Οι εταιρείες τεχνολογίας και πολλές εταιρείες της Wall Street φαίνεται να υποστηρίζουν κυρίως με τις δωρεές τους την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις – και παλιότερα αυτή του Τζο Μπάιντεν – ενώ αεροπορικές, αρκετές βιομηχανίες και άλλοι εποπτευόμενοι κλάδοι είναι από τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος έχει επίσης κι αυτός υποστήριξη από τη Wall Street.

Η ξαφνική είσοδος της Χάρις στην προεκλογική κούρσα εκτόξευσε τις προσπάθειές της για συγκέντρωση κεφαλαίων

Η εταιρεία Quiver Quantitative συγκέντρωσε μερικές από τις μεγαλύτερες δωρεές προς τους δύο υποψηφίους, από τις οποίες φαίνονται οι προτιμήσεις συγκεκριμένων κλάδων προς τους Ρεπουμπλικανούς ή τους Δημοκρατικούς.

Οι τέσσερις μεγαλύτεροι υποστηρικτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ είναι οι American Airlines με 134.174 δολάρια, Walmart με 83.908 δολάρια, Boeing με 82.761 δολάρια και Lockheed Martin με 69.552 δολάρια.

Οι μεγαλύτεροι χορηγοί της Χάρις είναι οι Google με 1.464.292 δολάρια, Microsoft με 743.045 δολάρια, Brown & Brown με 324,568 δολάρια and Johnson & Johnson με 239,394 δολάρια.

Σύμφωνα με την Quiver Quantitative τα στοιχεία δεν αφορούν το σύνολο των δωρεών. Οι δωρεές που περιλαμβάνονται στη λίστα αφορούν δεδομένα από τις αποκαλούμενες εταιρικές Επιτροπές Πολιτικής Δράσης (PACs) και υπαλλήλους αμερικανικών εταιρειών. Αυτές περιλαμβάνουν μόνο δωρεές προς τις κύριες επιτροπές εκστρατείας των υποψηφίων και δεν περιλαμβάνουν δωρεές σε άλλες συνδεδεμένες επιτροπές πολιτικής δράσης, όπως σημειώνει σε σημείωμά της η εταιρεία που συγκέντρωσε τα στοιχεία.

Ως αποτέλεσμα, πολλές δωρεές μεγάλων ποσών δεν εμφανίζονται, σημειώνει η Quiver Quantitative. Σημειώνεται ότι πολλές από τις δωρεές αυτές προέρχονται και από εργαζομένους σε εταιρείες, όχι μόνο από τις διοικήσεις τους.

Η Quiver Quantitative ιδρύθηκε από δύο φοιτητές τον Φεβρουάριο του 2022 «με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα πληροφοριών μεταξύ της Wall Street με αυτό των μη επαγγελματιών επενδυτών», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Ο ιστότοπος συγκεντρώνει εναλλακτικά δεδομένα μετοχών από όλο το Διαδίκτυο και στη συνέχεια τα παρουσιάζει συγκεντρωτικά.

Στοιχεία από Forbes

Η ξαφνική είσοδος της Χάρις στην προεκλογική κούρσα εκτόξευσε τις προσπάθειές της για συγκέντρωση κεφαλαίων. Στοιχεία του Forbes δείχνουν ότι μέχρι τα τέλη του Αυγούστου 2024, η Χάρις είχε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια περισσότερες δωρεές από τον πρώην πρόεδρο.

Μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και 31 Αυγούστου 2024, η επιτροπή εκστρατείας του Μπάιντεν – και τώρα επιτροπή εκστρατείας της Χάρις – συγκέντρωσε 678,2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η επιτροπή εκστρατείας του Τραμπ συγκέντρωσε συνολικά 309,2 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη ημερομηνία για την οποία είναι διαθέσιμα στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή που επικαλείται το Forbes.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»