Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέταξε πριν από λίγη ώρα ορισμένους από τους υπαλλήλους του στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό να εγκαταλείψουν τη χώρα, σύμφωνα με το Reuters.

Αντίστοιχη έκκληση απευθύνουν και σε ορισμένα μέλη των οικογενειών των εν λόγω υπαλλήλων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε επίσης τους Αμερικανούς πολίτες στη χώρα να φύγουν, προειδοποιώντας ότι οι περιορισμένες επί του παρόντος επιλογές αναχώρησης ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες εάν η κατάσταση ασφαλείας επιδεινωθεί.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του»

«Η πρεσβεία των ΗΠΑ ενθαρρύνει σθεναρά τους πολίτες των ΗΠΑ στον Νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και ή σε προσφυγικούς οικισμούς να αναχωρήσουν αμέσως από αυτές τις περιοχές», ανέφερε.

Νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν σχολιάζοντας τη δολοφονία Νασράλα είπε ότι επρόκειτο για «μέτρο απονομής δικαιοσύνης» για τα εγκλήματα που «έχει διαπράξει εναντίον Αμερικανών, Ισραηλινών και Λιβανέζων».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς, τους Χούθι και οποιεσδήποτε άλλες τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Απώτερος στόχος η αποκλιμάκωση

«Μόλις χθες, έδωσα εντολή στον Υπουργό Άμυνας μου να ενισχύσει περαιτέρω την αμυντική στάση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής για να αποτρέψει την επιθετικότητα και να μειώσει τον κίνδυνο ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου», είπε ο Μπάιντεν, πριν σημειώσει ότι απώτερος στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι “η αποκλιμάκωση των συνεχιζόμενων συγκρούσεων τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο με διπλωματικά μέσα”.

«Στη Γάζα, επιδιώκουμε μια συμφωνία που υποστηρίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων.

Στον Λίβανο, διαπραγματευόμαστε μια συμφωνία που θα επιστρέψει τους ανθρώπους με ασφάλεια στα σπίτια τους στο Ισραήλ και στο νότιο Λίβανο.

Είναι καιρός να κλείσουν αυτές οι συμφωνίες, να απομακρυνθούν οι απειλές για το Ισραήλ και να αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής», κατέληξε.