Ηταν ίσως η πιο απρόσμενη επιτυχία στην αρχή της δεύτερης τη τάξει συλλογικής διοργάνωσης της UEFA, με τους πρωταθλητές Νορβηγίας να φτάνουν στην επικράτηση παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 1-0, απέναντι στην Πόρτο που για πολλούς είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Europa League.

Bέβαια όσοι παρακολουθούν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, δεν ξαφνιάστηκαν τόσο, καθώς η μόνιμη τα τελευταία χρόνια πρωταθλήτρια Νορβηγίας συνεχίζει την εκπληκτική πορεία των τελευταίων ετών.
Ωστόσο, αυτό που εντυπωσίασε ήταν ότι η Μπόντο κόντρα στην Πόρτο, παρέταξε ενδεκάδα με οκτώ Νορβηγούς στην αρχική 11άδα, είχε μέσο όρο ηλικίας λίγο πάνω από τα 24 χρόνια και μόνο έναν ποδοσφαιριστή πάνω από τα 30, συνεχίζοντας το πρότζεκτ που με επιτυχία εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια.

Ιστορία 108 ετών

Η Μπόντο Γκλιμτ ιδρύθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 και η νίκη επί της Πόρτο ήταν ο καλύτερος τρόπος να γιορτάσει την επέτειο της. Στην αρχή λεγόταν Γκλιμτ αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομα της το 1948 επειδή ένας ακόμη σύλλογος χρησιμοποιούσε το ίδιο όνομα.

Η πόλη του Μπόντο έχει πληθυσμό περίπου 42.000 κατοίκους και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας, επάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Το γήπεδο της Aspmyra Stadion,με χωρητικότητα 8.200 θεατών συνήθως γεμίζει!

Παρά το γεγονός ότι μετράει έναν αιώνα ύπαρξης, η «κίτρινη» ομάδα έκανε αισθητή της ύπαρξη της, μόλις το 1993, όταν κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο νορβηγικό πρωτάθλημα, την πρώτη χρονιά μετά την άνοδο της από τη δεύτερη κατηγορία.

Μέχρι το 2020 είχε να επιδείξει δύο Κύπελλα (1975, 1993) και τρεις δεύτερες θέσεις στο πρωτάθλημα ( 1977, 1993, 2003), με ελάχιστες ευρωπαϊκές παρουσίες.

Όλα άλλαξαν εκείνη τη χρονιά, με τη Μπόντο Γκλιμτ να κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα Νορβηγίας της ιστορίας της με θριαμβευτικό τρόπο. Παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο και διαλύοντας κάθε αντίπαλο στέφθηκε πρωταθλήτρια αφήνοντας πίσω της 19 βαθμούς την Μόλντε. Την επόμενη σεζόν έκανε το back-to-back με το δεύτερο σερί πρωτάθλημα της ιστορίας της, κατέκτησε και το πρωτάθλημα του 2023, ενώ αυτή τη στιγμή είναι πρώτη, επτά βαθμούς μπροστά από τη Μπραν.

O εφιάλτης του Μουρίνιο

Η Μπόντο Γκλιμτ έκανε το ντεμπούτο της στο Champions League, το καλοκαίρι του 2021 μετά από σποραδικές εμφανίσεις στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Αποκλείστηκε στον πρώτο προκριματικό γύρο από τη Λέγκια Βαρσοβίας, μάλλον για καλό! Συνέχισε στους ομίλους του Conference League και κατάφερε να φτάσει στα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη Ρόμα, η οποία στη συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο.

Ωστόσο η νορβηγική ομάδα ήταν ο κακός μπελάς του Ζοζέ Μουρίνιο. Στη φάση των ομίλων, η Ρόμα συνετρίβη με 6-1 στη Νορβηγία, σε ένα από τα πιο εφιαλτικά βράδια στην καριέρα του Πορτογάλου τεχνικού. Στη ρεβάνς, η Μπόντο πήρε ισοπαλία 2-2 στο Ολίμπικο.

Στα νοκ άουτ, η ομάδα από τη Νορβηγία επικράτησε και πάλι με 2-1, βάζοντας τέλος στο σερί των εννέα συνεχόμενων νικών των ιδιαίτερα φορμαρισμένων εκείνη την εποχή «τζιαλορόσι», όπως φάνηκε και στη ρεβάνς της Ρώμης, όταν η Ρόμα νίκησε 4-0 και συνέχισε ως τον τελικό.

Ο «μάγος» Κνούτσεν

Η αναμόρφωση της Μπόντο και η εκτόξευση στην κορυφή του νορβηγικού ποδοσφαίρου έχει την υπογραφή του προπονητή της Κίετιλ Κνούτσεν. Πήγε στο σύλλογο το 2017 ως βοηθός του Μπιόρκαν και όταν αυτός έγινε ένα χρόνο αργότερα τεχνικός διευθυντής, ο Κνούτσεν ανέλαβε την ομάδα.

Ο Kνούτσεν έχει μία φιλελεύθερη φιλοσοφία γύρω από το ποδόσφαιρο και εστιάζει στην απόδοση των ποδοσφαιριστών αντί στα αποτελέσματα. Νιώθει ότι αν η απόδοση είναι καλή και σταθερή, τότε θα ακολουθήσουν και αποτελέσματα. Πιστεύει ότι εάν επικεντρωθούν στα αποτελέσματα, το γεγονός αυτό προσθέτει αδικαιολόγητο άγχος στην ομάδα και δεν είναι ωφέλιμο μακροπρόθεσμα.

Σε επίπεδο συστήματος, ο 55χρονος προπονητής επιλέγει σύστημα 4-3-3 κατά τη φάση κατοχής της μπάλας και 4-1-4-1 όταν η ομάδα του αμύνεται. Το στυλ παιχνιδιού του περιστρέφεται γύρω από την κυριαρχία της μπάλας και στην πίεση του αντιπάλου ψηλά, όταν η ομάδα του αμύνεται.

Δεν θέλει οι ποδοσφαιριστές του να κρατούν τη μπάλα, αλλά να την αλλάζουν αμέσως, κυρίως με κάθετες μπαλιές, δίνοντας έμφαση στο επιθετικό ποδόσφαιρο.

Οσον αφορά στην επιλογή των παικτών, προτιμά Νορβηγούς ποδοσφαιριστές ή και Σκανδιναβούς, έχοντας μόνο τέσσερις παίκτες από άλλες χώρες (Σλοβενία, Σλοβακία, Ρωσία, Νιγηρία) σε σύνολο 33 ετών.

Η τακτική αυτή έχει αποδώσει και στα ταμεία της ομάδας καθώς στα τελευταία έξι χρόνια, έχει δαπανήσει για μεταγραφές περίπου 30 εκατ. ευρώ ενώ έχει εισπράξει περισσότερα από 70 εκατ.
Καλύτεροι παίκτες της είναι ο 23χρονος Νορβηγός επιθετικός Κάσπερ Χογκ, ο 24χρονος εξτρέμ Χάουγκε που είναι δανεικός από την Αϊντραχτ Φραγκφούρτης και ο αμυντικός μέσος Πάτρικ Μπεργκ, όλοι τους διεθνείς με τη Νορβηγία.