Γαλλία: Ο «Ρομπέν των τραπεζών» από την Ισπανία που δικάζεται για ξέπλυμα κρυπτονομισμάτων
Πριν τη Γαλλία, ο Ενρίκ Ντουράν ξεκίνησε τη δράση του το 2008 «κλέβοντας» 492.000 ευρώ από 39 τράπεζες
Ξεκίνησε την Παρασκευή στη Γαλλία, ειδικότερα σε δικαστήριο του προαστίου του Παρισιού, Ναντέρ, η δίκη του Ενρίκ Ντουράν, του επονομαζόμενου «Ρομπέν των τραπεζών».
Ο ισπανός απατεώνας με διεθνή δράση είχε συλληφθεί δίχως τυμπανοκρουσίες από τις γαλλικές αρχές και είχε τεθεί σε προσωρινή κράτηση για μια υπόθεση ξεπλύματος χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων στην οποία, βάσει του κατηγορητηρίου, είχε συμμετοχή από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2024 που συνελήφθη.
Η υπόθεση αφορά τις δραστηριότητες μιας οργανωμένης ομάδας απατεώνων που ξέπλενε χρήμα ανταλλάσσοντας και ξεπλένοντας «μαύρα» ευρώ με κρυπτονομίσματα. Ο «ακτιβιστής αντικαπιταλιστής», όπως χαρακτηρίζει τον Ενρίκ Ντουράν η «Le Figaro», φέρεται να συμμετείχε στην ομάδα μέσω επαφών με «πελάτη» στον οποίο εμφανιζόταν ως διαχειριστής ιστοσελίδας πώλησης επίπλων.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η υπεράσπιση του Ντουράν τη Δευτέρα θα υποβάλει στο δικαστήριο της Ναντέρ αίτημα αποφυλάκισης του πελάτη της. Ο ηλικίας 48 ετών κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι δεν είχε πέσει στην αντίληψή του ότι τα χρήματα του πελάτη του προέρχονταν από παράνομη εμπορική δραστηριότητα και ότι ο Ντουράν ανταλλάσσοντάς τα με κρυπτονομίσματα τα «ξέπλενε». Παρεμπιπτόντως, ο πελάτης επίσης συνελήφθη μαζί με δύο συνεργούς του.
Ο πρότερος «ανέντιμος» βίος πριν τα κρυπτονομίσματα
Ο κατηγορούμενος σε υπόμνημα που κοινοποίησε η δικηγόρος του Λόρα Μπεν Κεμούν στη Γαλλία, υποστηρίζει ότι συνελήφθη και κατηγορείται δίχως αποδεικτικά στοιχεία, μόνο και μόνο εξαιτίας των πολιτικο-ιδεολογικών του τοποθετήσεων. «Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε μια δραστηριότητα όπως αυτή που πραγματοποίησα μόνος μου, όταν αποδεικνύεται ότι δεν είχα καμία πρόθεση να συνεργαστώ σε οποιοδήποτε δόλιο σχέδιο», υποστηρίζει ο Ενρίκ Ντουράν.
Ο Ντουράν υποστηρίζει επίσης ότι ως αποδεικτικό στοιχείο ελήφθησαν υπόψη η καταγγελία του για το τραπεζικό σύστημα και οι αντικαπιταλιστικές του θέσεις. «Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι η γαλλική αστυνομία ενδιαφερόταν περισσότερο να βρει έναν λόγο για να με κατηγορήσει παρά να ανακαλύψει την αλήθεια», καταγγέλλει στο υπόμνημά του, κατηγορώντας μάλιστα τους αξιωματικούς της γαλλικής αστυνομίας ότι αρνήθηκε να διαβάσει τη συνομιλία του με τον φερόμενο ως πελάτη του.
Δανεικά κι αγύριστα
Ο Ενρίκ Ντουράν έγινε διάσημος το Σεπτέμβριο του 2008 (πρόκειται για το μήνα που κατέρρευσε η Lehman Brothers πυροδοτώντας ουσιαστικά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση), όταν ανακοίνωσε ότι είχε «κλέψει» συνολικά 492.000 ευρώ από 39 τράπεζες, μέσω συσσώρευσης καταναλωτικών δανείων που απέσπασε εμφανίζοντας πλαστά έγγραφα με ψευδή στοιχεία για το εισόδημά του.
Στη συνέχεια περιέγραψε την απάτη αυτή ως «προσωπική ενέργεια ανυποταγής». Ο Ντουράν συνελήφθη για πρώτη φορά στη Βαρκελώνη το Μάρτιο του 2009, αλλά κατάφερε να αποφυλακιστεί λίγους μήνες αργότερα. Έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί ποτέ ενώπιον των ισπανικών δικαστηρίων.
Το θρίλερ με τη βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων που εξαφανίστηκε.
Καμία ανοχή στην αδιαφάνεια στη Γαλλία
Σύμφωνα με τη δικηγόρο του στη Γαλλία, ο κατηγορούμενος «έχει ειδικευτεί εδώ και αρκετά χρόνια στη μετατροπή εθνικών νομισμάτων σε κρυπτονομίσματα, προκειμένου να προσφέρει μια εναλλακτική στα θύματα του τραπεζικού μονοπωλίου».
Στο κείμενο που δημοσιοποίησε ο Ντουράν, καταγγέλλει τη νομική ασάφεια που διέπει τις αγοραπωλησίες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μεταξύ ιδιωτών.
«Αυτή η υπόθεση θα πρέπει να σημάνει γενικό συναγερμό για τον τρόπο με τον οποίο η γαλλική Δικαιοσύνη ποινικοποιεί τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων από άτομο σε άτομο (P2P), μια δραστηριότητα άναρχη και αρύθμιστη μεν, αλλά απολύτως νόμιμη», όπως υποστηρίζει.
Η αλήθεια είναι ότι ουδείς νομοθέτης έχει θέσει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα. Εξάλλου η ΕΚΤ έχει επανειλημμένως ανακοινώσει ότι σχεδιάζει τη δημιουργία του «ψηφιακού ευρώ το οποίο, πέραν των προσδοκιών για επιπλέον ανάπτυξη που θα φέρει χάρη στην προώθηση του περίφημου ψηφιακού μετασχηματισμού, πιστεύεται ότι θα βοηθήσει στην σταθερότητα του ευρώ και στην ανθεκτικότητα και θωράκιση του ευρωπαϊκού νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος εν γένει «έναντι των κινδύνων που εγκυμονούν μη ρυθμιζόμενες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως είναι τα κρυπτοστοιχεία και άλλες εναλλακτικές λύσεις πληρωμών».
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις