Παππάς: Να ηγηθούµε µιας προοδευτικής εκλογικής συνεργασίας
«Οι υποψήφιοι πρόεδροι να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Τι λένε για την πολιτική στρατηγική; Τι λένε για το καταστατικό;», τονίζει ο Νίκος Παππάς ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
«Ο διάλογος πρέπει να πολιτικοποιηθεί. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι προτίθεται να κάνει, για παράδειγμα, κάθε υποψήφιος ή υποψήφια πρόεδρος σε σχέση με τις ειλημμένες αποφάσεις μας, όπως με αυτή να ηγηθούμε μιας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συνεργασίας», τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Παράλληλα, σημειώνει ότι «πρέπει, επίσης, να ξέρουμε τι προτίθεται να κάνει καθένας ή καθεμία από τους υποψήφιους για να ενώσει το κόμμα. Σε ποιες καταστατικές αρχές θα πρέπει να εδράζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει τις μάχες από εδώ και πέρα».
Ο Νίκος Παππάς επανέλαβε πως δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως οφείλει να συμβάλει στους στόχους «μέσω της θεσμικής ουδετερότητας που συνοδεύει τη θέση, την οποία με ιδιαίτερη τιμή και συναίσθηση ευθύνης υπηρετώ στην κοινοβουλευτική μας ομάδα».
«Όχι στα περσινά λάθη»
Ερωτηθείς εάν η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη θα είναι χρήσιμη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απάντησε πως «κάθε υποψηφιότητα συμβάλλει στη δημοκρατική μας διαδικασία, στη συμμετοχή, στη συνεισφορά προτάσεων».
«Κάθε υποψηφιότητα – και αυτό ισχύει για όλους και όλες – πρέπει να συνοδεύεται από πολιτική πρόταση. Να μην κάνουμε τα λάθη που κάναμε πέρυσι με τις διαδικασίες εξπρές, με τις διαδικασίες που σε μεγάλο βαθμό ήταν άνευ πολιτικού διαλόγου», υπογράμμισε.
Για ΠτΔ: Στους θεσμούς δεν υπάρχουν άβατα
Αναφορικά με την συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Νίκος Παππάς ανέφερε πως «η πρόσφατη πολιτική πείρα και η σύγχρονη ιστορία, μας δείχνουν ότι στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα είναι καλό να βρίσκονται άνθρωποι με κύρος και εκτόπισμα, με πολιτική πείρα και εκτόπισμα. Έχουμε τέτοια παραδείγματα: Κωστής Στεφανόπουλος, Κάρολος Παπούλιας, Προκόπης Παυλόπουλος».
«Το 2015, η δική μας παράταξη έκανε την υπέρβαση και πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα στέλεχος, μετριοπαθές και αξιόπιστο, αλλά από την αντίπερα παράταξη. Στους θεσμούς δεν υπάρχουν άβατα. Μπορούμε και πρέπει να έχουμε ένα Πρόεδρο από την αριστερά ή τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Η ΝΔ πρέπει να κάνει τη δική της υπέρβαση, οι προοδευτικές δυνάμεις να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα», τόνισε.
Για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ
Κληθείς να σχολιάσει εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις διαλόγου και συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως «η πρώτη υποχρέωση που έχουμε, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι να συνεργαστούμε εντός κοινοβουλίου για την επεξεργασία και κατάθεση κοινών προτάσεων σε κρίσιμα ζητήματα, ιδίως σε όσα η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στρέφεται κατά του λαού». Με αυτή την αφορμή, μάλιστα, ο κ. Παππάς χαιρέτισε «την αναφορά του κ. Ανδρουλάκη, που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», όπως είπε.
«Καταθέσαμε τροπολογία για την προστασία της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών. Στη βάση της απόφασής μας για προοδευτική συνεργασία, ζητήσαμε από τα προοδευτικά κόμματα να τη στηρίξουν. Θα μπορούσαμε, επίσης, να πάρουμε από κοινού μία πρωτοβουλία, στη βάση και των δικών μας ανακοινωμένων προθέσεων, για τη σύγκληση των αρμόδιων επιτροπών για τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου και για τις αδιανόητα υψηλές χρεώσεις των τραπεζών (προμήθειες, επιτοκιακή διαφορά), για την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης, για την αντιμετώπιση της ακρίβεια, κ.ά. Θεωρώ σημαντικό να πάρουν θέση σχετικά με τη δυνατότητα και πιθανότητα συνεργασίας στα ανωτέρω πεδία και οι υποψήφιοι/ες πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ», προσέθεσε.
Για να καταλήξει πως «τα σενάρια ρευστοποίησης και κατακερματισμού της προοδευτικής παράταξης ευνοούν μόνο τον κ. Μητσοτάκη και τις επιδιώξεις του. Όπως και ο ιστορικός αναθεωρητισμός, που ξεδιπλώνει ως στρατηγική και ο οποίος μας βρίσκει σταθερά απέναντι για λόγους ιστορικούς και πολιτικούς».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις