Άγνωστη παραμένει η τύχη του Χασάν Νασράλα, ηγέτη της Χεζμπολάχ, μετά το φονικό και καταστροφικό πλήγμα του Ισραήλ την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στη Βηρυτό.

Πηγές του ισραηλινού στρατού υποστήριξαν τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση σε ισραηλινά μέσα ότι οι IDF εξετάζουν αν ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης ήταν στα κτίρια που βομβαρδίστηκαν, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισραήλ ότι τον σκότωσε.

Ο φόβος για περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου αυξάνεται καθημερινά στη Μέση Ανατολή

Πηγή από τη Χεζμπολάχ δήλωσε ότι ο Νασράλα είναι καλά στην υγεία του, όπως μετέδωσε και το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim που σχετίζεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την ένοπλη λιβανέζικη οργάνωση για το ζήτημα με αποτέλεσμα το θρίλερ να συνεχίζεται.

Επίσης, το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδωσε ότι η Ζεϊνάμπ, κόρη του Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε κατά την επίθεση στο «κεντρικό αρχηγείο» της Χεζμπολάχ, όπως υποστηρίζει το Ισραήλ, κάτι που επίσης δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Μαύρος καπνός υψώνεται πάνω από τη Βηρυτό μετά τις νέες επιθέσεις του Ισραήλ.

Νεκροί δύο διοικητές της Χεζμπολάχ

Αντίθετα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χοσεΐν Άχμεντ Ισμαήλ, σκοτώθηκαν σε ένα από τα πλήγματα των προηγούμενων ωρών.

Η ανακοίνωση του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας μετά την επίθεση

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 91 τραυματίστηκαν από τα χθεσινά ισραηλινά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Επτά κτίρια κατέρρευσαν εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar. Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν «πλήγμα ακριβείας» στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ απέκλεισε τη βομβαρδισμένη περιοχή, ζητώντας από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν.

Νέα πλήγματα στη Βηρυτό και την Τύρο τα ξημερώματα – Χιλιάδες εγκαταλείπουν τον νότιο Λίβανο

Ασφυκτικά γεμάτα αυτοκίνητα εγκαταλείπουν τα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς εκατοντάδες οικογένειες σπεύδουν να απομακρυνθούν από την περιοχή που σφυροκοπείται τις τελευταίες ώρες από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη.

Νέες αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν σήμερα, λίγες ώρες μετά τα σφοδρά πλήγματα της Παρασκευής που είχαν στόχο το αρχηγείο της Χεζμπολάχ, όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Στην Πλατεία Μαρτύρων, στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, πολλοί κάτοικοι έμοιαζαν σαστισμένοι. «Ήμασταν στο σπίτι όταν έγινε η προειδοποίηση για εκκένωση. Πήραμε τις ταυτότητες, τα υπάρχοντά μας και βγήκαμε έξω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Ραντουάν Μεσαλάμ, πρόσφυγας από τη Συρία. Αυτός ο πατέρας έξι παιδιών, ηλικίας 3-17 ετών, λέει ότι δεν έχει «πού να πάει» αφού δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προανήγγειλαν ότι θα βομβάρδιζε τρεις αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ που κρύβονταν στα υπόγεια κτιρίων στα νότια προάστια της Βηρυτού. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ έχει διαψεύσει πως αποθηκεύει όπλα σε συγκροτήματα κατοικιών.

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Οι στόχοι που έπληξε το Ισραήλ

Ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντράεε, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, δημοσίευσε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) χάρτη που έδειχνε την τοποθεσία των τριών κτιρίων που αποτελούσαν στόχους, καλώντας τους περίοικους σε ακτίνα 500 μέτρων να εγκαταλείψουν την περιοχή. Λίγη ώρα αργότερα, ισχυρές εκρήξεις συγκλόνιζαν τη συγκεκριμένη συνοικία.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν επίσης θέσεις της Χεζμπολάχ στην περιοχή της Τύρου, ενώ σε νεότερη ανακοίνωσή του ο Αντράεε αναφέρθηκε σε πλήγματα στην κοιλάδα Μπεκάα.

Καπνός εθεάθη να υψώνεται από τα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου Βηρυτό σήμερα έπειτα από πλήγμα στην περιοχή, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Ο κρότος μιας έκρηξης ακούστηκε σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου, πρόσθεσε.

Παράλληλα Λιβανέζος βουλευτής δήλωσε στο Reuters ότι η ορεινή πόλη Μπαμντούν, νοτιοανατολικά της Βηρυτού, επλήγη από ισραηλινή επιδρομή νωρίς σήμερα το πρωί.

Ο Μαρκ Ντάου, που είναι ο βουλευτής της περιοχής πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστή η έκταση της ζημιάς που προκλήθηκε.

Ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ από τη δική της μεριά ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο κιμπούτς Καμπρί στη Δυτική Γαλιλαία, ωστόσο εκεί δεν ήχησαν σειρήνες. Νωρίτερα, από την ανακοίνωση της λιβανέζικης οργάνωσης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ρουκέτες από τη μεριά του Λιβάνου εκτοξεύτηκαν προς την περιοχή Σαφέντ και αλλού στο βόρειο Ισραήλ.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Η Βρετανία καλεί τους πολίτες της στον Λίβανο να «φύγουν τώρα» από τη χώρα

Οι Βρετανοί πολίτες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν αμέσως τον Λίβανο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Παρασκευή, το βράδυ, το υπουργείο Εξωτερικών σημείωνε: «Οι Βρετανοί πολίτες στον Λίβανο θα πρέπει να φύγουν τώρα» και προσέθετε: «Θα πρέπει να πάρετε την επόμενη διαθέσιμη πτήση».

«Εργαζόμαστε για να αυξήσουμε τις δυνατότητες και να εξασφαλίσουμε θέσεις για να φύγουν οι Βρετανοί πολίτες», τόνιζε.

Οι Βρετανοί πολίτες θα πρέπει να καταχωρούν την παρουσία τους στον ιστότοπο του υπουργείου προκειμένου να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις, συνέχιζε.

Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί της δήλωσης χθες του υπουργού Άμυνας της Βρετανίας Τζον Χίλεϊ ότι οι αεροπορικές επιδρομές και οι εκτοξεύσεις ρουκετών, τα πυρά ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, αντιπροσωπεύουν «κίνδυνο αυτό να κλιμακωθεί σε κάτι που θα είναι πολύ ευρύτερο και πολύ πιο σοβαρό».

Ο Χίλεϊ σημείωσε επίσης ότι «η πρώτη του έγνοια παραμένει η ασφάλεια των Βρετανών πολιτών στον Λίβανο» και πρόσθεσε ότι «η ταξιδιωτική οδηγία παραμένει η ίδια –μην πηγαίνετε στον Λίβανο. Αν βρισκόσαστε στον Λίβανο, τότε φύγετε και υπάρχουν ακόμη εμπορικές πτήσεις που φεύγουν άρα ο κόσμος μπορεί να το κάνει αυτό».

Περίπου 5.000 Βρετανοί πολίτες βρίσκονται στον Λίβανο, όπου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 90.000 Λιβανέζοι έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες ημέρες.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα χερσαίας εισβολής από το Ισραήλ στη χώρα, ο Χίλεϊ απάντησε: «Το παρακολουθούμε αυτό πολύ προσεκτικά. Αυτό είναι ζήτημα των Ισραηλινών.

«Προς το παρόν πρόκειται για αεροπορικές επιδρομές. Προς το παρόν υπάρχουν πύραυλοι από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ που κατευθύνονται προς το Ισραήλ. Αυτή η σύγκρουση δεν εξυπηρετεί κανέναν».