Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι τα ταξίδια μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από το να διευρύνουν απλά τους ορίζοντές μας. Στην πραγματικότητα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γήρανσης του οργανισμού μας.

Κοινώς οι διακοπές ωφελούν και την υγεία μας, πέραν της ψυχολογίας μας.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Daily με επικεφαλής την Fangli Hu από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan στην Αυστραλία, ανακάλυψε ότι οι χαλαρές ταξιδιωτικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το χρόνιο στρες, να μειώσουν την υπερδραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και να ενθαρρύνουν τη φυσιολογική λειτουργία των μηχανισμών αυτοάμυνας του οργανισμού.

Η αρχή της εντροπίας

«Αν και αυτή η θεμελιώδης διαδικασία στην πορεία της ζωής είναι μη αναστρέψιμη, μπορεί να μετριαστεί με διάφορα μέτρα, με τον τουρισμό να είναι ενδεχομένως ένα από αυτά», λέει η Hu μιλώντας στο Newsweek.

«Η παρούσα μελέτη ενσωματώνει την εντροπία, θεωρώντας τη γήρανση ως μια αυξανόμενη διαταραχή στο σώμα»

Η Hu διευκρίνισε ότι η μελέτη εφαρμόζει την αρχή της εντροπίας, ένα μέτρο της αυξανόμενης αταξίας ή του χάους στα συστήματα του σώματος, προσφέροντας μια νέα προοπτική σε σύγκριση με τις παραδοσιακές απόψεις για τη γήρανση, οι οποίες επικεντρώνονται στη βιολογική φθορά.

«Οι παραδοσιακές απόψεις για τη γήρανση συχνά επικεντρώνονται στο αναπόφευκτο της γήρανσης και στις προκλήσεις της διατήρησης της υγείας. Αντίθετα, η παρούσα μελέτη ενσωματώνει την εντροπία, θεωρώντας τη γήρανση ως μια αυξανόμενη διαταραχή στο σώμα. Ο τουρισμός —με την εισαγωγή νέων εμπειριών, την προώθηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και την ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας— θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση και ακόμη και στην καταπολέμηση της εντροπίας, αμβλύνοντας έτσι ορισμένες πτυχές της διαδικασίας γήρανσης», εξηγεί η Hu.

«Τα ταξίδια προάγουν τη σωματική δραστηριότητα»

Επισημαίνει πως ο υγιεινός τρόπος ζωής σε συνδυασμό με τα ταξίδια μπορεί να ενισχύσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Η επίσκεψη σε ένα νέο περιβάλλον, τοπίο όπως το δάσος και η παραλία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα άγχους.

Και προσθέτει: «Τα ταξίδια προάγουν τη σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, η πεζοπορία ή η ποδηλασία, η οποία ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, τη μυϊκή δύναμη και τη συνολική ευεξία. Μπορεί επίσης να προωθήσει την κοινωνική αλληλεπίδραση, είτε με ντόπιους είτε με συνταξιδιώτες, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να μειώσει το αίσθημα μοναξιάς και να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία».

Η μελέτη υποδεικνύει ότι τα ταξίδια προωθούν την υγιεινή διατροφή μέσω φρέσκων, τοπικών τροφίμων, ενώ τα κέντρα ευεξίας και οι υπαίθριοι χώροι συμβάλλουν στην υποστήριξη της σωματικής και ψυχικής ευεξίας.