Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί κατήγγειλε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε αμερικανικές διατρητικές βόμβες (σ.σ. τις αποκαλούμενες «bunker busters» για την καταστροφή καταφυγίων) κατά την επίθεση χθες Παρασκευή στη Βηρυτό (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Mohamed Azakir).

«Το ισραηλινό καθεστώς χρησιμοποίησε αρκετές διατρητικές βόμβες των 2.500 κιλών που του δώρισαν οι ΗΠΑ για να πλήξει κατοικημένες περιοχές στη Βηρυτό», είπε ο ιρανός ΥΠΕΞ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή.

«Η επικοινωνία με την ηγεσία της Χεζμπολάχ είναι αδύνατη μετά το ισραηλινό πλήγμα»

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ ήταν στόχοι του ισραηλινού πλήγματος στο αρχηγείο της οργάνωσης, στα προάστια της Βηρυτού, δήλωσε υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς για να πει με σιγουριά εάν σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Η επικοινωνία με την ηγεσία της Χεζμπολάχ είναι αδύνατη μετά το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανέφερε πηγή από το λιβανέζικο κίνημα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αρκετές ώρες μετά την επίθεση, η Χεζμπολάχ δεν είχε εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την τύχη του ηγέτη της.

Επίθεση στην Τύρο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον θέσεών της στην περιοχή της Τύρου, στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

«Επί του παρόντος πλήττονται τρομοκρατικοί στόχοι στην περιοχή της Τύρου», ανέφερε ενημέρωση των IDF λίγο πριν τη 01:30 (ώρα Ελλάδος) σήμερα Σάββατο.

Απομάκρυνση κατοίκων

Νέες εκρήξεις συγκλόνισαν μετά τα μεσάνυχτα σήμερα Σάββατο και προάστιο της Βηρυτού, όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) εξαπέλυσαν νέο κύμα επιθέσεων.

Κατόπιν προειδοποίησης προς τους κατοίκους της περιοχής ν’ απομακρυνθούν, ο ισραηλινός στρατός έπληξε τουλάχιστον τρία κτίρια που φέρονται ότι έκρυβαν πυραύλους της Χεζμπολάχ.

«Στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ»

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 91 τραυματίστηκαν από τα χθεσινά ισραηλινά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Προηγούμενος απολογισμός του έκανε λόγο για δύο νεκρούς και 76 τραυματίες, καθώς και ότι διασώστες αναζητούσαν επιζώντες στα ερείπια κτιρίων.

Επτά κτίρια κατέρρευσαν εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar.

Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανέφεραν «πλήγμα ακριβείας» στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στόχος της ισραηλινής επίθεσης ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Ωστόσο, πηγή από το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωνε ότι ο Χασάν Νασράλα είναι σώος.

Η Χεζμπολάχ απέκλεισε τη βομβαρδισμένη περιοχή, ζητώντας από τους δημοσιογράφους ν’ απομακρυνθούν.

Σε εικόνες που μετέδωσε ζωντανά το Al Manar, διακρίνονταν διασώστες ν’ απομακρύνουν ερείπια αναζητώντας επιζώντες, ενώ καπνός εξακολουθούσε να υψώνεται από ορισμένα σημεία.

Πηγή: ΑΠΕ