ΠΑΣΟΚ: Τα μηνύματα των υποψηφίων στην τελική ευθεία για τις κάλπες
Σε οκτώ ημέρες διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές που θα κρίνουν ποιος ή ποια θα αναλάβει τα ηνία του ΠΑΣΟΚ, σε μία συγκυρία ευνοϊκή για την παράταξη δεδομένης και της μεγάλης πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ
«Φουλάρουν τις μηχανές» οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας τις περιοδείες τους ανά την Ελλάδα και, ταυτόχρονα, εξαπολύοντας επιθέσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενόψει του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, 6 Οκτωβρίου.
Και οι έξι, μετά και το debate, ξεδιπλώνουν τις πολιτικές τους πλατφόρμες, επιδιώκοντας να κάνουν τη διαφορά και να κερδίσουν τη μάχη της κάλπης.
Την ίδια στιγμή, στοίχημα αποτελεί για όλους και όλες η προσέλευση όσο το δυνατόν περισσότερων μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία, με την Άννα Διαμαντοπούλου, μάλιστα, να βάζει τον πήχη πολύ ψηλά (σ.σ. έως και… ουτοπικά), κάνοντας λόγο για 400 χιλιάδες ψηφοφόρους.
Παρεμπιπτόντως, η κυρία Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, ήταν και η κερδισμένη της «πράσινης» τηλεμαχίας, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ακολουθεί.
Με τη διαφορά που, όπως όλα δείχνουν, κέρδισαν τις εντυπώσεις, όχι όμως και την ουσία, καθώς πέρα από τις προσωπικές αντεγκλήσεις και τις αιχμές, δεν ήταν και τόσο ευδιάκριτη η διαφορά στο πολιτικό σχέδιο κάθε υποψηφίου/ας.
Από την άλλη πλευρά και παρότι οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δίνουν την πρωτιά στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι σαφές πως το «κλειδί» για τη νίκη το κρατά η σύνθεση του εκλογικού σώματος: όσο πιο ΠΑΣΟΚ, τόσες περισσότερες ψήφοι στον Νίκο Ανδρουλάκη – όσο πιο ανομοιογενές το σώμα των ψηφοφόρων, τόσο γέρνει η ζυγαριά προς την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Χάρη Δούκα.
Ανδρουλάκης: Γκρέμισα τις γέφυρες, για να είμαστε πολιτικά αυτόνομοι
Στη Νέα Σμύρνη βρέθηκε το Σάββατο ο Νίκος Ανδρουλάκης, από όπου στάθηκε στο ζήτημα της πολιτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ, για την οποία ο ίδιος «γκρέμισε γέφυρες», όπως είπε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε του τρίπτυχου «πολιτική αυτονομία – ενότητα, ανανέωση που υπηρέτησε με τις πολιτικές του πρωτοβουλίες τα τελευταία δυόμισι χρόνια», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αν δεν έλεγα ‘ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης’, θα μέναμε όρθιοι στις διπλές εκλογές; Αν επαναλάμβανα τη γνωστή γραμμή ότι ‘δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη’, το ΠΑΣΟΚ θα άντεχε στις μυλόπετρες του δικομματισμού;».
«Τότε κάποιοι επέμεναν να πω μέχρι και το όνομα του πρωθυπουργού! Κάποιοι είχαν αμπαλάρει τα σχέδιά τους στον βωμό – λένε – της ‘σταθερότητας’. Στον βωμό της ‘σταθερότητας’, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνά με τη Νέα Δημοκρατία. Και άλλοι στον βωμό της ‘μεγάλης Κεντροαριστεράς’ να εργαλειοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε αφήνοντας σαφείς αιχμές για την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Χάρη Δούκα, δίχως να τους κατονομάσει.
«Προσωπικά, δεν έστησα γέφυρες, τις γκρέμισα για να είμαστε πολιτικά αυτόνομοι και σήμερα το ΠΑΣΟΚ μπορεί να φιλοδοξεί να είναι όχι μόνο αντιπολίτευση, αλλά αυριανή κυβέρνηση», επισήμανε.
«Με δικές μου πρωτοβουλίες δύο φορές πιάσαμε τον Μητσοτάκη με τη ‘γίδα στην πλάτη’ και παραιτήθηκε το μισό Μαξίμου», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης, εξαπολύοντας επίθεση τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Στέφανο Κασσελάκη, οι οποίοι, όπως τόνοσε, δεν πήραν ούτε μία πρωτοβουλία που να επέφερε «έστω μια στρατηγική ήττα στον κ. Μητσοτάκη εδώ και δυόμισι χρόνια».
Διαμαντοπούλου: Ψηφίζουμε για τον επόμενο πρωθυπουργό
Μήνυμα για μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ έστειλε από την Πάτρα η Άννα Διαμαντοπούλου, επαναλαμβάνοντας πως «αυτό το κύμα που δημιουργείται σιγά-σιγά, μας δείχνει ότι σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τον επόμενο πρωθυπουργό» – κάτι που υποστηρίζει και ο Νίκος Ανδρουλάκηςε
Τόνισε ότι είναι ανάγκη να υποστηρίζουν όλοι με θετικό τρόπο τον υποψήφιο ή την υποψήφια που επιλέγουν και να μην επιδίδονται σε κατηγορίες που διασπούν την ενότητα στη βάση του κόμματος – «να μην κολλήσουμε ΣΥΡΙΖΑ», είχε πει χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τις καταγγελίες Δούκα ότι δέχεται «bullying» από συνεργάτες του Ανδρουλάκη.
Η Άννα Διαμαντόπουλου αναφέρθηκε «στις προγραμματικές κατευθύνσεις για μια Ελλάδα που θέλει να είναι μπροστά από τις εξελίξεις, μια Ελλάδα που μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής και στις «μεγάλες αδυναμίες του Κράτους για την έλλειψη ουσιαστικής αρωγής σε ευάλωτους πολίτες».
Έδωσε έμφαση στις ανάγκες των νέων αλλά και στο πώς η πολιτική θα καταφέρει να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον. «Οι νέοι άνθρωποι δεν ακούνε με συμπάθεια τις αερολογίες και τις υπερβολές. Η πολιτική πρέπει κάθε μέρα να λύνει κι από κάποια προβλήματα, κάτι που δεν κάνει η κυβέρνηση. Η σοσιαλδημοκρατία λέει ισχυρό κράτος, όχι μεγάλο κράτος. Λέει κοινωνικό κράτος που αναδιανέμει δίκαια τον πλούτο που παράγεται», σημείωσε.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο πολιτικός διάλογος δεν μπορεί να γίνεται με συνθήματα».
Δούκας: Παλεύουμε να αλλάξουμε σελίδα κόντρα σε εδραιωμένα συστήματα
«Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο στίγμα. Καταλαβαίνω ότι πολλά από αυτά που λέω ενοχλούν. Και καλώς ενοχλούν», δήλωσε ο Χάρης Δούκας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Attica TV.
Όπως τόνισε, μάλιστα, «για την παιδεία δέχτηκα πολύ μεγάλη κριτική, γιατί έλεγα ότι το νομοσχέδιο αυτό που μετά έγινε νόμος, βάζει από την πίσω πόρτα funds. Και τώρα τελικά, ακούμε ότι όντως funds είναι που αγοράζουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και δεν μπήκαν ποτέ στην ουσία να ενισχύσουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες αξιοπρέπειας για μαθητές και καθηγητές».
Όσο για μία ενδεχόμενη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δούκας σχολίασε πως «το βασικό που θέλουμε να κάνουμε στο ΠΑΣΟΚ, είναι να ενώσουμε δυνάμεις στην κοινωνία. Και είναι πάρα πολύ κρίσιμο και χρήσιμο, να βάλουμε μια ατζέντα από θέματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την επόμενη μέρα, διότι η χώρα νομίζω ότι προχωρά με μεγάλη ταχύτητα στον τοίχο. Εισρέουν δισεκατομμύρια και υπάρχει μια πρωτοφανής υπερσυσσώρευση σε πάρα πολύ λίγους. Και για όλους τους υπόλοιπους υπάρχουν vouchers, κουπόνια και passes. Και όταν μας τα δίνουν, πρέπει να χειροκροτάμε κιόλας. Aυτό πρέπει να αλλάξει».
Σημείωσε, λοιπόν, πως «για να αλλάξει, πρέπει να κάνουμε τομές και ανατροπές. Aυτό δεν θα το λύσει, ούτε μια σύμπραξη κομμάτων, ούτε ένας πεφωτισμένος ηγέτης και ένα σπουδαίο πρόγραμμα, αλλά θα λυθεί, εάν το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, λειτουργήσει ξανά με όρους κινηματικούς, με συμμετοχή και συνεργασία. Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και αυτή την υπέρβαση προσπαθώ να κάνω, λέγοντας ότι το ‘εγώ’ τελείωσε και το ‘εμείς’ κάνει τη διαφορά και πως, όπως στην Αθήνα παλεύουμε κάθε μέρα να αλλάξουμε σελίδα κόντρα σε εδραιωμένα συστήματα».
Γερουλάνος: Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται νέα ηγεσία, που ενώνει για να νικήσει τη ΝΔ
Με δύο νέα σποτ στέλνει το δικό του μήνυμα ο Παύλος Γερουλάνος, τονίζοντας πως «για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τη Νέα Δημοκρατία, στις επόμενες εκλογές, πρέπει να αλλάξει ηγεσία».
Ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, σημειώνει μάλιστα πως «από κόμμα των παρεών και των κολλητών, [το ΠΑΣΟΚ] να γίνει κόμμα όλων των στελεχών και των πολιτών. Κόμμα του οποίου ο πρόεδρος μπορεί να λέει ‘δεν έχω κομματική παρέα, δεν έχω δική μου ‘ομάδα’, έχω μάθει να φτιάχνω ομάδες με όποιον και όποια θέλει να προσφέρει’».
Και αφετέρου, υπογραμμίζει «απέναντι στον ‘μονόδρομο’, όπως παρουσιάζει την πολιτική της, των ανισοτήτων και του υπερσυγκεντρωτισμού, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, να έχει το σχέδιο και να μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πει ‘υπάρχει άλλος δρόμος, ώστε να νιώσει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, ότι δεν παλεύει πια μόνος».
«Πιστεύω ότι όποια μάχη και αν έχει να δώσει το κόμμα σου, τη δίνεις. Με το σχέδιο που έχω καταθέσει, με την εμπειρία που έχω, αλλά και με τη δυνατότητά μου να κρατήσω το κόμμα ενωμένο στο μέλλον, η δική μου υποψηφιότητα είναι αυτή που μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά και να αρχίσει να προσθέτει δυνάμεις από όλο τον προοδευτικό χώρο, προς το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε εξάλλου σε συνέντευξή του στον «Real FM».
Γιαννακοπούλου: Οι προοδευτικοί πολίτες να σπάσουν τους μηχανισμούς
«Εισπράττω ένα τεράστιο θετικό κλίμα, τεράστια αγάπη και ανταπόκριση όπου κι αν πάω, παρόλο που η υποψηφιότητά μου έχει δεχθεί λυσσαλέο πόλεμο από συγκεκριμένα συστήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Νάντια Γιαννακοπούλου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Σημείωσε, μάλιστα, πως «οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής σε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες έχουν πέσει εκκωφαντικά έξω, όπως στην προηγούμενη διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Κάνω αυτό τον αγώνα και σας λέω ότι οι κάλπες κρύβουν εκπλήξεις».
«Καλώ όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να συμμετέχουν μαζικά στη διαδικασία, να σπάσουν τους μηχανισμούς, να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους, να γυρίσουν την πλάτη στα συστήματα και τις δήθεν παραστάσεις νίκης», υπογράμμισε η Νάντια Γιαννακοπούλου.
Και προσέθεσε ότι πρέπει να υπάρξει «μια νέα αρχή στο ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα δεν ανήκει σε κανέναν, ανήκει στον λαό του. Σε κάθε περίπτωση θα είμαι στην πρώτη γραμμή, για να μπορέσω να είμαι χρήσιμη στην παράταξη. Πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κοινωνία».
Κατρίνης: Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να καταφέρει ό,τι δεν έκανε ο σημερινός
Κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη έκανε ο Μιχάλης Κατρίνης, σε ομιλία του στον Πειραιά.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν κάνουμε εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για να μην αλλάξει τίποτα και να παραμείνουμε στην ίδια θέση που είμαστε σήμερα. Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να μπορεί να κάνει ό,τι δεν κατάφερε να κάνει ο σημερινός πρόεδρος».
Αναφερόμενος σε αυτά που πρέπει να αλλάξουν στο κόμμα, σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει «να ανοίξει, να γίνει κόμμα μελών, ενεργού συμμετοχής των πολιτών, να συνδεθεί με τους παραγωγικούς φορείς και την κοινωνία. Αυτό θέλει ατελείωτη, κοπιώδη προσπάθεια, εξωστρέφεια», όπως είπε.
«Να ασκήσει αντιπολίτευση, να γίνει το ΠΑΣΟΚ η αντιπολίτευση που δεν έχει αυτή τη στιγμή η χώρα. Η αντιπολίτευση ασκείται τεκμηριωμένα, ανυποχώρητα, με τόλμη, να λες τα πράγματα με το όνομά τους. Να αναλάβει ανοιχτές πολιτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μεγάλης παράταξης. Το 13% δεν θα γίνει 40% μόνο και μόνο επειδή κάποιος λέει ότι θα νικήσει τον Μητσοτάκη», προσέθεσε ο Μιχάλης Κατρίνης, αφήνοντας αιχμές για τους συνυποψηφίους του.
- Ιράν: Ιστορίες γυναικών μέσα από τις διαβόητες φυλακές Evin: «Ζήσαμε και σήμερα…»
- Απερίσκεπτα άστρα βρέθηκαν να γυροφέρνουν τη μαύρη τρύπα του Γαλαξία
- Ευρωπαϊκή Ένωση: H διεύρυνση και ο προϋπολογισμός – Τα συν και τα πλην της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
- Αμετάβλητη η κατάταξη της FIFA – Σε ποια θέση «κλείνει» η Ελλάδα το 2024
- Πούτιν: «Πλησιάζουμε τη νίκη στην Ουκρανία» – Πυρηνικές απειλές αλλά και άνοιγμα στον Τραμπ
- Τσουκαλάς: Η ΝΔ να ενημερώσει αν μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιό της