Μαθήματα τέχνης, αγώνες σκάκι, ανάγνωση βιβλίων, επίλυση σταυρόλεξου, αυτές είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που όχι μόνο ψυχαγωγούν αλλά φαίνεται να ενδυναμώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και την μνήμη, “φρενάροντας” την γνωστική εξασθένιση σε μεγαλύτερους ενήλικες.

Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι η ενασχόληση με γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες αναψυχής μπορεί να είναι το κλειδί για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με ήπια γνωστική εξασθένηση.

Η έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές Texas A&M University School of Public Health, διερεύνησε την σχέση μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων συμμετοχής σε γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες αναψυχής και της γνωστικής λειτουργίας μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων με ήπια γνωστική εξασθένιση για μια περίοδο οκτώ ετών.

Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης σε δραστηριότητες όπως το διάβασμα, τα παιχνίδια με λέξεις και η ενασχόληση με χόμπι θα μπορούσαν να ωφελήσουν σημαντικά τη μνήμη, την προσοχή, την μνήμη εργασίας και την ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων.

Πώς μας ωφελούν οι γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες αναψυχής

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη Health and Retirement, μια μακροπρόθεσμη μελέτη για τη γήρανση στην Αμερική. Επικεντρώθηκαν σε 5.932 συμμετέχοντες 50 ετών και άνω που είχαν ήπια γνωστική εξασθένιση την αρχή της μελέτης το 2012. Αυτά τα άτομα παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2020, με τις γνωστικές τους λειτουργίες να αξιολογούνται κάθε δύο χρόνια.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με βάση το επίπεδο συμμετοχής στις γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες αναψυχής: χαμηλή, μεσαία και υψηλή. Οι δραστηριότητες που εξετάστηκαν περιελάμβαναν ανάγνωση βιβλίων ή εφημερίδων, παιχνίδια με λέξεις όπως σταυρόλεξα, σκάκι, συγγραφή, ενασχόληση με χόμπι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Cognitive Enhancement, εκείνοι στην ομάδα υψηλής συμμετοχής εμφάνιζαν σταθερά υψηλότερα επίπεδα γνωστικής λειτουργίας σε σύγκριση με την ομάδα μεσαίας και χαμηλής συμμετοχής.

Επιπλέον η ομάδα υψηλής συμμετοχής κατάφερε να διατηρήσει ένα σχετικά σταθερό επίπεδο γνωστικής λειτουργίας κατά την οκταετή περίοδο, ενώ οι άλλες ομάδες παρουσίασαν πιο σημαντικές μειώσεις.

Ποια συχνότητα ευνοεί περισσότερο την μνήμη

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συμμετοχή σε γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες αναψυχής τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα φάνηκε να σχετίζεται με τα μεγαλύτερα οφέλη. Αυτή η συχνότητα συνδέθηκε με καλύτερη απόδοση σε όλους τους γνωστικούς τομείς: μνήμη, μνήμη εργασίας και προσοχή και ταχύτητα επεξεργασίας.

Ενώ τα ευρήματα φέρνουν στο φως νέα στοιχεία για τα οφέλη των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η γνωστική εξασθένιση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής υγείας, της γενετικής και του τρόπου ζωής.

Η ενασχόληση με ψυχικά διεγερτικές δραστηριότητες είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ για τη διατήρηση της γνωστικής υγείας καθώς μεγαλώνουμε, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Πηγή: VITA