Μνήμη: Μπορείτε να την ενισχύσετε μέσα από καθημερινά χόμπι
Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει τις γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες αναψυχής που μπορούν να ενισχύσουν την μνήμη.
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- «Ένα μάτι και αρκετά δάχτυλα» Τα ΜΜΕ της Τεχεράνης ζητούν αντίποινα για τον πρέσβη τους
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
Μαθήματα τέχνης, αγώνες σκάκι, ανάγνωση βιβλίων, επίλυση σταυρόλεξου, αυτές είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που όχι μόνο ψυχαγωγούν αλλά φαίνεται να ενδυναμώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και την μνήμη, “φρενάροντας” την γνωστική εξασθένιση σε μεγαλύτερους ενήλικες.
Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι η ενασχόληση με γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες αναψυχής μπορεί να είναι το κλειδί για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με ήπια γνωστική εξασθένηση.
Η έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές Texas A&M University School of Public Health, διερεύνησε την σχέση μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων συμμετοχής σε γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες αναψυχής και της γνωστικής λειτουργίας μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων με ήπια γνωστική εξασθένιση για μια περίοδο οκτώ ετών.
Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης σε δραστηριότητες όπως το διάβασμα, τα παιχνίδια με λέξεις και η ενασχόληση με χόμπι θα μπορούσαν να ωφελήσουν σημαντικά τη μνήμη, την προσοχή, την μνήμη εργασίας και την ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων.
Πώς μας ωφελούν οι γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες αναψυχής
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη Health and Retirement, μια μακροπρόθεσμη μελέτη για τη γήρανση στην Αμερική. Επικεντρώθηκαν σε 5.932 συμμετέχοντες 50 ετών και άνω που είχαν ήπια γνωστική εξασθένιση την αρχή της μελέτης το 2012. Αυτά τα άτομα παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2020, με τις γνωστικές τους λειτουργίες να αξιολογούνται κάθε δύο χρόνια.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με βάση το επίπεδο συμμετοχής στις γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες αναψυχής: χαμηλή, μεσαία και υψηλή. Οι δραστηριότητες που εξετάστηκαν περιελάμβαναν ανάγνωση βιβλίων ή εφημερίδων, παιχνίδια με λέξεις όπως σταυρόλεξα, σκάκι, συγγραφή, ενασχόληση με χόμπι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις