν θα κάνει τη διαφορά αν εξαπολύσει χερσαία εισβολή στο Λίβανο».

«Υπάρχουν πολλοί άλλοι στρατιωτικοί εγκέφαλοι. Νομίζω ότι η ισραηλινή προσέγγιση είναι να προσπαθήσει να κάνει τη Χεζμπολάχ να καταρρεύσει από ψηλά. Αλλά νομίζω ότι η πραγματική δύναμη της Χεζμπολάχ βρίσκεται στη βάση της. Και αυτή η βάση αντιπροσωπεύεται από υποστηρικτές, μέσους μαχητές και, το σημαντικότερο, από την ιδεολογία».

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Πρώτη οργισμένη αντίδραση Ιράν - «To Ισραήλ ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»

O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσί, προειδοποίησε πως το Ιράν δεν θα μείνει αμέτοχο, σε περίπτωση πολέμου πλήρους κλίμακας στον Λίβανο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024