Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) ανακοίνωσε σήμερα (28/9) ότι άσκησε έφεση για την υπόθεση του Ιταλού επικεφαλής της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις, Γιανίκ Σίνερ, ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο, βρέθηκε δις «θετικός» σε χρήση της απαγορευμένης ουσίας, κλοστεβόλη (σ.σ. clostebol).

Στο σχετικό δελτίο Τύπου, αναφέρεται ότι ο WADA «θεωρεί πως το συμπέρασμα απουσίας υπαιτιότητας ή αμέλειας δεν ήταν σωστό, όσον αφορά στους ισχύοντες κανόνες και κατά συνέπεια, ο WADA ζητά αποκλεισμό ενός έως δύο ετών» για τον Ιταλό παίκτη.

Τι αναφέρουν για την υπόθεση «Σίνερ»

«Καθώς αυτό το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του CAS (Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο), ο WADA δεν θα κάνει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο», διευκρινίζεται στο κείμενο. Το πρακτορείο που εδρεύει στο Μόντρεαλ ανέφερε στις 10 Σεπτεμβρίου ότι δεν είχε αποφασίσει ακόμη εάν επρόκειτο να ασκήσει έφεση ή όχι για τον μη αποκλεισμό του Σίνερ, καθώς ο φάκελος ήταν ακόμη υπό εξέταση.

Ο Σίνερ βρέθηκε «θετικός» σε δύο ελέγχους τον Μάρτιο του 2024 με διαφορά οκτώ ημερών: στις 10 Μαρτίου κατά την διάρκεια του τουρνουά Indian Wells και στις 18 Μαρτίου εκτός συναγωνισμού, αλλά λίγο πριν το τουρνουά του Μαϊάμι. Στα ούρα του βρέθηκαν ίχνη κλοστεβόλης (αναβολική). Ο Ιταλός τενίστας υπερασπίσθηκε τον εαυτό του εξηγώντας ότι είχε υποστεί «μόλυνση από ένα μέλος του προσωπικού του, το οποίο είχε εφαρμόσει ένα σπρέι χωρίς ιατρική συνταγή που περιείχε κλοστεβόλη στο χέρι του για να θεραπεύσει έναν μικρό τραυματισμό».

Ο νεαρός παίκτης, ο οποίος κατέκτησε το πρώτο τουρνουά Grand Slam της καριέρας του τον Ιανουάριο στην Μελβούρνη, έχασε τους πόντους ATP και τα κέρδη του τουρνουά κατά το οποίο καταγράφηκε το θετικό τεστ. Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Σίνερ έγινε ο πρώτος Νο 1 στον κόσμο που κέρδισε στο Flushing Meadows ανδρών, μετά τον Rafael Nadal το 2017 και ο πρώτος Ιταλός που σήκωσε το τρόπαιο στην Νέα Υόρκη.

Σημειώνεται, ότι πριν από το US Open, ο Σίνερ έλυσε την συνεργασία του με τον φυσιοθεραπευτή, Τζιάκομο Νάλντι, που πιστεύεται ότι τον είχε μολύνει ακούσια, αλλά και με τον προπονητή του, Ουμπέρτο Φεράρα, ο οποίος είχε δώσει στον Νάλντι το «επίμαχο» σπρέι.